用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家的小朋友用甚麼牌子的鉛筆(及鉛筆刨)? ...
go

大家的小朋友用甚麼牌子的鉛筆(及鉛筆刨)? [複製鏈接]

我的小朋友用過:
施德樓 -- 差不多 $3.x - $4 一枝
中華牌 -- 最便宜買過 $5.x 一打.

價錢相差很大, 當然質素亦相差很遠.

施德樓除了價錢貴之外, 我覺得係無得彈的.

至於中華牌鉛筆, 我覺得它的好處是: 價錢便宜、鉛芯的顏色&易擦程度ok.
壞處是很難刨, 在刨的過程易斷(不知與筆刨有無關係, 我用tombow雙孔 及 faber castell透明嗰款).
常常刨到就快尖時, 就啪一聲折斷.
小朋友不能自己刨, 一定要大人(仲要係有耐性的大人)刨先得.

請問可否介紹一些中等價錢, 質素又好的鉛筆, 以及好刨又耐用的鉛筆刨?
(因為鉛筆通常一買就一打, 買咗唔好用的要"捱"一打. 如果有人介紹就可免卻不少煩惱)

謝謝.
   0    0    0    0

鉛筆用faber-castell, 鉛筆刨用普通的小筆刨, 用到刀片鈍左就換過個.

中華牌, 加炮筆機. 簡直一流 !
*****藍藍天空掛著我的夢*****

Staedtler 鉛筆

http://www.shop248.com/stationery/stationery.php?productno=S0213

原帖由 monkichi 於 10-11-16 11:49 發表
我的小朋友用過:
施德樓 -- 差不多 $3.x - $4 一枝
中華牌 -- 最便宜買過 $5.x 一打.

價錢相差很大, 當然質素亦相差很遠.

施德樓除了價錢貴之外, 我覺得係無得彈的.

至於中華牌鉛筆, 我覺得它的好處是: 價錢便宜 ...
我叫天樂仔,希望大家天天快樂

醒目開學勳章

對,又不容易斷,我試過因囡囡喜歡迪士尼公主圖案而買了都是3角筆,係咁斷
不過黃黑施德樓跟全藍施德樓,我會選全藍施德樓,更好用
而筆刨都係用施德樓,雙孔(大小),要成$25,但好好用

原帖由 brianshe 於 10-11-17 11:22 發表
我用施德樓$8/支黃黑粗身3角筆.

粗身3角筆比較合適小朋友, 無咁易累.

好處係好用! 一流!
不過勁貴!

見大家提及三角鉛筆.....
我都有畀我的小朋友用三角鉛筆, 但只是在家用, 沒有帶回學校用.

不帶回學校用是因為我找不到"筆套"夠大可以套在三角鉛筆的筆頭.

我的小朋友是用筆袋.
若果鉛筆沒有"筆套"套著, 很容易會弄髒筆袋及袋內的其他文具.

請問小朋友用三角鉛筆的家長, 你們有我以上的問題嗎?
如有, 你們怎樣解決? 請分享.

謝謝

冇筆套係會污'租'd,所以都好考小朋友對自己東西愛唔愛惜。

我都係用刨機,d筆冇咁容易斷。最唔鐘意用有圖案嘅筆,因為極難擦得乾淨。中華牌我都有用,我鐘意用黃黑嗰隻,因為紅黑嗰隻會隻慣搵唔到擦膠就用筆尾擦,好dirty。不過我見有時都會用到筆尾d紅油會甩色...
唔知有冇人用過陳x兒賣廣告嗰隻筆呢?Graphic?

如果個小朋友揸筆手勢未得,都係用住三角筆好d。
原帖由 monkichi 於 10-11-17 12:25 發表
見大家提及三角鉛筆.....
我都有畀我的小朋友用三角鉛筆, 但只是在家用, 沒有帶回學校用.

不帶回學校用是因為我找不到"筆套"夠大可以套在三角鉛筆的筆頭.

我的小朋友是用筆袋.
若果鉛筆沒有"筆套"套著, 很容易會弄 ...

原帖由 yhk329 於 10-11-17 14:08 發表

我用三菱三角B筆
在吉吉島旺角十元店買到筆套
可以套到
不過貼左人名貼紙就入不到了
所以改為用箱頭筆寫名算了

yhk329,
我小朋友用的三角鉛筆是 faber castell 及 施得樓黃黑色款 (不是$8/支的jumbo款).
我嘗試將普通的筆套套入三角筆, 但不成功.
我留意到三角筆是比一般六角鉛筆粗身少許的.

請問, 你話三菱三角筆可以套入吉吉島十元店的筆套.
係因為筆套口比一般筆套口闊, 還是三菱三角筆的筆身跟一般六角筆差不多粗?

原帖由 小玲 於 10-11-17 13:21 發表
冇筆套係會污'租'd,所以都好巧小朋友對自己東西愛唔愛惜。

我都係用刨機,d筆冇咁容易斷。最唔鐘意用有圖案嘅筆,因為極難擦得乾淨。中華牌我都有用,我鐘意用黃黑嗰隻,因為紅黑嗰隻會隻慣搵唔到擦膠就用筆尾擦,好dirty。不 ...

我現在正積極考慮買一部刨筆機.
請問 carl 呢個牌子 ok 嗎?
零售大約幾錢一部? (我見到網上做公司文具批發的店賣 $59 一部)

中華牌紅黑款的鉛筆, 我都唔鍾意佢附加的擦膠.
所以我用之前會將擦膠拆下, 由筆的尾部開始刨起.

鉛筆用左 Staedtler standard round pencils 190T-HB (木紋個隻)差不多一年。大眾賣$10/12支。鉛筆刨用Carl, 都係晌大眾買, 不過唔記得幾錢。

請問幾時才可以用鉛心筆呢, 呀仔而家4年班, 只是間中可以用, 他成日都想用鉛心筆, 但我怕他唔專心,成日按筆心呢!

Dear all,

As my knowledge, "Carl - Angel 5" is one of the reasonable pencil sharpener.  Maybe, I used it for over 10 years. But it's only good for pencil.

After sharpen the pencil, I usually use a scap paper making it not that sharp.  So, it's very good for writing.

Then, buy a cheap pencil sharpener for color pencil as the wood of the color pencil is not really good.

parentslove

我揾過最粗三角鉛筆是日本青延牌TOMO 書展買  我比小朋友用6B 筆蕊較軟些  不需用好大力就寫到深色嘅字  Best Buy for lower class
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我都係用Carl 'Angel 5'。都買咗幾年,我係大眾買,嗰陣時好似有折,$50左右。之後見到商務X有折,$48左右。不過有時買嘢都確保唔到可以係最平嗰陣時買。買嗰陣時,書局d staff同我講,千奇唔好刨顏色筆,咁就會耐用d。我個小朋友試過刨顏色筆,sip咗d顏料落架機到,要dun 一陣先 dun到 d顏料出嚟。

刨顏色筆我都係用$25藍色雙洞的鉛筆刨,幾好用。

我細個時二年級就見到隔離個同學用鉛芯筆。我覺得如果控制支筆力度OK的話都可以試吓,環保好多。
原帖由 monkichi 於 10-11-17 14:36 發表

我現在正積極考慮買一部刨筆機.
請問 carl 呢個牌子 ok 嗎?
零售大約幾錢一部? (我見到網上做公司文具批發的店賣 $59 一部)

中華牌紅黑款的鉛筆, 我都唔鍾意佢附加的擦膠.
所以我用之前會將擦膠拆下, 由筆的尾 ...

‹ 上一主題|下一主題