用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點先算係一間好既 Playgroup?
go

點先算係一間好既 Playgroup? [複製鏈接]

想知道大家係點選擇 Playgroup?地點?
名氣?
師資?
裝修?
地方大小?
同學素質?

仲有無其他阿?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

pg有好多種類
首先家長諗定個別"功能"嘅, 然後再睇地點時間師資
個人唔鍾意樣樣有d唔湯唔水嘅pg
繼而考慮個別課堂時間會唔會同bb作息時間夾唔夾
當然教室環境要安全整潔
同學質素就恐怕好難揀, 除非你可以安排到自組嘅pg啦~

師資最緊要~ 老師最緊要有愛心~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 RFLLY 於 10-11-15 12:17 發表
師資最緊要~ 老師最緊要有愛心~

不幸地~ 呢樣嘢都有d主觀!
所以要睇吓同個導師夾唔夾喇!
我遇過一位導師, 職業治療師, 教開有問題嘅小朋友(個別), 亦有做pg
我遇上佢, 學到好多嘢, 佢好欣賞小兒, 就算我地無再上佢嘅pg, 佢有時都會打個電話嚟問喉吓, 甚至會送d新玩具俾我地
身邊有好幾個同齡小朋友家長都好鍾意呢位導師
但係~ 到佢呢年幾忙過往年, 開始好多人話佢無心機, 又有人話家長質素下降, 場面開始混亂, 導師要控制場面, 對個別小朋友嘅注意少咗.. (其實後期我自己都領教過)

但係只可以講, 我會俾我個細仔遲d去上
恐龍家

回覆 1# hebebo330 的文章

我地返左多間, 但名氣大個D, 好多都麻麻... 最容易犯既毛病係老師並非專業

我個女半歲開始讀pg, 到一歲半前已經上過4間大有名氣, 結果無一間既老師能夠運用語法正確無誤的語言, 無論中文英文都係... 中文仲離譜, 完全係香港話中既香港話, 六成英語生字配中文語法! 絕! 咁係好容易會有語言混亂問題...

結果我地後來去做間好細pg既, 雖然老師係香港人, 但D英文好好, 語法正確之餘, 又好有創意, 每一次都會俾到驚喜我地呢D家長 (我無辦法確認阿女是否有驚喜). 阿女係度個進度好好.

不過呢度真係比較細, 裝修只能夠用"有"黎形容. 而且同學比較少, 有時流感高峰期得返阿女一個上 (阿女歲半個後, 可能運動比較多, 好少病). 不過我其實反而中意one on one. 老師會深入D同阿女玩, 試到阿女真係識D乜唔識D乜.

我地返左多間, 但名氣大個D, 好多都麻麻... 最容易犯既毛病係老師並非專業

我個女半歲開始讀pg, 到一歲半前已經上過4間大有名氣, 結果無一間既老師能夠運用語法正確無誤的語言, 無論中文英文都係... 中文仲離譜, 完全係香港話中既香港話, 六成英語生字配中文語法! 絕! 咁係好容易會有語言混亂問題...

結果我地後來去做間好細pg既, 雖然老師係香港人, 但D英文好好, 語法正確之餘, 又好有創意, 每一次都會俾到驚喜我地呢D家長 (我無辦法確認阿女是否有驚喜). 阿女係度個進度好好.

不過呢度真係比較細, 裝修只能夠用"有"黎形容. 而且同學比較少, 有時流感高峰期得返阿女一個上 (阿女歲半個後, 可能運動比較多, 好少病). 不過我其實反而中意one on one. 老師會深入D同阿女玩, 試到阿女真係識D乜唔識D乜.

我覺得小朋友既感覺最直接.對於家長來講師資可能好重要,但小朋友去到唔鐘意係唔鐘意,好難逼佢開心地融入其中.
  我覺得一間好既pg就係小朋友可以好開心咁玩,唔一定有出色既老師,有啱傾啱玩既小朋友一樣可以學到野.我俾個仔返pg只係想佢見多d人,從同人相處中學習.

回復 7# cecilia.wilson 的帖子

hi, may you pls PM the details of your playgroup to me? Million thanks.

我都覺得最緊要是老師, 如果老師是擁有多年幼稚園老師經驗是最好, 我囡囡之前上的PG,都係跟一位教了10多年的幼稚園老師的, 我都覺得那老師對特別年幼的經驗好豐富, 我囡囡都好喜歡跟她。

我都覺得老師最緊要(當然都要有好o既課程), 如果教得麻麻 , 就無謂浪費時間.

之前我o既小朋友參加開一間中心 , 佢地原本係北角XX Club裡面租課室o黎辦課程,後來被個Club迫遷 , 個Club仲好誇張咁俾所有間中心o既學生免費讀個Club自己搞o既課程 , 仲要係三個月免費 .

我開頭都心郁郁 , 但係試完堂之後都係決定跟番原本間中心o既老師. 一來覺得個Club 係扼殺緊人地o既生存空間 , 以本傷人唔多道德 , 二來我覺得要用行動o黎表示支持, 因為我知道有好多家長都選擇o左留低參加免費課程 , 我就好唔想一間好o既中心就咁做唔住.

言歸正傳 , 對我o黎講playgp最緊要係老師同課程 , 第二係地點同環境 , 最後先係學費. 當然如果前兩者都符合我o既要求 , 我都希望可以有優惠 , 幫屋企節省o的開支.
‹ 上一主題|下一主題