用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 崇真小學的國際班(Junior 1)是否很難入? ...
go

崇真小學的國際班(Junior 1)是否很難入? [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆 1# xlwboy 的文章

原帖由 xlwboy 於 10-11-12 11:57 發表
Dear all,

崇真小學的國際班(Junior 1)是否很難入?compared with mainstream class?Thanks a lot.

Will all the places be occuplied by the TT KG students?

相信校外生考到國際班的机会都好微。

我囡囡考到international stream, 是校外生.

My kid also got offer in international stream, not from TT kinder.

felixjai and hoihoima, have you confirmed the P1 place at TTPSKG?

你地又好啦,我個仔只有後備生.如沒有人give up, 都無希望啦..

best wishes to all of you!

alunsweeney 發表於 12-1-9 22:08
你地又好啦,我個仔只有後備生.如沒有人give up, 都無希望啦..

best wishes to all of you! ...

你放心好了, 據我知好多崇幼有國際班Offer的都不會入讀, 大把位. 知道會讀好似五隻手指數得晒, 起碼我仔果班一個都無! 知道有5-6個位會放返出來, 未計其他班!

Hi Michelle Pls check yr pm 有事請教

引用:Quote:alunsweeney+發表於+12-1-9+22:08+你

原帖由 Michelle_Hung 於 12-05-13 發表
你放心好了, 據我知好多崇幼有國際班Offer的都不會入讀, 大把位. 知道會讀好似五隻手指數得晒, 起碼我仔果 ...
Michelle , u r right

回復 Michelle_Hung 的帖子

點解唔讀呢?可否告知原因,如不能公開,請pm我,謝謝

為免引起誤會, 哩度講啦~ 主要都係因為今年崇幼國際班的小朋友都幾幸運, 考到/自行派到不錯的小學, 基於不同原因, 好多同學都唔會留在崇小國際部(有細佬妹跟尾啦, 學費貴啦, 坐車遠啦 (因幼稚園是下午, 遠都唔緊要, 小學就好大考慮), 有些家長覺得佢唔夠谷啦, 等等). 咁講啦我地KG大部份家長都對學校好滿意. 上星期返去聽talk, 國際部老師講了好多J1的事情, 聽完令我好想快些開學!! 簡單講佢話希望學生有三個C, clever, creative, caring. 同埋要"think inside of the box (即課堂知識), and think outside of the box (課外實踐)" 佢地教學會主力向哩幾方面著手! 我都好希望佢地做得到!!
不過我最近同現J1家長傾開, 雖然好多人話唔讀, 佢話第一round註冊好多人都會照俾第一個月學費! 等到七月大執位先算!! so good luck to u all!!

相信學費是重要考慮因素吧,拍得住國際學校。

學費應該係最主要原因, 其次係地點....如果本身唔係住附近, 小學返八點, 坐校車可能七點要上車.....即係六點幾要起身食早餐, 再趕校車~~~細路仔好辛苦~~~~

回復 karencml 的帖子

Hi, Karencml

don't worry.....even the child need to wake up so early to catch the school bus, they will have recess at 9:30am to 9:45am.  You can prepare a snack to them.

They will adapt the new primary life very fast

But you must ask the child to go to sleep by 9:30pm is better.

回復 sian 的帖子

hi sian,

多謝你既回覆!

其實我個仔已經日日九點前瞓.....但係佢都要七點半起身, 有時仲要我叫佢先起身~~~~諗起第時要再早 D, 我都驚自己咁早起唔到身~~~~唉~~~~~話就話細路仔適應力好強, 但係始終都心痛佢咁辛苦~~~~
其實擔心黎都無用, 入唔入到都未知.....哈哈~~~~入唔到果陣, 白擔心......

可否在校車上吃早餐? 我個仔已經叫定我6:15叫佢起身

‹ 上一主題|下一主題