用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. cat interview好唔開心
樓主: an~gel
go

St. cat interview好唔開心 [複製鏈接]

原帖由 babyhappy88 於 10-11-9 19:22 發表
Hi, Nicole123, 好耐冇見, 你阿仔讀PC K1開唔開心?

HI
你好呀 佢係PC開心到不得了啦.!!

今曰同同事講番星期六見st cat,佢兩個仔都係st cat 畢業依家讀緊男拔,佢回想當年都係等呀等,等左好耐先有得int. 當時佢既小朋友都等到呆晒都答唔晒d問題。其實st cat 都預左每個小朋友int大約30分鐘,點解佢每段 int時間只隔15分鐘呢?st cat要家長係門口等係造勢,管理層根本就莫視家長、小朋友久等及老師既工作量。

原帖由 tantanmama 於 10-11-8 11:18 發表
我都好唔開心, 因為遇著個冇愛心的老師. 我個女只識講單字, 我揀咗用廣東話interview. 個老師竟然好串咁問我:「你點解想小朋友讀我地間學校? 你知唔知我地嘅學生要有一定嘅英文程度? 究竟你屋企有冇人可以同佢講英文 ...

佢咁講的話,咁點解仲俾人用廣東話in??吾全部用英文in??

我覺得學校係唔想太多人起學校入面,唔關做唔做勢;kv都係一個家長入啦,又係成村人起出面等.......... 呢d野,有時唔係單方面既。

原帖由 calbee6 於 10-11-9 23:01 發表
今曰同同事講番星期六見st cat,佢兩個仔都係st cat 畢業依家讀緊男拔,佢回想當年都係等呀等,等左好耐先有得int. 當時佢既小朋友都等到呆晒都答唔晒d問題。其實st cat 都預左每個小朋友int大約30分鐘,點解佢每段 int時間 ...

原帖由 pingu_k 於 10-11-9 23:38 發表

佢咁講的話,咁點解仲俾人用廣東話in??吾全部用英文in??

其實我都唔明點解個老師會咁串. 亞女果日係唔肯開口, 但都完成到老師嘅指示吖. 我有解釋亞女係中英都明白嘅, 老師可以用英文同佢講試下佢, 但個老師冇理我, 攞包餅俾亞女, 跟住話in完, 叫我地走.
不過, 回想起黎, 亞女可能都係咁鍾意呢間學校, 或者, 起碼唔鍾意呢個老師. 因為亞女排隊時仲跟住音樂跳舞的, 砌 lego都好開心, 但一見呢個老師就靜晒 .

我都係in sat早上,可能早,唔駛點等.入去lego室我個仔好ok,老師都好nice.跟住去in個人,沿途d老師都好nice,好有笑容!點知入到去見老師,我個仔坐低即刻想玩枱上既野,個老師就好惡咁叫我個仔"唔好攪","你答左我先!"我個仔於是打側坐,又唔答問題 !跟住問colour,我個仔唔識答,但配對到,佢個老師全程零笑容...........一句鼓勵都冇!我感覺到佢完全冇愛心,我想他們外面的老師好有笑容,一定有d係好既,只不過我遇唔到囉~

想問下大家in完st cat有冇gift攞走?我有fd有,但我個仔只得一包餅,是不是唔收都費是比你呢?

我個仔0809呀,matching我人個仔都做到,佢問果d圖畫,用具等全都答對,不過都冇鼓勵~
不過算啦,都唔會收,不過我覺得佢就算唔like個小朋友,都應該比張貼紙囉~

原帖由 applepiepie 於 10-11-11 09:35 發表
kaboBB,
我星期一in個老師好似你形容咁,無笑容,好cool. 我個女唔肯答佢幾多歲,佢講左幾次"你答左我先!",但似命令咁,一d都唔親切.

不過,當個女完成左個color matching,估唔到佢又主動拍手喎,可能我個女算偏細啦(08 ...

原帖由 kaboBB 於 10-11-11 09:13 發表
我都係in sat早上,可能早,唔駛點等.入去lego室我個仔好ok,老師都好nice.跟住去in個人,沿途d老師都好nice,好有笑容!點知入到去見老師,我個仔坐低即刻想玩枱上既野,個老師就好惡咁叫我個仔"唔好攪","你答左我先!"我個 ...

哈,有包餅都好過我b得個唔得意既sticker
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我地都係有sticker, 不過囡囡唔講多謝之後仲索性留左係架車..

老師俾我阿女係一包朱古力餅無俾貼紙woo

原帖由 kaboBB 於 10-11-11 10:25 發表
我個仔0809呀,matching我人個仔都做到,佢問果d圖畫,用具等全都答對,不過都冇鼓勵~
不過算啦,都唔會收,不過我覺得佢就算唔like個小朋友,都應該比張貼紙囉~

...

都好睇邊位老師, IN我個女嗰老師我個女每答中一題佢都拍手鼓勵同讚佢喎!

我星期六都有去interview,都算係smooth,但我都見到有d小朋友張form唔知比老師羅左去邊。大家知唔知道幾時知道結果呀?

原帖由 RabbitPeter 於 10-11-8 18:03 發表
我個大仔今年係St.Cat.讀緊K1, 而細女剛剛於星期六2:30面試St.Cat..  根據我兩次經驗, 有幾點想同大家分享的:

1. 唔理你有車好, 有工人好, 千祈唔好成村人咁一齊去, 無人會覺得你好威的, 而事實我又真係唔知咁樣有 ...

好支持你!!!好似星期5 in SC , 老公大感冒,一起身本身已經不太好脾氣,加上人多車多又落雨,我唸老公個樣一定好黑,IN 完出來,仔仔IN得好失準,回家我問WHY??佢說因為佢要"型"似爸爸甘COOL, 原來了解過後才知道爸爸已經影響左佢心情,唔好話其他因素了........之後我同老公溝通,講明如果你心情唔好就等我同仔仔去IN KV, 你唔好再去啦~~佢當然想自己去啦.星期日,一早起身,老公保持笑容,時間上玩具上小食上都準備好,呵呵~~仔仔不知IN得幾好,無教佢,佢都自己拿出糖糖請KV老師吃,在老師比糖佢之前,連老師都好開心!!....................所以本人好支持你所講的,天意30%人為70%!最後我都想講句,又有邊間名校面試當日無比人嘈??有D人嘈得合意,有D真係嘈得好無理!!好似KV今年安排好好,都有家長投訴IN得快........好似剛剛看了有一段字投訴"SC老師趕人"唉~~~大佬啊!!上年先有家長比車車到,唔通今年又要出事咩,唔大聲趕人及叫小心車,甘由你地去死啊??真係關心你地又唔知,講你地又唔白.甘叫學校可以點???又有家長講WHY不分幾日IN,如果學校真係分多幾日IN,甘現時D學生家長又會點嘈??咩甘大件事姐,要學生放大假??............<<我地投訴可以,不過先反省自己!!包括我!!!>>

原帖由 luiflora 於 11-11-2010 15:11 發表

好支持你!!!好似星期5 in SC , 老公大感冒,一起身本身已經不太好脾氣,加上人多車多又落雨,我唸老公個樣一定好黑,IN 完出來,仔仔IN得好失準,回家我問WHY??佢說因為佢要"型"似爸爸甘COOL, 原來了解過後才知道爸爸已 ...

甘...好像我甘...出現了學校唔見咗面試資料及"人球"現象...又如何處理呢?...我反而覺得係70%天意!

原帖由 an~gel 於 10-11-15 11:29 發表

甘...好像我甘...出現了學校唔見咗面試資料及"人球"現象...又如何處理呢?...我反而覺得係70%天意!

Int SC 絕對不是70%天意, 我相信如果你一發覺條隊唔順住就出聲, 點都會比現在好少少.

作為過來人, 上年我大仔只報左3間幼稚園, 一間係SC, 一間係英基, 一間係培正.  英基我地係cat2無得int, 培正因為SC收左int都癈事去. 今年我只同細女報2間, 一間係SC, 一間係GH. 報多一間都癈事, 因為咁細個B, 主要係考父母如何handle小朋友, 自問工夫做足, 使鬼報咁多間.

我之所以認為30%係天意而70%係人為, 因為還有好多可控制之人為因素影響interview之結果, 亦即係收唔收. 年年都有一些人interview未必答得好好都最終都收左, 點解?

因為除左我之前講那些臨場處理外, 有好多事前工夫都要做足. 簡單如留意interview前的天氣, 唔好int之前比小朋友病留鼻水樣衰, 以至小朋友及自己的打扮都要下一些工夫. 特別是今次天氣突然凍左, 之前唸好的安排要變一變.

如果你有int過, 你就知成班小朋友企埋一齊, 總有一兩個小朋友特別醒目順眼. 而今次我細女interview個batch, 我就只見到我個女同另外一個女仔的配襯比較醒目. 而我望左果個女仔媽媽的打扮亦唔錯, 我就知呢D小朋友未int已經先贏左一半. 簡單來說, 小朋友要著得醒目, 爸爸去的話就要smart casual, 媽媽去的話smart casual之外亦可以少少elegant.  D衫唔好沉色, 而且最好係1-2個月內的新衫. 最緊要稱身及配搭得宜, 名牌與否完全不重要.

今年大仔報左CCKG, 考呢間野就真係70%天意, 30%人為.

由今年年頭開始至現在, 我能做的工夫都已經做晒, 雖然現在仍未int, 但我覺得我個仔仍然少過25%機會入到.

‹ 上一主題|下一主題