用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到馬鞍山靈糧同合一堂録取通知? ...
樓主: jenniferzhu
go

有無人收到馬鞍山靈糧同合一堂録取通知? [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實睇你自己點選擇,系有學券定無學券。培正同聖心要求高,有的難入到。仲有,靈糧近唔近你家?如果近可以考慮交留位費,唔近,又唔想仔囡入讀下午班,咁就放棄算了。不過,交留位費系買個保障,供多個選擇姐,如果手頭唔系緊,又近屋企,我會選擇交。跟著手寫下午轉上午班信俾校長。

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 18:13 發表

係呀.  真係恭喜你.
係呢.. 你係我交唔交留位費好呢  ??  學校話可以嘗試幫我轉為上午班. 但係是下年將近開學才知道喎 !... 我仲有兩間心儀的未in.  但入讀機會好底.  一間係培正, 一間係聖心.  , 但我個女現在係 ...

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-19 18:24 發表
其實睇你自己點選擇,系有學券定無學券。培正同聖心要求高,有的難入到。仲有,靈糧近唔近你家?如果近可以考慮交留位費,唔近,又唔想仔囡入讀下午班,咁就放棄算了。不過,交留位費系買個保障,供多個選擇姐,如果手頭唔系緊,又近屋企,我 ...

我住新港城... 話近唔近, 話遠唔遠LA.  行15分鐘.  咁660元留位費.. 都唔係貴... 只不過, 我驚等唔到佢轉上午校時, 女女現讀N班會於出年3月份叫我預交K1 一個月的學費+雜費姐. 都時就真係煩, 交要成5000千幾元喎.... 因為現靈糧話點都要等到出年交大費 ( 即你地已經交留位費的人 , 再交埋大費後 , 確立有幾多人一定讀才會有消息, 有沒有上午校的位放出來 ).   所以咪1516囉.. 都係我傻傻地... 如一早清析告知沒有可能接受下午班. 就唔搞到現在咁. 最多咪唔收.  唔收就根本唔駛諗, 唔駛煩...

不過點都好... 祝你女女讀得開心... 恭喜你地...
Joey :-D

totally agree.
現在入到靈糧上午班,合一堂都唔使考慮啦。

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-19 17:57 發表
Thanks。
其實我地手寫求位信,主要系因為我家人好想囡囡入讀靈糧,又近我屋企,只需行八分鐘就到,落雨打風都唔使驚淋濕。
現在入到靈糧上午班,合一堂都唔使考慮啦。

...

醒目開學勳章

咁合一堂呢?你地有無IN?呢間都唔錯,又有學券(我C6人工唔高,只考慮有學券既學校)。
你囡囡現讀私校?如果供得起,囡囡又讀得開心,教學唔錯既話,無謂轉啦。
仲有呀,我個人覺得仔囡仲細,除非你對佢好大要求,如果唔系,最好近屋企附近讀好的,佢同你都唔使咁累。
我都唔知下午班轉上午班咁麻煩架?咁你又真系頭痛喇

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 18:46 發表

我住新港城... 話近唔近, 話遠唔遠LA.  行15分鐘.  咁660元留位費.. 都唔係貴... 只不過, 我驚等唔到佢轉上午校時, 女女現讀N班會於出年3月份叫我預交K1 一個月的學費+雜費姐. 都時就真係煩, 交要成5000千幾元喎.. ...

[quote]原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 17:09 發表
我今日都收到靈糧通知.....下午班.....但應該唔交留位費了.  因為我都唔想個女讀下午班...

係呢, 請問你當初係咪老師問你會唔會考慮下午班時, 你一口拒絕左老師呢 ?   我都覺自己有d 傻, 早知一早拒絕老師, 要比老 ... [/quote  
面試當日老師都有問會唔會考慮下午班,我話無問題。剛收到電郵話收咗仔仔讀上午班,所以我想未必係呢個原因而唔收你女女入上午班的。

我收到合一堂pm offer, 但都唔會讀了, 一來始終擔心合一堂太淺 k1-k3 可以happy過度, 但升小怕佢適應唔黎,
二來, 張煊昌有am offer, 所以會揀張煊昌

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 17:09 發表
我今日都收到靈糧通知.....下午班.....但應該唔交留位費了.  因為我都唔想個女讀下午班...

係呢, 請問你當初係咪老師問你會唔會考慮下午班時, 你一口拒絕左老師呢 ?   我都覺自己有d 傻, 早知一早拒絕老師, 要比老 ...

老師都有問我會否考慮下午班, 我說都會考慮, 所以我想都係根據整體表現來評分

醒目開學勳章

合一堂課程淺?咁有無人知靈糧課程淺唔淺?我所知既靈糧系活動教學,其它一概唔知,有無人可以講下呀。

原帖由 ericxkun 於 10-11-20 17:00 發表
我收到合一堂pm offer, 但都唔會讀了, 一來始終擔心合一堂太淺 k1-k3 可以happy過度, 但升小怕佢適應唔黎,

我都係今日收email呀! 收o左囡囡讀上午班. 我應該會交留位費先. 仲有兩間未in, 星期五都in o左鑽石山靈糧. 睇完個校舍同馬鞍山o個間有d唔同. 其實兩間都鍾意. 不過感覺阿囡in 馬鞍山in得好d. 兩間問我讀唔讀下午班, 我都冇所謂.

其實靈糧都淺架,但就好開心,此校著重活動教學,創意為主,不是學術為主!而合一堂就著重自理為主!
Joey :-D

醒目開學勳章

咁你住邊度?如果系我,我就會選近屋企間學校喇,自己同囡囡無咁辛苦。

原帖由 PeonyComing 於 10-11-20 22:36 發表
我都係今日收email呀! 收o左囡囡讀上午班. 我應該會交留位費先. 仲有兩間未in, 星期五都in o左鑽石山靈糧. 睇完個校舍同馬鞍山o個間有d唔同. 其實兩間都鍾意. 不過感覺阿囡in 馬鞍山in得好d. 兩間問我讀唔讀下午班,  ...

醒目開學勳章

我最著重囡囡讀得開心,老師有愛心,人仔細細,系得呢幾年可以盡情玩樂,當小一後的人生,有幾可時間可以俾佢咁玩呢。

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-21 00:38 發表
其實靈糧都淺架,但就好開心,此校著重活動教學,創意為主,不是學術為主!而合一堂就著重自理為主!

我都係因為張煊昌俾佐AM我,所以我選佐張煊昌呀!
原帖由 ericxkun 於 10-11-20 17:00 發表

請問張煊昌程度淺嗎?
原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-21 00:38 發表

大家好
為甚麼靈糧19日send了一封email給我取錄通知,今早又send多次?是因為我還沒accept嗎?
因為吳多泰也同樣取錄了上午班,已給了留位費
但我們家可能下年搬到旺角,而已報名九龍區的幼稚園還未面試
如果搬到旺角但到馬鞍山上學便太遠了,但又怕九龍區的幼稚園不取錄...
原本我留了吳多泰便打算放棄靈糧,但太太又喜歡靈糧的活動敎學和基督敎
請各位給一些意見,謝謝 : ]
p.s. 如有off topic請見諒

醒目開學勳章

你下年先可能搬,即未肯定搬定唔搬啦。交留位費系買個保障同多個選擇,如果錢銀唔手緊就交佐先嘍。
我今日交佐留位費啦,我只交佐呢間,因為靈糧收我囡囡讀AM。

原帖由 MASAYA 於 10-11-22 13:42 發表
大家好
為甚麼靈糧19日send了一封email給我取錄通知,今早又send多次?是因為我還沒accept嗎?
因為吳多泰也同樣取錄了上午班,已給了留位費
但我們家可能下年搬到旺角,而已報名九龍區的幼稚園還未面試
如果搬到旺角但到馬鞍 ...

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-22 14:15 發表
你下年先可能搬,即未肯定搬定唔搬啦。交留位費系買個保障同多個選擇,如果錢銀唔手緊就交佐先嘍。
我今日交佐留位費啦,我只交佐呢間,因為靈糧收我囡囡讀AM。

...

是呀,未知是否會搬到旺角,但沙田區已在吳多泰留位了,兩間都是上午班,吳多泰還是馬鞍山靈糧較好呢?
其實兩間距離都不算近,我現正住在顯徑,馬鞍山距離較遠,但有直接車到,不過活動敎學好像很開心...吳多泰乘校車其實都是一程車,而且有戶外遊樂場
如果繼續在沙田區升讀小學,我希望可以進呂明才小學,這兩間學校有較大機會升讀嗎?

回覆 1# MASAYA 的文章

馬鞍山靈糧幼稚園 offer 咗下午班俾我而中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園offer咗上午班, 我較prefer 上午班和張煊昌有足夠活動空間.有western english teacher 但 once a week only.   靈糧校舍太細太少活動空間但好創新和有western english teacher而且 3days a week. 現在15/16唔知點決定好.好煩 !!!  請大家俾D意見我呀. Thanks!!

係呀! 一個星期只有一次外藉老師英文堂? 咁其他本地老師會上英文堂嗎?
又有普通話學嗎?

原帖由 win218ho1030 於 10-11-23 10:52 發表
馬鞍山靈糧幼稚園 offer 咗下午班俾我而中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園offer咗上午班, 我較prefer 上午班和張煊昌有足夠活動空間.有western english teacher 但 once a week only.   靈糧校舍太細太少活動空間但好 ...

回覆 1# Double_A 的文章

會,本地老師會上英文堂. 而且2間都有
 普通話老師.真係好難選擇 !
‹ 上一主題|下一主題