用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救命!有無2nd in 爸爸出席唔到的信?
go

救命!有無2nd in 爸爸出席唔到的信?

兒子要2nd in, 要in 埋父母,
但爸爸請不到假,
請問有否大概此種類型信件,作參考用.
救命!救命!

醒目開學勳章

邊間啊
正常來說,只要其中一個就可以
不過,最好梗係父母一齊啦

原帖由 大妹姐 於 10-11-15 13:36 發表
但爸爸請不到假,
救命!救命!

但爸爸請不到假,
救命!救命!

恕我亞水佬多口問句:點解唔自已寫呢?

如果用中文,無理由唔識格?
如果要用英文 (唔知邊間學校有咁既要求?),假如本身英文不太靈光,咁就算你搵到好似我咁堅既超級英文高手(嘩…幾唔知醜^0^),一講野,都係穿煲個播…

況且又唔會有咩特別格式架遮…計我話,都係自已寫好D。祝好。
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

但爸爸請不到假,
救命!救命!

恕我亞水佬多口問句:點解唔自已寫呢?

如果用中文,無理由唔識格?
如果要用英文 (唔知邊間學校有咁既要求?),假如本身英文不太靈光,咁就算你搵到好似我咁堅既超級英文高手(嘩…幾唔知醜^0^),一講野,都係穿煲個播…

況且又唔會有咩特別格式架遮…計我話,都係自已寫好D。祝好。
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

向爸爸公司請病假吧!

或誠心自己寫一封解釋, 要求改時間o既信, 電話交待後 fax 去, 一般時間可改(我有一間都係咁)

DBS? Better to change date for the interview then not going! Dad has to go! They will ask questions specifically catering towards the dad!!  

但爸爸請不到假,
救命!救命!

呀女2nd in 老公有事去唔到, 我都係自己寫信改時間, 作咗4個鐘, 寫番實況點解出席唔到, 之後過咗一個禮拜, 有個老師打電話嚟, 話校長睇咗封信, 容許改時間, 批准咗!!