用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實收到SMC WAITING信,入既機會大唔大???
go

其實收到SMC WAITING信,入既機會大唔大??? [複製鏈接]

係咪真係要等到8月人地放番啲位出黎先知?
   0    0    0    0

我都係WAITING,我都不抱希望,始終佢地太少位

我有幾個朋友收過,最後音訊全無。   預左無好D!!  

(原諒我太老實吧!!我不想給你假希望)

當然,如果無其他offer,  又好想讀,可以做下野啦!!!

回復 1# gigiyikyik 的帖子

係無機會! 我前年識得幾個家長, 佢地都比SMC收了, 最後佢地無讀, 去了其他私校直資, 而舊年有WAIT緊家長, 因知有人放棄便打去問吓, 係主任級答既: "暫時無家長放棄喎! " 但係個家長無講到識人剛剛放棄, 費事講出來啦!  

佢地喜歡收中產家長, 可以問考過既家長, 如幼稚園唔係甘出名學費又平, 真係連WAIT機會都無.

回復 4# TKO2040 的帖子

又係e d咁既衰學校, 早知道係咁我就連20蚊都費事益佢.....
以我所知另有2間直資學校都係一樣咁樣衰的.....

I don't think there is totally no hopes. The Waiting list also has their order! You must accept that there is a long waiting list so those seats might be occupied by the top list already!

How would a school prefer holding the empty seat but not giving the offers?

I have heard many students were not from the top kindergartens could get the offer.
For example, my daughter isn't from SC or KV, without any awards or learning much outside school. My family isn't a wealthy one. However, she is also accepted.

回復 2# bobo_ling 的帖子

可否八掛吓另外係邊兩間?
謝謝!

又唔可以咁講既, 我都唔係有錢人, 又唔係名幼稚園, 細路又冇學咩, 咪又係照收我個女。
我估佢地有SET一個DEADLINE, 到果日先一次過CALL JE...

又咁睇:
就算waiting list 都有次序排,睇你排係waiting list 既隊頭定隊尾。

就算你明知有人剛剛放番個位出黎,但係你又吾係排waiting 頭位,人地緊係會call waiting list中排第一果個人先啦。所以答你暫時冇位又好合理囉。

回復 7# Annngan 的帖子

李宗德,男拔....

佢地od學校先收曬讀國際學校,有多位淨就睇邊od細路校內成績突出, 再有位先排到係證書,課外活動.....佢收生標準就係咁  即使你有幾靚資料冊, 幾好既面試表現都只可以執人尾,唔係講間間係咁, 不過以上2間就係咁.....

回復 1# bobo_ling 的帖子

啊!原來男拔都有份,但聽講話佢哋好均真連old boy和宗教分都唔計在內,話只看小朋友表現而決定喎!唔通係假ga?請問有什麽資料可分享吓呢?多謝幫忙……

我都係啱啱今日先考完SMC, 考咗一個鐘, 填咗份問卷, 無乜特別, 預咗唔得, 阿女話問咗好多英文, 而佢英文又唔了得, 所以無乜寄望....

但阿女行去校務處時經過操場, 見到人哋玩呼拉圈, 就話好想讀呢間學校, 因為有得玩呼拉圈, 真係比佢激死

舊年有位家長個囝囝, 英文很好, 本身屋企講英文, 外國回流, 但佢讀屋村幼稚園( 因媽咪想佢學好中文)間幼稚園交千蚊學費, 佢連WAITING機會都無, 係REJECT左.  最後佢入了另一間更出名直資小學.

SMC家長都有講過, 讀XX軍...屋村既幼稚園係好難被收, 因怕小朋友英文追唔到,其實學校最怕係.....

其實係果年好多waiting list 家長都打過去問,都係相同地說"無家長放棄過個位"
不是說"暫時冇位!"

可以check番年幾前係BK家長留言。d家長已經8月尾9月打去。
佢地亦唔可能知道D家長wait 係頭定尾。

但係學校都唔應該甘講,可以說有位遲D通知咪算囉!又可說暫時無位咪算!

何必甘講呢!其實果位家長有兩個朋友係讀學X園,另外一個讀九龍塘仕X福, 三位都無讀,係deadline之後放棄。 

這些兩年前既事。舊年OR衣加就唔知啦!

我不說這校不好,而係提醒這topic既家長,係我親身經歷,果年個家長打完,我再打去,佢地都說"無家長放棄過個學位。"

我本人覺得此校英文唔錯,年年都家長想入,入唔到。
我不是這個時候唱佢,只係講出果年發生既事情,這點問題。

回復 8# silvia_ng 的帖子

可以講吓小朋友讀邊間幼稚園嗎? 因之前有SMC家長係BK提過小朋友係讀深水步祟真幼稚園,入了SMC讀了幾年,亦說不是名牌幼稚園都入到.

回復 1# TKO2040 的帖子

我小朋友都係讀深水步崇真

my giril is studying at Po Leung Kuk kindergarten and we got the offer from SMC.

原帖由 silvia_ng 於 10-11-13 15:39 發表
我小朋友都係讀深水步崇真

哇~~~原來你早早做曬功課, 唔怪得la...

我見的情況和你相反...舊年的事...
1. 同事, 美藉, 小朋友回流香港讀書, k1-k3讀耀中, 流利英文, 中文一般, 法文識幾句, 住紅磡海x豪園,2nd in 都無.
2. 果個同事的屋苑師奶朋友, 日本人, 讀tst ymca, 估計英文okay啦, 2nd in完又無收.

相信是根據學生面試表現來決定收唔收.

原帖由 TKO2040 於 10-11-13 02:23 發表
舊年有位家長個囝囝, 英文很好, 本身屋企講英文, 外國回流, 但佢讀屋村幼稚園( 因媽咪想佢學好中文)間幼稚園交千蚊學費, 佢連WAITING機會都無, 係REJECT左.  最後佢入了另一間更出名直資小學.

SMC家長都有講過, 讀XX ...
;-)

我想是面試表現多於家長背景或那間幼稚園。我知道許多都是屋村幼稚園,包括我兒。

面試既老師都係人, 佢果日心情靚你入機會未大od, 咁arm果日同男朋友分手又或者出現第三者, 心情彷彿未留意唔到個細路law...(純粹講笑,不喜勿罵)
‹ 上一主題|下一主題