用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 劍橋or E-nopi英文
go

劍橋or E-nopi英文 [複製鏈接]

請問有無人試過,可否比些意見,thx!
   0    0    0    0

有無在那裹學? 我家咐近學劍橋好貴,有無人可介紹?

我暫時知道 劍橋較著重先學拚音,再學寫作, enopi eng 有閱讀理解...

你兩種都試過?你覺得边種較長遠和實際?
原帖由 Tata1668 於 10-11-16 23:56 發表
我暫時知道 劍橋較著重先學拚音,再學寫作, enopi eng 有閱讀理解...

Aiya, 唔好意思, 我攪錯左劍橋同 oxford... enopi eng 我個仔讀左2個月, 派左2本書連exercise返來, d內容都幾多元化, 不過eng有底去讀會啱d

我有朋友都是這樣說,有英文底學會易上手。
原帖由 Tata1668 於 10-11-17 19:01 發表
Aiya, 唔好意思, 我攪錯左劍橋同 oxford... enopi eng 我個仔讀左2個月, 派左2本書連exercise返來, d內容都幾多元化, 不過eng有底去讀會啱d

可否問下你朋友 E.nopi 英文大慨學 d 乜, 因為我小朋友已報仲要一次過比左 2 個月 tim, 但唔知好唔好 ? Thanks !

原帖由 maggiechu 於 10-11-18 22:58 發表
我有朋友都是這樣說,有英文底學會易上手。

我個仔由 level 3 開始, 學左2個月, 平均一個月教一本, so far 我依家收到2本書, 第一本睇落去好似好淺, 重溫a-z, 寫下英文字母同生字, 第二本教幾時用大小楷 (地方名, 月份用大楷), 同開始部份 initial consonant, 之後仲會有short & long vowels, blending, antonyms, synonyms, sight words...

但係workbook 入面我見有comprehension, 或者比幾幅圖, 叫你match the picture with the begining sound. 開始明白點解level 1 係由 vocab 開始學起, 去到 level 3 先有 alphabet...

原帖由 MK370 於 10-11-20 10:26 發表
可否問下你朋友 E.nopi 英文大慨學 d 乜, 因為我小朋友已報仲要一次過比左 2 個月 tim, 但唔知好唔好 ? Thanks !

我個仔今日第 3 堂, 但佢今日同 Miss 講 "悶", Miss 同我講返所以加快左進度, 因為都幾淺, 1 堂教 2 個字母教下d相關生字.
你個仔仔幾大 ?

原帖由 Tata1668 於 10-11-21 17:11 發表
我個仔由 level 3 開始, 學左2個月, 平均一個月教一本, so far 我依家收到2本書, 第一本睇落去好似好淺, 重溫a-z, 寫下英文字母同生字, 第二本教幾時用大小楷 (地方名, 月份用大楷), 同開始部份 initial consonant,  ...

我個仔年底4歲, 讀緊k2, 你個仔呢?
原帖由 MK370 於 10-11-21 20:22 發表
我個仔今日第 3 堂, 但佢今日同 Miss 講 "悶", Miss 同我講返所以加快左進度, 因為都幾淺, 1 堂教 2 個字母教下d相關生字.
你個仔仔幾大 ?

我個仔出年 2 月就 5 歲係大仔, 依家都讀緊 K2

原帖由 Tata1668 於 10-11-24 17:47 發表
我個仔年底4歲, 讀緊k2, 你個仔呢?

咁你小朋友係咪都係 level 3? 我地讀個centre 唔會次次比番上堂d野, 只係上堂做, 完成一本 (約4堂) 先會比番個本書同workbook我地.  你地係咪咁家?

原帖由 MK370 於 10-11-25 14:39 發表
我個仔出年 2 月就 5 歲係大仔, 依家都讀緊 K2

咁我小朋友可能英文差d, 佢由 level 1 中間開始, 所以我覺得太淺, 我小朋友 A-Z 都識寫晒. 我都唔知點解仲教緊佢英文字母, 所以我仔仔叫悶, 好多生字佢都係讀, 而且昨天我早左行去睇佢上堂的情形, 點知佢係到玩玩具, 我問佢點解, 佢話 miss 話做晒就可以玩. 點解唔可以教快d, 一定要下堂先教架咩 ??

原帖由 Tata1668 於 10-11-26 18:45 發表
咁你小朋友係咪都係 level 3? 我地讀個centre 唔會次次比番上堂d野, 只係上堂做, 完成一本 (約4堂) 先會比番個本書同workbook我地.  你地係咪咁家?

你應該同老師反映一下, 你小朋友一班有幾多人? 因為老師可能要顧埋其他小朋友既進度, 所以唔去得咁快?! 又或者你直接同老師講小朋友叫悶, 唔想返, 會唔會個 level 唔啱, 可唔可以做多一次assessment, 如果老師都唔醒目轉第二班, 你都可以考慮唔再報!

by the way, 你地係邊度上堂?

原帖由 MK370 於 10-11-29 11:51 發表
咁我小朋友可能英文差d, 佢由 level 1 中間開始, 所以我覺得太淺, 我小朋友 A-Z 都識寫晒. 我都唔知點解仲教緊佢英文字母, 所以我仔仔叫悶, 好多生字佢都係讀, 而且昨天我早左行去睇佢上堂的情形, 點知佢係到玩玩具, ...
‹ 上一主題|下一主題