用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港靈糧堂幼稚園 對香港靈糧堂幼稚園好失望
樓主: lamyy
go

對香港靈糧堂幼稚園好失望 [複製鏈接]

我自己份工都要睇同叫好多人名,最怕就係d好特別嘅字,有d睇完英文都併唔返出嚟,有時覺得名字係想被人認識的代號,用一個無乜人識嘅字咪失去名字的意囉!
當然個延字唔係咩深字,但我估俾我都有機會讀錯,因為真係好少人用哩個字而且又有一個類似而多人用的字,相信只係無心之失(頭先其實我都睇左一陣先分到)
我女女個名有個喜字,成日俾人叫左做嘉,我自己個名都俾人由萍叫左華

俾次機會學校, 更加俾次機會你個小朋友!

原帖由 icbb1230 於 10-11-26 15:33 發表
同意, "延" 和 "廷" 驟眼睇好相以, 同時很少人改名用"延期"個"延"字, "阿廷"又真係多人叫d嘅....

同意,當人地犯錯時
應該站在人地既立場想想!
相信這些讀錯你孩子名字的情況將不斷重複,
慢慢適應吧!

原帖由 Jackeylwfd 於 11-4-2 15:08 發表
The following is extracted from  "培育好男孩:父子起走過成長路" :

我和太太都不想孩子讀書有太大壓力,所以選了一間著名活動教學的本地幼稚園,那間不是第一間收我孩子入讀的幼稚園。記得當年到日本出差數天,晚上收到 ...

係咪即係講緊靈糧堂?

全港幼師都是中五畢業...大家公道一點吧!

hahahaa.....d句好絕呀吓~~! wakakakakaka
我想請問吓, 靈糧係名校咩??
佢嘅style唔係同啟思個d一樣嗎??
唔太清楚...理解理解....!!

我都好唔喜歡d人叫錯我小朋友個名, 個字唔係深, 幼稚園生都識讀, 只係個"恩"字麻.....但成日俾人讀成"思"字....
好嬲呢~~!

原帖由 pretty_wife 於 11-4-7 16:50 發表
全港幼師都是中五畢業...大家公道一點吧!

....................

原帖由 恩林 於 11-4-7 18:22 發表
hahahaa.....d句好絕呀吓~~! wakakakakaka
我想請問吓, 靈糧係名校咩??
佢嘅style唔係同啟思個d一樣嗎??
唔太清楚...理解理解....!!

我都好唔喜歡d人叫錯我小朋友個名, 個字唔係深, 幼稚園生都識讀, 只係個"恩"字 ...

同你有啲淵源, 我個"思"字, 啲人就成日讀成"恩"字,
我個仔個 "弦"字, 啲人咪又成日讀錯, 10個有9個都錯呀~

我好同意樓主的看法, 從小事可以看出xx堂教師做事不小心, 不專心.

讀錯名看以小事, 其實可以十分嚴重. 証明他/她們只是按章辦事.

有沒有愛心, 有投訴必回應云云, 並不是構成一個有質素教師的原素. 愛心是社工用的, 有投訴必回應是投訴處理科的工作.

教師的工作是作育英材, 傳授知識是不容許不小心, 不專心. 如果將來孩子的教師時常因為不小心教錯讀音, 寫錯別字, 改錯工課, 默書, 測驗. 但是在家長面前很有愛心, 有投訴必回應, 那只是一個在家長眼中的" 有愛心教師 ", 卻不能把知識傳給孩子, 這樣的教師質素可以說是好嗎?

樓主不選這間學校, 實在是明智.

我覺得最紧要是d老師有爱心,
對小朋友好同細心

不好意思! 想澄清一點! 我仔仔係2.5歲前已經可以自己去veevee! 本人完全唔係個d有咩留返比學校教既家長~
本人亦都好清楚知道學校方面係會不停咁係bk度睇同留言, 所以有幾多真話假話,大家真係要努力去分析!~
另外, 離開左呢間學校後, 從唔同途徑得知, 同一班由原來30個小朋友已經走左成10個....好唔好~我諗都睇得出!!!

小事 or 看小事? = 不小心, 不專心? 試問有沒有人敢說自己從不讀錯音 or 寫錯字? 那認為別人應該怎麼說自己呢? 責備自己真係唔識 or 唔睇真亂讀?
愛心是社工用的? 如不是社工是否不用愛心?
試問沒有愛心的幼稚園, 孩子讀得開心?
如以謙卑寬恕的心教導孩子去看待別人的錯,
孩子才可開心快樂地成長呢!
幼兒育方面, 愛心教學術的重要. 孩子成長後, 在教導改善德品行和學術方面, 哪一比較困難呢? 大家!
實際上, 幼稚園孩童學習一些基本知識基礎去準備小學課程. 主要學術來自小學.
以本意見, 如以愛心教來看, 香港靈糧堂幼稚園是100%做到(其實方面).
上個人意見, 不喜勿插!

原帖由 矇查查 於 11-5-13 22:02 發表
我好同意樓主的看法, 從小事可以看出xx堂教師做事不小心, 不專心.

讀錯名看以小事, 其實可以十分嚴重. 証明他/她們只是按章辦事.

有沒有愛心, 有投訴必回應云云, 並不是構成一個有質素教師的原素. 愛心是社工用的 ...

agree x 100

香港靈糧堂幼稚園  我個女讀得好開心.

原帖由 mlook226 於 11-5-25 16:23 發表
看以小事 or 看似小事? = 不小心, 不專心? 試問有沒有人敢說自己從不讀錯音 or 寫錯字? 那認為別人應該怎麼說自己呢? 會否責備自己真係唔識 or 唔睇真亂讀?
愛心是社工用的? 如不是社工是否不用愛心?
試問沒有愛心的 ...

其實讀錯小朋友的名,唔代表個老師唔識教書。唔好因為呢件事而令小朋友錯失左讀一間好學校的機會。

我覺得現在的人都很普遍對身邊的人嚴苛, 對自己是比較寬鬆, 所以嘗試一下對人如己一樣, 世界會更美好:) 有時太過介懷一些小事, 人會比較多負能量, 純粹個人意見, 不喜歡不要罵啊

坦白講,我覺得間間學校都有D老師比較好,有D比較差,就似一個社會,當然大家可以為自己爭取最好.家長日我一定出值.如果太過又冇改善我會同主任講TIM,但我都要小朋友FEEL下咩叫好咩叫唔好,轉校都係MAYBE好,除非轉一定好過依家,如果唔係我唔會轉校
‹ 上一主題|下一主題