用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放榜在即有冇心情緊張的家長入嚟傾吓? ...
樓主: Annngan
go

放榜在即有冇心情緊張的家長入嚟傾吓? [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 10-11-16 15:36 發表
既然係蕭亞姨點到名
(因我的公司E-mail死左,整緊)才得閑

你入了邊間?
以數據論
TKO共有22間津貼小學,共有2,625個學額,即可假設成個校網有2,625個升小一的申請人
其中10間是用盡第1輪的位
其餘12間是,只要入 ...

WELL DONE! 你公司個EMAIL真係死得好! 哈哈哈!
(不過一陣你整返好個EMAIL之後, 又會唔會做死呢?)

原帖由 wai406 於 10-11-16 15:45 發表

係咪份註冊通告呢 ?  阿仔只考到播道, 最喜歡嘅英華當然無份,  其實都好喜歡TT, 當初稔無學校收, 就會讀返, 但學費實在比較貴, 加上同你一樣, 都係2件, 最怕佢要補底, 再加幾百, 真係攞命, 如果$不是問題, 一 ...

咁而家你起碼有兩間在手呀! TT真係幾好, 可惜我不是公務員, 否則都唔洗考外面D學校...
咁你幾多號比賽呀? 我同妹妹報左英文同普通話呢。老師已經在早會時叫小朋友出去表演啦, 你仔表演未左呀?

原帖由 2boysmami 於 10-11-16 15:51 發表
好呀好呀, 我仔又要一齊做同學仔呀... TSL係我第一志願, 我真係好想好想個仔入到...

我都係la, 我叫左d朋友, 22號千祈唔好打黎, 我有好消息就自然搵佢地, 否則.... 等我柄埋一邊down幾日就會搵佢地~~

蕭亞e, 如果 ...

唔好羨慕我,
第1...TSL未知收唔收我個女
第2...外面名校係唔會收我個女

XD

原帖由 yansy 於 10-11-16 16:21 發表
蕭亞姨:

why do u like TSL so much?? any comment about TSL?

My son has finished 2 in in TSl, just want to know more about TSL, thanks.

優點:
1. 英文小學
2. 校舍好
3. 中學校網好
4. 唔多功課
5. 多國籍同學仔
6. 學費平
7. 雙班主任
8. 老師有愛心, 好包容

缺點:
6年後要玩多次面試遊戲

原帖由 ziyi 於 10-11-16 16:36 發表
完成命令
八卦一下,朗誦節是什麼東東

校際音樂及朗誦節, 上網8下啦! 5歲以上就有得參加架啦!

原帖由 2boysmami 於 10-11-16 17:00 發表
請問TT係乜? 點解公務就唔使考外面D學校??

TT = 崇真小學暨幼稚園

我本身都好鐘意呢間學校, 所以大仔以前都係讀佢。原本都有唸比佢地兩個直上, 點知到大仔小一選校果年, 學校突然轉了小班, 由2600加到3600, 仲有好多課外活動可以比我選擇...以我咁心多既人, 真係一個月要加埋比成萬蚊兩個返學呀! 不如供層樓好過....因為老左都可以收租, 而家養兒不能防老了....哈哈!
呢間學校, 語文老師既師資好好架! 仲有佢籃球隊既老師, 係以前打國家隊架! 我自己都好鐘意打籃球, 所以都好想自己個細會打...
可惜.....如果係公務員, 可以CLAIM學費既4份3呀!

原帖由 2boysmami 於 10-11-16 17:02 發表
me 2 , 但唔知下星期一我放工時仲係咪咁開心呢?

應該係返工都會好開心...因為9:00公佈結果...

你話啦....平時星期一返工, 慘過死架麻....

原帖由 2boysmami 於 10-11-16 17:09 發表
而家已經冇得報名LA??

過左啦...如果係要睇下6月有冇人放棄, 可以打去學校問。

原帖由 phoebecyl 於 10-11-16 17:15 發表
蕭亞姨
好想有你現在的心態,我每每一想起22號就知結果,一諗到時衰左有排唔開心,到時唔知要吃幾餐buffet同肥幾磅心情才會好返。

不如唸下食咩慶祝, 帶個小朋去邊度玩仲好啦! 攪左咁耐, 佢地都辛苦啦!

原帖由 ziyi 於 10-11-16 17:16 發表
上網睇左
即係咪要學校係會員先可以參加
咁點查到學校係咪會員

今年過左啦, 要等出年小一先可以啦! 不過有D學校選人參加, 會TRAIN埋。但有D學校比你地自願參加, 不過就要自己TRAIN囉。

原帖由 lamlam23 於 10-11-16 17:26 發表
我想問HA蕭亞姨,你係咪覺得TT D Eng & PTH真係咁勁,因我現在煩緊TT,禮賢&KLN TL邊間好D?
THANKS!

語文根底TT真係唔錯。不過其他兩間學校唔係太清楚, 我只有以下意見︰
中學校網? 要深水步定九龍塘?
德育/宗教?
功課量?
課外活動?

你先問左自己想要咩先, 再唸下啦。

原帖由 2LittleMonkey 於 10-11-16 17:38 發表
蕭亞姨, 想請問仲有無公開比賽係唔搵笨而又尚未截止呢?

以我所知就冇啦...不過出年好似三月, 又有一個朗誦比賽,報名費就貴D, 但係會捐去做善事既。但我要搵一搵先...

原帖由 wai406 於 10-11-16 17:57 發表

阿仔12月3日下午在佐敦培正比賽, 佢連廣東話都未讀好, 點有可能在早會表演呀!

快D練啦!!!!!!! 我聽妹妹講, 有好幾個小朋友都仲未可以上台講呀! 加油呀!
妹妹下星期英詩, 12月6係普通話, 聽日就係哥哥英詩....非常繁忙....

原帖由 silvia_ng 於 10-11-16 18:29 發表

以我所知就冇啦...不過出年好似三月, 又有一個朗誦比賽,報名費就貴D, 但係會捐去做善事既。但我要搵一搵先...

原來要去到5-6月先比賽, 不過2月開始報名。

http://www.recital.com.hk/cms/run/Page/productList?pMENU_ID=746

原帖由 LoveCJ 於 10-11-17 09:39 發表
我已經book了下星期週末全家去大陸玩,抽中的話,就當慶祝,落選的話,就安慰吓自己及散心。

silvia_ng: 你就好啦,已經計劃慶祝 ..... 好羨慕呀!
...

慶祝終於玩完呢個遊戲啦! 過埋今個星期五, 就可以出去玩下LU...得唔得都要慶祝下!

原帖由 2boysmami 於 10-11-17 09:47 發表
蕭亞e, 如果你係公務員, 邊幾間學校你一定會報?

一定報崇真呢, 而且成個遊戲既心情就完全唔同哂, 因為崇真9成9都會收返幼稚園畢業生。另外係外面再報下其他, 收唔收都冇咩所謂。

原帖由 2boysmami 於 10-11-17 15:01 發表
等左你online好耐la... heehee....

cky你點睇?

呵呵...今朝帶左呀仔去英詩朗誦, 仲要今朝先黎甩隻門牙, 攪到4個窿係個口, 咩音都唔準....哈哈! (歷史性新低既分數...XD)

CKY行IB, 我自己就唔係好BUY, 因為我都唔會為子女安排去外國讀書, 未知係香港讀IB既小朋友最後入U既比例係點, 唔敢博。不過聽朋友講, CKY小朋友係會讀得好HAPPY的。

原帖由 LoveCJ 於 10-11-18 20:54 發表
請問公佈小一派位結果通常是於11月22日幾點放上網?

仲有三日咋 ......

有D係9點, 有D 10點, 有D仲會凌晨12點。每間唔同架。

原帖由 phoebecyl 於 10-11-18 21:43 發表
蕭亞姨
甘TSL是早上9點是嗎?

係.....哈哈! 應該不會DOWN SERVER! 嘻!

早晨!預祝各位今日有消息呀!
‹ 上一主題|下一主題