用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有參加家教會做委員的入來傾下!
go

有參加家教會做委員的入來傾下! [複製鏈接]

在家教會多年,看到很多人和事,真是有些心淡,唔想做,大家如果都是家教會委員的朋友,不如入來分享下.
   0    0    0    0

原帖由 sin 於 10-11-15 23:12 發表
在家教會多年,看到很多人和事,真是有些心淡,唔想做,大家如果都是家教會委員的朋友,不如入來分享下.

剛剛做左1年pta, 都見到好多野, 大開眼界, so far都好開心.
你點解心淡呀?? 講來聽聽吖.

原帖由 sin 於 10-11-15 23:12 發表

我做了幾年,ok呀! 學校和家長都很支持和尊重。
你有什麼不開心呢,和校方反映吓,或許可以解決。

我間學校的家長義工很難找,有很多有空在家睡覺,行街都不來做,很多事只會出口,叫她們就話沒空,唔叫又話我不叫,明知她不會答應,當然找一些願意做的,給她知道了又話我成日找那幾個,我都是一個義工,不是要我打10幾個電話通知再從中抽誰去做,我真是不要做任何事,又話我做得唔好,有時要辦一些活動都是要家長的支持,好像一些免費講座,報名多,實際只有10個來,想收一些按金,來聽的在完結時退款給她們,唔來就沒收,她們又話要收錢唔報.

找義工都係一個難題, 尤其是一些大型活動, 要同時動員好多人, 真係好難搵齊人.  講座都好D, 都有6-7成出席.

原帖由 sin 於 10-11-25 22:34 發表
我間學校的家長義工很難找,有很多有空在家睡覺,行街都不來做,很多事只會出口,叫她們就話沒空,唔叫又話我不叫,明知她不會答應,當然找一些願意做的,給她知道了又話我成日找那幾個,我都是一個義工,不是要我打10幾個電話 ...

可否教下,怎樣可以令到講座出席率多些?我間學校的家長好像小朋友唔是他們的,講自己幾關心小朋友,但做就另一會事.....

原帖由 謙仔媽咪 於 10-11-25 23:38 發表
找義工都係一個難題, 尤其是一些大型活動, 要同時動員好多人, 真係好難搵齊人.  講座都好D, 都有6-7成出席.

牽涉好多因素噃, 唔係你想多D就會多D, 講座主題, 時間, 學校地區都會影響出席率.  平常心啦! 理得佢來唔來姐.

原帖由 sin 於 10-11-27 00:11 發表
可否教下,怎樣可以令到講座出席率多些?我間學校的家長好像小朋友唔是他們的,講自己幾關心小朋友,但做就另一會事.....

在中午送完飯順便聽至放學,星期六的下午,其他時間他們又話要照顧小朋友的學習,不方便,總之不來的理由多的是.你不辦又話沒有,辦了又不來.

原帖由 謙仔媽咪 於 10-11-27 07:26 發表
牽涉好多因素噃, 唔係你想多D就會多D, 講座主題, 時間, 學校地區都會影響出席率.  平常心啦! 理得佢來唔來姐.

順得哥情失嫂意, 平常心去做吧! PTA內的人一條心去做, 一定成功的, 努力加油!

我在幼稚園做了3年PTA, 可能學校細, 校方肯接受家長意見, 不斷改進. 所以PTA辦的活動, 收費便宜或免費, 所以很多家長支持. 好似今天的同樂日, 有5車人去, 約300人.

原帖由 sin 於 10-11-27 22:02 發表
在中午送完飯順便聽至放學,星期六的下午,其他時間他們又話要照顧小朋友的學習,不方便,總之不來的理由多的是.你不辦又話沒有,辦了又不來.

...

你不如講下你攪過D咩講座啦! 我地某D講座會多D人黎: E.G - 資優(個個都發夢想個仔資優咁), 有明星講員又多D人黎...但教家長點幫手教小朋友英文/中文, 就冇咩人黎。

原帖由 sin 於 10-11-27 22:02 發表

...

我家委左好多年 lu!小學無他,呢到一樣姐,只要是『如何得多點成績高分 d』,包坐滿人。只要啱聽,一定會自然抽時間,還會追問妳拿入場卷。
‹ 上一主題|下一主題