用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
樓主: crystalwsm
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

原帖由 音樂人長老 於 10-12-27 19:53 發表

原來如此,咁要努力加油呀,預祝演出成功!伴奏唔易揾,好伴奏更難求。最好夾多幾次,兩人合拍程度會計入評分內。

到就比賽都會夾多幾次的,  thx

岩岩的聚會, 也有其他人彈 concerto
當然, 他們不是參賽者,
只是表演前夾了 1 次
Mozart Piano Concerto No. 9

http://www.youtube.com/watch?v=M2v0yJjTi2o

有時間也可欣賞 1 下 !

校際音樂節7-8級樂曲分析示範dvd
by 郭品文
Just bought today.
$80 有無人有興趣? 原價$118

又一次印證“Mozart is too easy for amateurs, too difficult for professionals."

原帖由 小伊 於 10-12-28 00:22 發表
又一次印證“Mozart is too easy for amateurs, too difficult for professionals."

e ... 如果可以睇 ching ge videos 學下野
我都想睇下 bor ..

另請教 ... ching 定義
點樣界定   amateurs
點樣界定    professionals

每年二組Concerto都是必聽之項目,而且會由早上第一位聽至晚上公佈結果。
Cut就好,年年聽D"伴奏"彈成大段,又非彈得好,末到參賽者彈都難以再投入,位伴奏幫不到已非最重要,不要抽參賽者後腿己是難得。有聽去年第二的那對師兄弟吧!雖然輸了,還是...................享受!
記得去年12歲以下之冠、亞、季軍都是彈Mozart。老一輩的老 師大都會為這年紀的孩子選擇Mozart的曲目,那種"童真""心態",聽得舒服!將來要找回來,談何容易。
有一些曲目,對孩子來說是"吃力"!相信今年仍會是Mozart為主。
易學難精.........................。
為孩子揀適合的曲目也是一門學問!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章 王國長老

我都想再去文化中心比賽, 有得彈STEINWAY好似抵D
我女G3比賽彈110(呀, 岩岩PASS左ABRSM G4, 會唔會俾人鬧), 學完一版....仲有排!

原帖由 wbmom 於 10-12-27 15:38 發表
8級去1級當然唔會,但我講緊係考完8級攞high丁仲走去玩5級校際,都有d離譜啦!係咪?

人各有志, 亦有人8歲11月考完皇家Gr.5, 第二年的3月去參加校際Gr. 8. 攤埋獎, 所以冇話公平唔公平.

可能你講緊位小朋友的老師對佢嘅信心也只限5級校際. 老師最清楚小朋友嘅實力.

如果琴老師收你Gr. 8學費, 叫你參加Gr. 5 比賽, 我心理有啲唔平衡渦. 當然, 名師不是按級收費的.

似乎每年校際, 每場勝出的都係年紀較細的小明友.

醒目開學勳章

原帖由 candytl 於 10-12-28 17:25 發表

人各有志, 亦有人8歲11月考完皇家Gr.5, 第二年的3月去參加校際Gr. 8. 攤埋獎, 所以冇話公平唔公平.

可能你講緊位小朋友的老師對佢嘅信心也只限5級校際. 老師最清楚小朋友嘅實力.

如果琴老師收你Gr. 8學費, 叫你參加Gr. 5 比賽, 我心理有啲唔平衡渦. 當然, 名師不是按級收費的.

似乎每年校際, 每場勝出的都係年紀較細的小明友.

我都覺 , 好似越級挑戰會有著數 d !!!

當一個大同一個細都做到既時候 ,
評判多數都揀個細

醒目開學勳章

我女冇越級挑戰 , 只係一級一級咁上 ,

出年第 4 次參加 , 所以報 4 級 !!!

我從來無諗過個獎咁重要,更加無諗過有人為左攞獎降幾級,咁贏左有咩咁光彩呢

有冇家長要搵鋼琴伴奏呀???

我地今日卒之都開始學....左幾行....希望學得切&背得切啦!

原帖由 馬沙仔 於 10-12-28 18:57 發表
有冇家長要搵鋼琴伴奏呀???

回復 85# bebebe12345 的帖子

正是如此!除了83歲高齡嘅Horowitz返老還童,於Moscow彈奏K330外,大家能否想像觸鍵格外沉重的Arrau,彈奏Mozart是什麼模樣?
http://www.youtube.com/watch?v=JiCld3wZGPA

回復 8# Charlotte_mom 的帖子

我喺比賽前一個星期日Book咗文化中心CR1排演室做埸地綵排,會用Steinway baby grand piano,有興趣參加可以PM我提供資料。

原帖由 音樂人長老 於 10-12-28 23:03 發表
我喺比賽前一個星期日Book咗文化中心CR1排演室做埸地綵排,會用Steinway baby grand piano,有興趣參加可以PM我提供資料。

利害, 有 Steinway baby grand piano - thumbs up -

嘻嘻 ,埸租連租琴費比大琴行小型演奏廰只係貴少少,真係估唔到,政府終於有啲服務可以俾我用到。

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-12-28 23:34 發表
嘻嘻 ,埸租連租琴費比大琴行小型演奏廰只係貴少少,真係估唔到,政府終於有啲服務可以俾我用到。

請問可唔可以剩係嚟睇人表演 ???

回復 10# 洛婷 的帖子

我都讚成。個仔上屆參加2級,得第二。我諗全場佢應該係最細個幾個。我覺得有幾個都彈得唔錯,可能年紀大過我個仔,所以冇獎。

回復 94# 音樂人長老 的帖子

我女早兩日有幸彈過呢個琴, D聲真係好正!

原帖由 洛婷 於 10-12-28 23:43 發表

請問可唔可以剩係嚟睇人表演 ???

當然歡迎,我會盡量安排,妳可以PM我提供資料,希望唔好介意小朋友彈奏水準,因為有啲喺第一次參賽,綵排想俾多啲鼓勵佢哋。
‹ 上一主題|下一主題