用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
樓主: crystalwsm
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

學完首歌,但同老師要求相差很遠,有排練囉!

家長如需安排小朋友進行音樂節比賽前場地綵排(綵排用Steinway baby grand piano),可以PM我提供資料。

唉,阿囡病咗成個禮拜無彈過琴
我唔驚唔識彈,我最驚要背譜,有次鄰居的小朋友嚟玩,剛巧開咗部琴,咪叫阿囡彈最熟果隻歌比D朋友仔聽下,點知佢彈到錯晒,我就知道佢原來晌壓力下會大失水準,所以背譜先擔心

原帖由 小伊 於 10-12-19 17:38 發表
小女也是選104, 彈晒1但未練得好熟。其實首歌好短,得個兩句。Mozart當年寫嘅時候,都只系得6歲人仔。

我地唔擔心得咁多,個個小朋友都有壓力嫁喇,我只能教佢盡力而為,贏輸都無所謂,攞個經驗而矣。
wbmom

學咗一半都未有, 慢慢來啦!
take it easy

原帖由 crystalwsm 於 10-12-21 02:27 發表
唉,阿囡病咗成個禮拜無彈過琴
我唔驚唔識彈,我最驚要背譜,有次鄰居的小朋友嚟玩,剛巧開咗部琴,咪叫阿囡彈最熟果隻歌比D朋友仔聽下,點知佢彈到錯晒,我就知道佢原來晌壓力下會大失水準,所以背譜先擔心

...

亞囝考一級,佢彈就識彈,
但未有感情,大細聲控制唔好,
要慢慢練!

今屆十一個學生參賽﹐最近都開始加緊練習了。

回復 1# ohmygosh 的帖子

幫小兒報了小提琴3級N212,請問是否從頭到尾拉一次就可以了?不用repeat?

除比賽項目指明及有Da Capo等標號外,所有樂曲不需重複,亦不用演奏第一結尾,另外注意伴奏樂譜要用正版,否則可能取消資格,伴奏者是否合拍會計入評分內。

我仔都係彈一級,已準備左差唔多2個月,識彈晒及背到2行,依家train緊大細聲同情感,得返2個月多d時間,我都驚唔夠時間練到最好,點解你地咁勁仲未開始??

我都有兩個學生參加這個組別﹔依照樂譜看來﹐從頭到尾拉一次就可以了﹐不用repeat。
您小朋友往年有參賽嗎? 學琴多久了?

原帖由 Jackielee 於 10-12-23 09:21 發表
幫小兒報了小提琴3級N212,請問是否從頭到尾拉一次就可以了?不用repeat?

阿女出水痘, 發咗燒成個禮拜, 想練都練唔到

原帖由 nakoko 於 10-12-23 14:29 發表
我仔都係彈一級,已準備左差唔多2個月,識彈晒及背到2行,依家train緊大細聲同情感,得返2個月多d時間,我都驚唔夠時間練到最好,點解你地咁勁仲未開始??

我個女都未開始, 我都有dd驚佢學唔切&練唔切&背唔切啊!

原帖由 crystalwsm 於 10-12-24 02:44 發表

HiHi crystalwsm,

阿女出水痘咁惨?? 冇打水痘針咩?? 好返未呀??
校際我女已背咗譜,但最尾嗰段硬係彈極都唔太順...
同時間要準備二級考試,佢又懶練琴,好似進展好慢咁...

原帖由 crystalwsm 於 10-12-24 02:44 發表

回復 6# 音樂人長老 的帖子

我就係唔知什麼是"有Da Capo等標號"?

ohmygosh, thanks.

舊年有參加, 但我怕規則有變.
咁請問拉一次大約需要幾耐?

原帖由 ohmygosh 於 10-12-23 22:57 發表
我都有兩個學生參加這個組別﹔依照樂譜看來﹐從頭到尾拉一次就可以了﹐不用repeat。
您小朋友往年有參賽嗎? 學琴多久了?

原帖由 Jackielee 於 10-12-24 23:00 發表
我就係唔知什麼是"有Da Capo等標號"?

比賽樂譜會印上Da Capo或D.C.呢啲字,練習時老師會教,唔使担心。

HiHi rainy0429 好耐無見
唉,阿女病咗成個禮拜,而家出完水痘又到傷風,真係睇醫生多過食飯

阿女無打水痘針呀,我都唔知有水痘針呢樣嘢,我仲問醫生,乜唔係出細時醫院打針打埋咩? 個醫生話 : 吓, 要另外比$打架喎....

我乜都唔知,你睇我幾大懵,呀女到而家都仲未掂過首校際歌, 可能我要放棄, btw, 你囡囡考邊首?

原帖由 rainy0429 於 10-12-24 19:39 發表
HiHi crystalwsm,

阿女出水痘咁惨?? 冇打水痘針咩?? 好返未呀??
校際我女已背咗譜,但最尾嗰段硬係彈極都唔太順...
同時間要準備二級考試,佢又懶練琴,好似進展好慢咁...

...

回復 50# nakoko 的帖子

If kids under pressure will loose their confident. My son is in no pressure area won for 3 years champion.

原帖由 Singpiano 於 10-12-25 05:43 發表
If kids under pressure will loose their confident. My son is in no pressure area won for 3 years champion.

no pressure area, 係咪即是本身有6級水平, 就報3-4級比賽咁?
‹ 上一主題|下一主題