用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
樓主: crystalwsm
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

原帖由 bebebe12345 於 10-12-28 10:04 發表
每年二組Concerto都是必聽之項目,而且會由早上第一位聽至晚上公佈結果。
Cut就好,年年聽D"伴奏"彈成大段,又非彈得好,末到參賽者彈都難以再投入,位伴奏幫不到已非最重要,不要抽參賽者後腿己是難得。有聽去年第二的那 ...

嗶 ! 好有心, 睇晒,
的確係好精彩的 repertoire
唔駛 $$ 有得睇有水準 ge 表演 xd
Mozart 都可以講係彈 concerto ge 入門

我上年都係彈
Piano Concerto No. 20 in D minor K466 - Mozart '1st mov'

比賽前約 1 個星期 record  
果時都屬於挑戰自己水平 ge 歌
http://www.youtube.com/watch?v=jTAwpYKiMnw

剛上完香港名師的堂 ..
執左半首 chopin piano concerto no. 1
佢都話 .. 呢隻好難彈  ._."

我都有興趣,不過個伴奏應該唔會嚟,咁得唔得?如果唔得,齋睇都ok。

原帖由 音樂人長老 於 10-12-28 23:34 發表
嘻嘻 ,埸租連租琴費比大琴行小型演奏廰只係貴少少,真係估唔到,政府終於有啲服務可以俾我用到。
wbmom

阿仔琴晚開始背譜彈.

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-12-29 07:51 發表

當然歡迎,我會盡量安排,妳可以PM我提供資料,希望唔好介意小朋友彈奏水準,因為有啲喺第一次參賽,綵排想俾多啲鼓勵佢哋。

唔該哂  

Dear crystalwsm,

日日返工,做到隻積咁,小一升學又開始靜落嚟,少左上EK。見係你開topic就入嚟8吓...但...對音樂0知識嘅我...睇唔明大家講嘅嘢囉...
請check pm~

原帖由 crystalwsm 於 10-12-25 00:34 發表
HiHi rainy0429 好耐無見
唉,阿女病咗成個禮拜,而家出完水痘又到傷風,真係睇醫生多過食飯

阿女無打水痘針呀,我都唔知有水痘針呢樣嘢,我仲問醫生,乜唔係出細時醫院打針打埋咩? 個醫生話 : 吓, 要另外比$打架喎. ...

回復 11# 音樂人長老 的帖子

我女儿第一次参加校际钢琴比赛,有兴趣参加彩排活动,请pm详情,谢谢。

回復 5# wbmom 的帖子

如果因為伴奏問題唔能夠綵排好可惜,唔使担心,我會幫妳小朋友現埸伴奏,妳可以PM我佢彈邊個項目,因為另外有1-2個小朋友都有同樣需要。

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-12-31 19:50 發表
我知伴奏收費唔平,如果因為呢個問題唔能夠綵排好可惜,唔使担心,我會幫妳小朋友現埸伴奏,妳可以PM我佢彈邊個項目,因為另外有1-2個小朋友都有同樣需要。 ...

你真好人

回復 2# 音樂人長老 的帖子

請看pm。
wbmom

可否pm啲資料比我呀.  Many thanks

另外請問各位家長, 幾時會收到比賽資料, 如日期, 時間及地點???  Many thanks

原帖由 音樂人長老 於 10-12-28 23:03 發表
我喺比賽前一個星期日Book咗文化中心CR1排演室做埸地綵排,會用Steinway baby grand piano,有興趣參加可以PM我提供資料。

音樂節協會會2011 年1月22日於網站公佈比賽時間,妳可以根據學校報名回條上網check,如與學校考試撞期,應儘快申請調換比賽時間,申請係先到先得。

回覆kuo1125,妳可以pm我嗎?我個account好似有問題,send唔到資料俾妳。綵排參加人數將滿,如果有興趣請儘早回覆。

Please check PM! Thanks!

send唔到pm俾你啊!

原帖由 音樂人長老 於 11-1-1 14:29 發表
音樂節協會會2011 年1月22日於網站公佈比賽時間,妳可以根據學校報名回條上網check,如與學校考試撞期,應儘快申請調換比賽時間,申請係先到先得。

回覆kuo1125,妳可以pm我嗎?我個account好似有問題,send唔到資料俾妳。綵排 ...

可否都PM我呀?

me, too.  可否PM我呀???

原帖由 Radiomama 於 11-1-2 08:00 發表
send唔到pm俾你啊!

回復 1# tws2010 的帖子

回覆tws2010,很抱歉我都PM唔到妳,原先預定的綵排名額己滿,我會試下可唔可以加人。妳喺課程搜尋度揾下我聯絡方法再sms我吧。

嘻嘻, 我剛去完成個禮拜camping, 前晚先返, 阿囡當然無掂過部琴, 校際首歌更加未彈過, 死未

原帖由 rainy0429 於 10-12-29 16:02 發表
Dear crystalwsm,

日日返工,做到隻積咁,小一升學又開始靜落嚟,少左上EK。見係你開topic就入嚟8吓...但...對音樂0知識嘅我...睇唔明大家講嘅嘢囉...
請check pm~

...

準備成點呀?................準鬼準馬, 本書訂極都無.  成香港都無個本書, 好似多學生都唔會去.  往年自選今年指定,  已經同中學生一齊比賽諗住玩吓,  都知首歌仔成5級以上無乜機ga 啦!

而家報名費都loss埋.  

專心考級

回復 117# crystalwsm 的帖子

我女首校際都係啱啱開始學咋, 之前無練過, 唔緊要啦, 仲有成兩個幾月, 有心練好既話, 一定練得掂既, 大家都一齊努力啦!
‹ 上一主題|下一主題