用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區2011-2012升中交流
樓主: nn^^
go

屯門區2011-2012升中交流 [複製鏈接]

原帖由 sumheima 於 11-3-14 15:23 發表

係阿,我個都係著t-shirt,牛仔衭.
你囝囝int成點阿?點解覺得不大好呢?我個女話英文讀文和對答都容易;小組討論好過上星期模擬時,她都講左3,4次喎!
不過,面試都係佔部份分,要計全部先知既?! ...

同我個仔同組D小朋友都唔出聲, 得1個好aggressive女仔, 佢講咗好多意見, 之後有一個男仔就只係附和個女仔d意見, 之後就係我仔仔, 佢就講咗d唔同嗰個女仔0既意見, 之後我仔就話其實可以結集大家0既意見一齊做, 就係咁囉, 明顯地係個女仔charm好多囉所以我都唔抱太大希望怕失望越大, 但個人個嗰part佢都ok, 最好笑係今次見佢個老師原來就係上次同佢模擬面試嗰個老師, 佢都認得我仔仔仲同我仔仔講:xx(我仔仔名), nice to see you again!

回覆 141# whywhywhy 的文章

其實在自行收生階段都唔敢祈望過高,因為名額得43個;我都會在大抽獎時再選她,希望多一個機會!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

可惜我唔係呢區, 只可以自行選擇咋, 抽獎冇我份

Hello whywhywhy,

我有問過亞仔...佢話個人面試果part都ok, 小組討論都有主動發言, 但第一輪只收43人, 即係12人挣1個位, 我信心都唔係好大!
good luck^^

原帖由 whywhywhy 於 11-3-14 14:10 發表

nn^^

其實填錯咗位置都唔緊要, 學校會自動幫家長配對, 唔駛太担心

我仔仔面試表現唔太突出, 我諗機會都唔太大

你小朋友面試表現如何???

我今日收到"譚中"面試信, 好開心呀^^  

原帖由 nn^^ 於 11-3-2 14:37 發表
有冇人報"譚中"呀?
呢間中學唔係全部人可以面試,有冇人收到"譚中"面試信?如有,可唔可以報告一下,謝!

原帖由 nn^^ 於 11-3-14 19:44 發表
我今日收到"譚中"面試信, 好開心呀^^  

加油! 努力呀! GOOD LUCK!!

有冇人收到"譚中"面試信?

Today 梁銶琚 2nd In

相比申請人數來講,43個名額真係好少。。。GOOD LUCK FOR ALL

等埋聽日第二間中學面試,再度大抽獎,度緊擺距係第一仲第二,收到學校信話如果擺第一,入讀機會會好高。好煩啦!點解唔比我地知結果哦,咩鬼制度。。。

原帖由 sumheima 於 11-3-14 18:17 發表
其實在自行收生階段都唔敢祈望過高,因為名額得43個;我都會在大抽獎時再選她,希望多一個機會!

夏美,記住聽日陳記面試呀。。。good luck for your kid!

原帖由 夏美 於 11-3-5 10:53 發表

上午10:00

回覆 150# EricMike 的文章

面試完結,今年冇小組討論,只係單獨面試,英5分鍾,中5分鍾。煩完一part,來緊等大抽獎喇﹗

Good luck for all ^^

統一派位

呢排返工返到死死下。。。

各位媽咪,準備點填未呀?前兩個照自行來填唔知O唔OK啊?分享一下啦。。。

回覆 153# EricMike 的文章

如果乙部咁填,會唔會冒險d呢?還是第二志願填穩陣呢好呢?

啊?咁即係要第一填陳中,第二填band 2頭?好大機會入band 2頭喔。。。點搞啊???我仲諗住第一填陳中,第二填馬中ga...

原帖由 夏美 於 11-4-12 21:48 發表
如果乙部咁填,會唔會冒險d呢?還是第二志願填穩陣呢好呢?

band1生,請幫忙乙部俾d意見

明天交模擬表格返學校,填得個10間,
3-15點填?俾d意見啦!

我D又係聽日交模擬表返學校,但係E+第1、2間都未度定,后面完全無諗法啊。。。

收工。。。番去同個仔再度過,聽日睇下老師咩意見先

星期一再上來update...

原帖由 夏美 於 11-4-15 22:45 發表
明天交模擬表格返學校,填得個10間,
3-15點填?俾d意見啦!

開完家長會, 學校提議Band1生選校都係填第一二志願填Band1學校, 第三志願開始就要填Band2學校...搞到我宜家唔知點算?

亞仔學校意見:第一、二志愿可以填BAND1,但係唔可以填兩間都特別受歡迎D學校,好似四大唔可以一起出現在第一、第二啦,第三都係建議填BAND2,BAND1擺第三完全係浪費機會。。。
班主任睇完我張表,話如果no靚,入陳中,唔靚,分分鐘馬中都可能無哂位,最終同亞仔決定第一馬中,第二田中,第三屯天,老師話最唔靚no就係到屯天,所以后面我都係照位填滿就得了。。。

諗通長舒口氣。。。希望你地都快快打定主意,決定了就上來分享一下啊!

原帖由 nn^^ 於 11-4-17 13:06 發表
開完家長會, 學校提議Band1生選校都係填第一二志願填Band1學校, 第三志願開始就要填Band2學校...搞到我宜家唔知點算?

回覆 159# EricMike 的文章

你填哂30間啊!
‹ 上一主題|下一主題