用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 跪求培正form
go

跪求培正form [複製鏈接]

培正張form寄失了, 請問有無家長已經有offer, 可以比培正張form 我, 感激不盡
   0    0    0    0

使唔使咁誇張呀? 跪求?

如果你真係寄失, 你打去培幼同佢講, 佢地會再寄比你,佢地有你資料架。

唔使跪求其他人。

係啦。快d打去同學校講,一定可以補返。

又一個"跪求", 真不明白這些家長在想什麼!

為什麼要將入學這些事情看得那麼嚴重, 既來之則安之, 盡力去解決, 不行也就算了, 用得着"跪"嗎? 這些事都要"跪"別人, 那人生中還有更大的事情怎麼辦?

打了去學校問了, 佢話你連回覆信都無, 比唔到form你
好可能我封索取信佢都都收到
我個係大仔, 唔通出年再apply咩

唔好咁認真, 跪求呢個字早期流行係求非法軟件/serial no. 以供下載. 唔知做乜又出現係呢樹.

當佢係潮語咁用啦. 不過, 我都體會父母為左心儀學校真係會跪求. 我膝下又無黃金....如果阿女心儀學校, 真係我跪下就收, 我跪一日又何妨 (跟住應該會有父母跪十日, 百日.....人都癲)

咩係回覆信? 家長只要寄小朋友出世紙及回郵信封去取FORM就可以,無回覆信架喎?  你點同佢地溝通架?

原帖由 jcklai 於 10-11-10 11:07 發表
打了去學校問了, 佢話你連回覆信都無, 比唔到form你
好可能我封索取信佢都都收到
我個係大仔, 唔通出年再apply咩

每個中文字都有它的意義, 如果亂用詞語那讀什麼學校都無用, 何必一定要名校? 入名校不是為了讀好書嗎?

如果每個人都這樣用詞不當, 又如何教導下一代?

會唔會係培正收到我地封信後,書面回覆個封丫,(印象中好似係一張紙,內容係話收到你封信,報名表稍後會寄出之類)

原帖由 siulili 於 10-11-10 11:11 發表
咩係回覆信? 家長只要寄小朋友出世紙及回郵信封去取FORM就可以,無回覆信架喎?  你點同佢地溝通架?

原帖由 my2008bb 於 10-11-10 11:24 發表
會唔會係培正收到我地封信後,書面回覆個封丫,(印象中好似係一張紙,內容係話收到你封信,報名表稍後會寄出之類)

CORRECT

唔通冇培正就唔洗讀咩???????

原帖由 ccycsy 於 10-11-10 10:57 發表
又一個"跪求", 真不明白這些家長在想什麼!

為什麼要將入學這些事情看得那麼嚴重, 既來之則安之, 盡力去解決, 不行也就算了, 用得着"跪"嗎? 這些事都要"跪"別人, 那人生中還有更大的事情怎麼辦? ...

回覆 9# my2008bb 的文章

我連呢封信都收唔到喎

完全同意作為父母都會為子女盡一切能力, 但亦要明白就算讓子女入了名校, 人生是否就會一帆風順? 就不會給家長及子女帶來壓力? 一個小孩如果喜歡讀書的話,就算你放他在一間普通的學校, 他的成績一樣會好, 但如果不喜歡讀書的話, 你放他在任何一間名校他的成績也不會好.

所以, 順其自然, 有危必有機!

我只是為佢謀求一個機會, 怎料人算不如天算

咁可能你小朋友同呢間學校無緣,順其自然,塞翁失馬!

你還是努力考其他學校吧,祝好運!

緊記,如是非常重要的事情,別人收到沒通你,你還是主動跟別人確認一下好對方是否有收到…
原帖由 jcklai 於 10-11-10 11:44 發表
我只是為佢謀求一個機會, 怎料人算不如天算

原帖由 sheffield 於 10-11-10 11:48 發表
你還是努力考其他學校吧,祝好運!

緊記,如是非常重要的事情,別人收到沒通你,你還是主動跟別人確認一下好對方是否有收到…

你講了我去年的做法
每寄出一封信 都會跟住打電話去confirm是否收到
上年我就係收唔到reply letter 再打電話去問 係佢deadline前再寄多次去...
最失敗係york 我搵埋courier去簽收埋 最後都可以無左個record.

不過係好多家長眼中..我係一個做好多 "多餘"野既媽咪....

[quote]原帖由 w_y 於 10-11-10 11:11 發表
唔好咁認真, 跪求呢個字早期流行係求非法軟件/serial no. 以供下載. 唔知做乜又出現係呢樹.

當佢係潮語咁用啦. 不過, 我都體會父母為左心儀學校真係會跪求. 我膝下又無黃金....如果阿女心儀學校, 真係我跪下就收, 我跪一日又何妨 (跟住應該會有父母跪十日, 百日.....人都癲) .

"男兒膝下有黃金"是以黃金是貴重之物, 借以比喻男人大丈夫應有的尊嚴, 不能輕易下跪他人. 人人腳下都沒有黃金,你腳下也應該沒有, 但你要輕易下"跪"的話也奈何不了你, 畢竟腳是屬於你的.

樓主, 唔好咁啦. .我同你一樣. 我都係收唔到培正的回覆信函及申請表.  現跟其它媽咪想法一樣.  沒辦法了... 只好接受現實.  學校真係唔會因為咁補返張申請表給我們的.

我明白你會有唔甘心. 好似我咁... 我足足唔開心左3日.  因為我係半年前已經不停咁上培正的web. 係咁吸住幾時可以拿申請表.  但最終落空了 !!! 我明白嗰仲失望...

如果你話考左唔收.. 我真係心甘的. 因為總算做左... 可能個女真係冇比它bb 咁叻, 你話你個B係大B. 我個B 係1月2日.. 正頭係大B之中的大B... 所以算吧啦!!! 只好學其它媽咪所講.. 或許BB與學校真的冇綠.....
Joey :-D

Please check pm and my email address is [email protected]

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-10 12:06 發表
樓主, 唔好咁啦. .我同你一樣. 我都係收唔到培正的回覆信函及申請表.  現跟其它媽咪想法一樣.  沒辦法了... 只好接受現實.  學校真係唔會因為咁補返張申請表給我們的.

我明白你會有唔甘心. 好似我咁... 我足足唔開 ...
‹ 上一主題|下一主題