用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 自我介紹
go

自我介紹 [複製鏈接]

禁多各家長好!
我係禮賢既小六學生xxx
大家以後有問題都可以問我
cause that我係度讀第九年=]
仲計埋幼稚園
多多指教~
   1    0    0    0

上BK有Daddy,有mami,但無諗過有小學生!但多謝你願意相助!

想問吓
1.午膳安排如何?味道如何?
2.學生能否於導讀課堂完成功課?
3.小一可以參加多少樣課外活動(放學後)?活動後會有校車嗎?
4.有傳聞話學校會出信給成績不好的學生,你有否聽聞?
很多問題,見諒!

I also want to know about this school more!

原帖由 Carolyukk 於 10-11-14 03:52 發表
上BK有Daddy,有mami,但無諗過有小學生!但多謝你願意相助!

想問吓
3.小一可以參加多少樣課外活動(放學後)?活動後會有校車嗎?
4.有傳聞話學校會出信 ...

KRS school

Hello, my girl study in KRS kindergarden. she loves this school a lot. i worrying how is the primary school? What do you think about this school? What have you learnt or gain in this school that you think most valuable? what are the good areas and not good areas in you views about this school? And, are you satisfying about your seceondary school?  Sorry for a lot of questions.

回復 1# krs500060 的帖子

謝謝你KRS500060.
我想問..好多人話禮賢小學程度淺,小朋友讀得舒服和開心。但我想問到上中學時會否跟不上呢?比較吃力呢?
我亦想知英文是否外藉老師教和升中情況?
Arthur 媽媽

原帖由 Carolyukk 於 10-11-14 03:52 發表

想問吓
4.有傳聞話學校會出信 ...

1. 午餐我仔仔話ok的..

2. 亞仔好少可以係學校完成功課, 逢周二及周四有體藝的聯課活動..
   隔個周三有公民課, 逢周五早放, 只有周一係可以有功課時間..

3, 周二及周四每位學生一定要參加課外活動, 上課時間會完成, 亞仔今年周二的課外活動安排在放學後, 但會有幼稚園校車, (都係同一架校車, 不過係接幼稚園生)

問題:
1.午膳安排如何?味道如何?我食過都OK,起碼好過上年LSG Sky Chefs
2.學生能否於導讀課堂完成功課?星期一,三會有做功課時間比小一小二學生,但每個月會有一個星期三係公民教育
3.小一可以參加多少樣課外活動(放學後)?活動後會有校車嗎?星期二,四有,有啲放430PM,但有校車
4.有傳聞話學校會出信給成績不好的學生,你有否聽聞?尼樣我無聽過
how is the primary school?the teachers are good,the school also good
What do you think about this school?I think this school is very very good
what are the good areas and not good areas in you views about this school?I think most of them are good
上中學時會否跟不上呢?比較吃力呢?我地學 校教既野係比較淺
我亦想知英文是否外藉老師教和升中情況?
英文會有ESL堂,係由外藉老師教
升中情況好似差過以前=]

謝謝焯媽媽& krs500060.

學校網頁就講派位情況, 有97.6%學生派英文中學, 點算差呀:

http://krs.school.hk/~pri/a_stat.html

我覺得禮賢課程唔算淺, 咪又係用個D教科書, 不過就以正常進度教, 有D學校會教快一兩個學期.

我覺得禮賢學生讀書好似輕鬆D, 其實是因為學校安排得當, 開學不久, 家長已知道該學期默書和測驗內容, 之前又會安排少點功課或放半日溫習. 加上絕大部分興趣班活動安排在上課時間, 大部分日子都準時下課, 四時前返到屋企, 食飯前已可以做完功課和溫習.

讀得開開心心, 又可以入英中, 駛唔駛下下迫到個小朋友咁盡.

回復 9# la5711 的帖子

Totally agreed!

原帖由 la5711 於 10-11-25 23:53 發表
學校網頁就講派位情況, 有97.6%學生派英文中學, 點算差呀:

http://krs.school.hk/~pri/a_stat.html

1. 我覺得禮賢學生讀書好似輕鬆D, 其實是因為學校安排得當,
2. 開學不久, 家長已知道該學期默書和測驗內容, 之前又會安排少點功課或放半日溫習.
3. 加上絕大部分興趣班活動安排在上課時間, 大部分日子都準時下課, 四時前返到屋企, 食飯前已可以做完功課和溫習.

4. 讀得開開心心, 又可以入英中, 駛唔駛下下迫到個小朋友咁盡.

1. 我成日笑亞仔, 你間物學校, 成日都放假, 成日都唔使返學..
2. 每學期初, 中默,英默及聖默便會出範圍, 很早可以溫習,
3. 因為學生多數會於上課時間便會做功課, 因此, 放學後, 已經完成了部分的功課,
4. 學校真係唔迫學生學習, 學校用鼓勵的方法, 令學生乖乖完成功課及測驗, 我成日笑亞仔, 你地老師都好容易做, 唔使鬧學生, 學生就會自動自覺完成功課等...
佢地學習係非常輕鬆的..

回復 11# 焯媽媽 的帖子

請問下課外活動逢二, 四下午進行, 是否最位學生都會選擇兩種活動參加, 請問大約多少錢???

回復 1# yuki123300 的帖子

原帖由 yuki123300 於 10-12-11 12:45 發表
請問下課外活動逢二, 四下午進行,
1. 是否最位學生都會選擇兩種活動參加,

2. 請問大約多少錢???

1. 是, 星期二係藝術, 四係運動..
2. 星期二學樂器, 約1500元一學期, 四,係運動, 約800元一學期..
視乎你學物..

krs500060

Hi!you maybe know me.
but...who are you?i'm (2011-2012)5F's 李颖欣

re GraceMami
我係2010-2011 6F班吳泓沖兼校園電視台成員

請問禮幼大多升上禮小嗎, 大約佔比率?

not more than half......
I think
‹ 上一主題|下一主題