用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學派位一問
go

中學派位一問 [複製鏈接]

想請問小兒選擇父親畢業之中學,會否著數些呢?
   0    0    0    0

版主

原帖由 henrik-ma 於 10-11-10 15:15 發表

是沒有關係的, 中學不同於小學,始終以分數行先.

間間學校都不盡相同,家長應事先瞭解清楚具體的招生要求及評分比重。
原帖由 henrik-ma 於 10-11-10 15:15 發表

回復 1# henrik-ma 的帖子

不同學校有不同的計分方法,
你自己問番學校有冇這個計分.

如果學校收學生資料時,你可以叫小朋友寫封自薦信,內容可以替及父親都是該校的校友.

不過你要留意學校是否會收這類自薦信或推薦信,我知道有些學校只收學生的資料,其他乜乜信,物物信一概不收.如果是這樣咁就唔駛晒心機了!

請問這些自薦信或推薦信、或學生資料要何時交給學校?

原帖由 maomaochan 於 10-11-15 10:47 發表
不同學校有不同的計分方法,
你自己問番學校有冇這個計分.

如果學校收學生資料時,你可以叫小朋友寫封自薦信,內容可以替及父親都是該校的校友.

不過你要留意學校是否會收這類自薦信或推薦信,我知道有些學校只收學生 ...

有些中學係唔收推薦信.  學校會通知自行收生幾時開始, 自己係心儀學校的網 download application form 同埋張 notice 話要交有關文件架.  有些中學仲睇埋小四的成績架.

原帖由 dawnhu 於 10-11-16 00:12 發表
請問這些自薦信或推薦信、或學生資料要何時交給學校?

醒目開學勳章

原則上應該唔會有著數...始終升中都係睇成績...不過如果成績可以的話...有D學校係自行收生時...知道小朋友的父親係校友...尤其有D年長的老師或校長教授過小朋友的父親...或多或小都有D情意結...自行取錄機會會大D...

醒目開學勳章

我見過一間中學係報名表有問過親人有無讀過,而面試時都會計分,但會in2次,係第一次計10%.早兩年
前的事.
如果父親以前為學校爭光,或成績好好,一定要報俾學校知.

‹ 上一主題|下一主題