用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區2011-2012升中交流
樓主: nn^^
go

屯門區2011-2012升中交流 [複製鏈接]

回復 40# nn^^ 的帖子

我有報,總共上10堂,先上了2堂,第一堂只係請點樣填表,家長同小朋友一起听(我唔得閑去,所以唔知講D咩),大概半個鍾,之後就小朋友自己听。第2堂講一D面試問題,教下佢D點樣對答,當然要睇自行邊兩間學校,最後2堂係模擬面試,有冇用就唔知,只知道年年都好多人報,我報左屯門栢麗果間。

回復 41# 夏美 的帖子

Hi 夏美,

可唔可以pm個名同電話比我? Thanks

仲有冇其他可比較下? 有冇人報過屯門"智趣小博士"和"姚氏教室"?

回復 42# nn^^ 的帖子

已Send ,check pm。

自行梁銶X好唔好﹖

想請問我仔仔頭2次呈分是Band 1 A,如果自行擇1.梁記 2.陳瑞芝,可以嗎﹖梁記好唔好呢,好多人話讀得好辛苦,我仔仔唔係死讀書的人,又冇咩主動性,可能呢2次呈分好好彩拉高左排位,我驚佢如果真係入到梁記會讀得好辛苦,

回覆 44# 夏美 的文章

RECEIVED WITH THANKS:)

回覆 43# nn^^ 的文章

有冇人報過屯門"智趣小博士"和"姚氏教室"?

原帖由 nn^^ 於 10-11-11 14:21 發表
我個心十五十六,首選"馬可賓",次選唔知"譚中"好定"田家炳"好?

hi nn^^,
我首選都係“馬可賓”,次選仲頭痛緊。。。你的次選定咗未呀?又要返工又要選校,好煩啊!
亞仔讀伍時暢小學,你仔仔呢?

原帖由 Joe媽媽 於 10-11-30 13:57 發表

妳小朋友band幾呀? 點解會係賓記/ 田中/ 譚中?
如果band 1, 譚中要排第一才有關會, 如果band 2頭就賓記第一啦. 如果 in between band 1/ 2 我會揀賓記, 入到精英班亦即英中, 而且校長好有鬥心, 升緊"呢". 低 form ...

Hi Joe媽媽,
好開心係度睇到你呀。。。我有睇你地上年升中的討論ga,有幾個問題想請教一下:
1. 亞仔兩次呈分試一次全級15,一次12。但係距超級懶,學習又完全唔主動,你嗌一下距郁一下,好鬼激氣。第一選“馬可賓”,就係想操下距,唔知O唔OK?
2. 可唔可以分享下你仔係“馬可賓”的學習體驗呀?會唔會好辛苦?開唔開心啊?
3. 第二選擇唔知你有無好建議呢?
多謝先啦。。。

回覆 48# EricMike 的文章

Hi EricMike,

我諗住報馬中同譚中,但邊間首選邊間次選我都仲係到15/16...
我個仔讀蒙恩小學^^

想提大家選校留意一點:-
如果學校全級不是用劃一語言教學 (即係精英班用英文, 其他用中文), 會否有以下情況出現:-
第一年以一次統一學科試決定是否入精英班以英語教學, 第二年是否有能力繼續係精英班? 如果第二年失手跌出精英班是否以中文教學? 到第三年又入番精英班又以英語教.....
如果間學校係咁安排時中時英, 學生會好難適應, 大家慎選.

醒目開學勳章

Hi kakabbbb,
can u pm me the details and address? thx so much^^

原帖由 kakabbbb 於 10-12-19 15:31 發表

有呀... 華都有間幾OK   叫姚氏
因為佢搵番依家中學既老師教架!
佢今次聖誕節都有開面試班...
你可以試下問下仲有無位~!

呂祥光

請問各位屯門家長,有冇小朋友或朋友的仔女係呂祥光讀梗?間學校校風得唔得?聽聞有好多抄寫功課,是真的嗎?
唔該晒你地呀~~

回覆 18# kooku2004 的文章

其他三間唔知,但陳瑞芝除左成績外仲好睇操行,據聞自行面試時操行一定選A的,成績好但操行B都唔收...

原帖由 夏美 於 10-12-13 17:33 發表
自行梁銶X好唔好﹖

想請問我仔仔頭2次呈分是Band 1 A,如果自行擇1.梁記 2.陳瑞芝,可以嗎﹖梁記好唔好呢,好多人話讀得好辛苦,我仔仔唔係死讀書的人,又冇咩主動性,可能呢2次呈分好好彩拉高左排位,我驚佢如果真係入到梁記會讀得 ...

有朋友女兒係梁記讀梗,佢話想成績好就辛苦,但如果只打算中中地唔係最top又唔係最差的就讀得唔辛苦...

原帖由 peggy6650 於 10-11-21 01:47 發表
睇完陳瑞枝,感覺好好,好鍾意,但小女是BAND 1 尾, 有D擔心佢入讀會唔掂,又擔心佢KEEP 唔住會成績向下走,所以仲15 16, 都唔知點好,有冇人可以俾吓意見呢? THANKS! ...

有朋友女兒讀梗陳瑞芝,佢話band1尾入去的話會辛苦d,而且普通班比精英班辛苦,因為陳瑞芝唔會只顧精英班,普通班反而更關注,數都要計多幾題...
不過辛唔辛苦睇個小朋友識唔識安排時間,有另一個朋友個女小學全級考第二入左去都讀到喊...但有朋友個女(上邊提那個)就讀得好輕鬆...

Hi kakabbbb,

would u pls pm me about "面試班", 我個仔讀緊鄭任安小六, 準備升中, 帶佢上面試班比d心理準備佢~ 唔該晒!

‹ 上一主題|下一主題