用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區2011-2012升中交流
樓主: nn^^
go

屯門區2011-2012升中交流 [複製鏈接]

THANKS!

原帖由 winkylau 於 10-11-18 10:28 發表

小學老師說他屬於band 1,成績是全級前幾個,自選第一志願及大抽獎甲,乙都是選這間,我都唔知容唔容易入,我覺得好好彩入到這學校,因為我們選校時個仔好想讀這間中學. ...

時間是2:30 - 3:30 PM

原帖由 夏美 於 10-11-18 12:47 發表

請問幾點到幾點,因為要20/11放左工先去得.謝謝

原帖由 peggy6650 於 10-11-18 14:40 發表
時間是2:30 - 3:30 PM

是升中講座的時間嗎﹖

原帖由 夏美 於 10-11-18 12:47 發表

請問幾點到幾點,因為要20/11放左工先去得.謝謝

11月19日開放日時間2-5PM
11月20日開放日時間9-6PM

原帖由 winkylau 於 10-11-18 17:09 發表

11月19日開放日時間2-5PM
11月20日開放日時間9-6PM

Thank you﹗

回覆 7# whywhywhy 的文章

Thanks whywhywhy^^

咁我第二選擇應該選那間學校較為好一點,可否給我一點意見。

原帖由 nn^^ 於 10-11-18 22:18 發表
Thanks whywhywhy^^

咁我第二選擇應該選那間學校較為好一點,可否給我一點意見。

意見就真係唔敢講, 我自己都係半桶水架咋 都仲要成日係呢度問D高人, 大家一齊分享吓丫

其實我覺得現階段又唔駛咁快要鎖定第一, 第二, 第三選擇先, 你小朋友第二次呈分試考咗未呀? 成績如何? 如果KEEP住係BAND 1, 咁你可以先搜集學校資料, 呢排好多學校都會陸續搞簡介會 / OPEN DAY咁, 可以去參觀吓, 擬定幾個心儀目標, 尤其係佢哋0既收生標準, 今年學位有幾多等等, 先做好自行收生嗰PART先, 同你小朋友一齊研究, 鎖定2間你哋最想入0既學校, 準備好面試0既野, 一筆還一筆, 至於大抽獎排位仲有幾個毎月時間, 當中可能會有好多控制唔到0既變數, 可以之後先再處理

填第2,3最頭痛..
小女全級第一,自行+抽獎都唔收...要叩門..
都咪話唔驚.好彩最後都收. .. 要好好想一下,第2,3....
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

睇完陳瑞枝,感覺好好,好鍾意,但小女是BAND 1 尾, 有D擔心佢入讀會唔掂,又擔心佢KEEP 唔住會成績向下走,所以仲15 16, 都唔知點好,有冇人可以俾吓意見呢? THANKS!

1月份各中學將會進行中一自行分配學位申請,小六生可選兩間心儀中學......
我會選馬可賓,而另一選擇是田中或譚中,但我不知選那間好?
請問有沒有人知道兩所學校的資料?

原帖由 nn^^ 於 10-11-23 10:25 發表
1月份各中學將會進行中一自行分配學位申請,小六生可選兩間心儀中學......
請問有沒有人知道兩所學校的資料? ...

如果"單"計成績, 我會選譚伯羽, 等到12月左右, 學校會有本區內學校簡介架, 要睇埋會有幾多非聯系位可供申請, 同埋小朋友成績等等先再作決定
(注意: 有部份中學會接見所有申請者, 但有部份中學只會選擇性接見申請者, 呢點都幾重要)

原帖由 nn^^ 於 10-11-23 10:25 發表
請問有沒有人知道兩所學校的資料? ...

妳小朋友band幾呀? 點解會係賓記/ 田中/ 譚中?
如果band 1, 譚中要排第一才有關會, 如果band 2頭就賓記第一啦. 如果 in between band 1/ 2 我會揀賓記, 入到精英班亦即英中, 而且校長好有鬥心, 升緊"呢". 低 form 無得出街食 lunch 最好, 唔使煩, 唔使同人爭位, 我 buy 賓記嫁. 但如果肯定是band 1生就緊係要博高一級啦, 真係要睇自已實力wor...

原帖由 peggy6650 於 10-11-21 01:47 發表
睇完陳瑞枝,感覺好好,好鍾意,但小女是BAND 1 尾, 有D擔心佢入讀會唔掂,又擔心佢KEEP 唔住會成績向下走,所以仲15 16, 都唔知點好,有冇人可以俾吓意見呢? THANKS! ...

band 1尾入到都會讀得好辛苦, 但有誰知囡囡升中後唔會升"呢"? 心理質素好緊要,要自已家長先知, 我估無人比到意見妳.

小兒兩次呈分試後得出來是Band1中,其實學校老師都有給意見話我可選進取些。
我見forum上好多媽咪都講d學校好多功課,我好怕小兒升上中一太辛苦...我亦問過好多學校低form都可以出外食lunch,但我實在唔想......
其實我都知唔可以又要馬兒好又要馬兒不吃草:cry:

小女Band 2 頭有什麼學校,請給意見

原帖由 nn^^ 於 10-12-1 10:37 發表
小兒兩次呈分試後得出來是Band1中,其實學校老師都有給意見話我可選進取些。
我見forum上好多媽咪都講d學校好多功課,我好怕小兒升上中一太辛苦...我亦問過好多學校低form都可以出外食lunch,但我實在唔想......
其實我都 ...

明白, 我都係過來, 但如果 sure 係 band 1中, 我會進取一D, 董中/ 陳中. 董中未必入到精英班 (今年精英班有個同學仔在小學全級考第一); 但都讀得好辛苦. 天下間無不努而擭的. 但band 1頭學校勝在"進可攻, 退可守"

董玉娣, 百周年 同陳瑞芝 今年的收生標準如何呢? 梁球琚我唔係咁中意, 但錯過左參觀陳瑞芝呀!

譚伯x 和 田家炳外, 還有哪些band 1的中中呢?

如果係全級頭二十名內(不是保良小學), 入邊間的機會較大;  想知所講的band 1頭, 中及尾是否由學校告知呢, 還是以平均分計算, 真的好煩; 請幫忙!
KooKuKooKu :pint:

原帖由 Joe媽媽 於 10-12-2 13:58 發表

明白, 我都係過來, 但如果 sure 係 band 1中, 我會進取一D, 董中/ 陳中. 董中未必入到精英班 (今年精英班有個同學仔在小學全級考第一); 但都讀得好辛苦. 天下間無不努而擭的. 但band 1頭學校勝在"進可攻, 退可守"  ...

我個仔都係董中讀緊精英班 (F.2)... 我見佢無咩功課 bor... 佢話其他班都係無咩功課

原帖由 Joe媽媽 於 10-12-2 13:58 發表

明白, 我都係過來, 但如果 sure 係 band 1中, 我會進取一D, 董中/ 陳中. 董中未必入到精英班 (今年精英班有個同學仔在小學全級考第一); 但都讀得好辛苦. 天下間無不努而擭的. 但band 1頭學校勝在"進可攻, 退可守"  ...

我個仔都係董中讀緊精英班 (F.2).. 但唔見佢有好多功課 bor.... 佢話其他都係無咩功課

有冇人報過"升中面試班"? 有用嗎? 有冇好介紹?
‹ 上一主題|下一主題