用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. cat interview好唔開心
樓主: an~gel
go

St. cat interview好唔開心 [複製鏈接]

我亞囡星期六in 11:15 (大家都知嗰個時間幾混亂!!),雖然有擔遮,但係都濕晒,星期日就要走去睇醫生啦!!

其實如果sc肯加多一日或者兩日in,係咪唔使咁混亂呢?佢賺咁多錢,係咪咁都afford唔到?

名校係噤ka喎!記得上年囡囡見個位老師都係無笑容,我總覺得她有d惡漆, 不過都收了我囡囡..

in根德園時,有係轉來轉去班房,見兩位老師又係全無笑容.in其他學校(名氣沒有噤大的,永遠老師笑容滿面).

我唸sc同kv面試過程中會包括家長耐性..佢吔唔憂沒有人讀,個個interview時都係兩歲多吧, 如果只是轉來轉去班房面試都覺得心痛的話,, 其實好肯定話比大家知這只是考名校的第一步,要選這條路就預左.. 

原帖由 NICOLE123 於 8-11-2010 14:05 發表

咁其實佢出左通告2日已經即時通知派哂表 唔係無限量咁派 已經係control左個人數
係家長們人人想入呢間學校先會攪成咁
佢地考得深又有人嘈 是是但但又比人話求其,又會比人話佢睇父母唔係考小朋友..
講老實話, 雖然 ...

今年(落雨)真係安排得好有問題...需然學校門口好多人好多車...但係學校都唔使搵個外籍老師喺門口趕人走...眼見好多daddy mami傘都未開已經"有人"很埋嚟趕人走....d家長又要call返自己另一半又要開傘傘小朋友...真係...唉.....唔識講...總之今年5/11及6/11 interview嘅家長就會感受到啦~!

原帖由 maniris 於 10-11-8 14:16 發表
名校係噤ka喎!記得上年囡囡見個位老師都係無笑容,我總覺得她有d惡漆, 不過都收了我囡囡..

in根德園時,有係轉來轉去班房,見兩位老師又係全無笑容.in其他學校(名氣沒有噤大的,永遠老師笑容滿面).

我唸sc同kv面試過程中會包括家長耐性..佢吔 ...

食得咸魚....

今日in完, 對這所學校的感覺不太好(學校環境狹窄, 老師給我的印象一般).....interview的時候老師好像要盡快做完一隻case咁.....

其實如果真係可以加多一兩日IN,可以分流下就一定無咁混亂...

原帖由 godloveus 於 10-11-8 14:11 發表
我亞囡星期六in 11:15 (大家都知嗰個時間幾混亂!!),雖然有擔遮,但係都濕晒,星期日就要走去睇醫生啦!!

其實如果sc肯加多一日或者兩日in,係咪唔使咁混亂呢?佢賺咁多錢,係咪咁都afford唔到? ...

我諗係咪名校同安排好唔好係兩回事!!

點解名校老師一定要黑面呢?點解一定要家長同小朋友suffer呢?好似拍武俠片拜師,要考徒弟耐力夠唔夠??

我覺得係同間學校辦學,同間學校體唔體恤人有關係囉!

我哋上星期in跑馬地寶血,都係好多人,但係安排好好多,老師全程都好nice!

原帖由 maniris 於 10-11-8 14:16 發表

我唸sc同kv面試過程中會包括家長耐性..佢吔 ...

未必個個老師都係咁既...in 我個仔果個..同好多家長講既...剛剛相反...
佢全程都用卡通片既語氣同我個仔溝通, 又生鬼又搞笑...臨走果時, 我個仔主動去拍chair, 仲幫我拍埋, 跟住佢仲讚我個仔, 咁叻叻呀, 媽咪冇叫都自己去拍chair 咁乖仔(既聲成個小雲咁)...
跟住我都忍唔住同個miss 講笑, 話miss 你把聲好搞笑同得意呀..跟住佢仲話...係呀..如果唔係咁, d 小朋友唔啋我架..跟住大家都笑....

原帖由 kol 於 8-11-2010 14:28 發表
未必個個老師都係咁既...in 我個仔果個..同好多家長講既...剛剛相反...
佢全程都用卡通片既語氣同我個仔溝通, 又生鬼又搞笑...臨走果時, 我個仔主動去拍chair, 仲幫我拍埋, 跟住佢仲讚我個仔, 咁叻叻呀, 媽咪冇叫都 ...

請問你係邊日interview?

醒目開學勳章

原帖由 kol 於 2010-11-8 14:28 發表
佢全程都用卡通片既語氣同我個仔溝通, 又生鬼又搞笑...臨走果時, 我個仔主動去拍chair, 仲幫我拍埋, 跟住佢仲讚我個仔, 咁叻叻呀, 媽咪冇叫都 ...

係啊,IN我囡囡果個MISS都係好陰聲細氣,超溫柔啊,我地係IN 5號3:45,果時都有落雨,就係係門口等果時耐左D,半個鐘到啦,IN完果時係4:30已經出黎啦.

有無人知幾時知結果? 無聽老公提過

回覆 30# an~gel 的文章

星期六, 下午2:30

回覆 29# Mawar 的文章

都冇用啦...佢係lego room 坐唔定...週圍走...預左衰啦...

I have predicted chaos in the beginning. 8000 kids to be interviewed in a few days time. Therefore I use a sling to carry my girl to quere outside. Once I went inside, I had no time to let her get down but kept hurrying by the teachers to keep going. Only 5min lego time while the teachers were busy doing other things. I was not sure if she had notices any difference between those kids.
Same thing happened to me in the interview room where others latecomers had already finished while I was sitting there for 30 mins. My girl started from a good mood to a not very good mood (luckily not a really bad one). A girl lined in front of us started crying before the interview began and refused to sit down for the interview. The teacher immediately showed her and her mum to the door. No interview for her and I thought that was a bit harsh. My girl was then interviewed by the same teacher who seems to rush and didn't hear me finishing my answers. Finally, they misled me to another interview room where I told them that I have already done one. And they insisted my girl to sit down. But then somehow they realised they confused and let us go. However, they didn't even let me help my baby to wear a raincoat before kicking me out of the school. What an experience! Got something to tell the friends for after that!

我個女就係lego果part已經勁樣衰。

佢原本係設計為家長在一旁坐,小朋友圍住張枱,我個女佢不嬲都多計仔,所以...佢第一時間就想到,搬佢張chair到我旁邊同我一齊座。搬椅子已經夠尷尬了.....仲要果個位好窄,好難搬,攪到老師幫手搬.....

然後,我個女見到d玩具咁亂,一眼就望到旁邊d箱,跟手就執玩具.......攪到佢個樣睇落鐘意玩個箱多d。老師又走過來,我知道講左都無用,都試下解釋呢個係我個女的習慣....

最後,致命傷係....老師唔需要收玩具就走 我係超成功訓練左個女玩完要執架...............結果,我個女要攪到變成拉佢出房,佢勁迷惑點解會唔執野就走......

Petunia,
唔緊要啦,我個女都因為"家教"好 ,所以周圍幫人係地下執玩具,坐唔定,又上又落,但我又冇話佢,因為我同我老公都覺得唔係一定坐定定就叫好,甘D小朋友自己整趺玩具但又冇意識執又係咪代表好呢,隨緣啦!

我個仔都係咁....佢頭幾分鐘坐係度玩, 之後見到有其他新奇野, 就走左去果度, 又搞mouse, 又搞垃圾桶....個老師仲話..垃圾桶唔搞得架...好污濁...
我都冇罵佢...因為我知道個仔既性格...係坐唔定...同鐘意玩新奇野...
我都唔會制止佢, 只係分析比知知...邊d 玩得, 邊d 唔玩得...就算st cat 唔收都冇乜遺憾...反正知道個仔答問題果part 已經超出所料...有點安慰tim...haha (幾阿q呀..)

真係超級CRAZY.

天雨+排隊+等+IN 足足搞左2個鐘...小朋友同大人都搞到忟晒...仲要全程1個人抱住, 遊花園...IN 完全身散晒,  手臂同腰骨快斷了...

見大家提起垃圾筒....

不妨多提一個我個女的瘀事....

我個女見我唔可以同佢一齊座,而我當時就座在垃圾筒旁,我個女初試過張chair過唔到之後,就座在垃圾筒上!
‹ 上一主題|下一主題