用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資一條龍不呈分對學生的影響
go

直資一條龍不呈分對學生的影響 [複製鏈接]

女兒仍在初小,對升中派位一知半解。最近學校表示可能不會作呈分。我想知對學生有什麼影響。是否日後不能夠選擇其他津貼中學?
希望有人可以解答。Thank you!
   0    0    0    0

原帖由 beetle 於 10-11-7 21:15 發表
女兒仍在初小,對升中派位一知半解。最近學校表示可能不會作呈分。我想知對學生有什麼影響。是否日後不能夠選擇其他津貼中學?
希望有人可以解答。Thank you! ...

if then, the students will not be ranked with bandings, so cannot join round 2 of secondary school central allocation, so most likely they have to continue to study in DSS or private secondary schools.

醒目開學勳章 王國長老

我understanging現行升中派位係咁
第一輪可自行報2間津中, 津中各自有自己收生標準, 不外乎係interview+睇成績+睇其他表現(好少齋睇成績唔in), 所以有得in既家長心裡有個希望, 如果in都無得in就..........都明架喇
如果學校唔呈分, 咁學生申請時, 只可以拎校內成績表見人, 咁人地間中學對你張成績表有幾睇重, 就真係唔知

仲有, 由於小5,6無呈分上edb, 學生無banding, 係唔可以join第2輪大抽獎(類似小一大抽獎, 不過會分左學生banding, 再派random number)

所以想"考"一般既官津校就變左好麻煩

Wymom, Charlotte mom,

Thank you! 咁唔呈分是否對成績好的學生不利(如本身直資中學的情況/成績未明)

其實佢地係咪一定唔呈分?

我仔讀既直資都有中學部. 中學部都係唔參加派位, 雖然assume收番全部小學部學生, 不過小學部都成日強調考試係呈分試, 又話家長可以自由參加派位.

咁我點知佢地係咪有將自己小學既學生"呈分", 我都好擔心, 個仔校內成績其實係Band 2-3, 但係佢讀既小學係深過人地大部份津小, 咁如果齋睇校內成績, 真係好蝕底架喎!

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 10-11-7 22:43 發表
Wymom, Charlotte mom,

Thank you! 咁唔呈分是否對成績好的學生不利(如本身直資中學的情況/成績未明)

如果對成績好的學生來說, 又一心諗住升返上直屬中學既, 甘就緊係無問題啦, 又或者甘講, 去考其他直資/私校, 未無問題law, 但如果成績吾好, 直屬中學吾收返既(我識一個人真係直屬中學吾收), 甘就自求多福啦, 直屬中學吾收既, 都係成績表吾見得人啦, 雖然學校程度係深, 但拿住張甘既成績表, 真係好難有好既直資/私校收你

甘未去派位law, 但派位又無呈分, 教統局無從決定個小朋友用乜野banding 去派位, 就要等你揀果區(跟住住果區)d 學生派完位, 有位剩的學校, 再分位比你

真嘅?我以為直資學校選擇唔呈分係因為希望中學部能夠收哂所有小學部學生。
原帖由 CrabPincers 於 10-11-8 09:34 發表

如果對成績好的學生來說, 又一心諗住升返上直屬中學既, 甘就緊係無問題啦, 又或者甘講, 去考其他直資/私校, 未無問題law, 但如果成績吾好, 直屬中學吾收返既(我識一個人真係直屬中學吾收), 甘就自求多福啦, 直屬中 ...

有d所謂既一條龍名校, 亦亦會迫使成績差的學生去大抽獎, 以免影響學校級數 ga.

原帖由 beetle 於 10-11-8 10:32 發表
真嘅?我以為直資學校選擇唔呈分係因為希望中學部能夠收哂所有小學部學生。

原帖由 beetle 於 10-11-8 10:32 發表

beetle,

有的直資學校選擇唔呈分係因為希望肥水不流別人田,瘦水就有幾遠沷幾遠。

話曬一條龍,合格就應升班。但有的学校(包括津校),巧立名目提高合格分線有之,非band1不收有之。教統局人馬踏踏,卻又任由這些学校為非作歹。激氣。

醒目開學勳章 王國長老

judy
無法啦, 想當年政府想d學校轉直資, 就用"自由"黎吸引佢地, 所以直資的確可以自己set rule鐘意點收就點收

teresa
我小朋友間直資都係咁, 中學唔join派位, 小學部小5,6會呈分, 而學生就會o係小6開學無耐收中學入學offer, 如果揀就會直上, 唔揀都可以跟政府派位or自己出去考
如果你唔肯定呈分安排, 或者小學部升中比率, 可以向學校高年班家長查詢, 佢地"殺到埋身"應該會有第一手資料

judy,
妳講得好啱!

原帖由 judy 於 10-11-8 17:23 發表

beetle,

有的直資學校選擇唔呈分係因為希望肥水不流別人田,瘦水就有幾遠沷幾遠。

話曬一條龍,合格就應升班。但有的学校(包括津校),巧立名目提高合格分線有之,非band1不收有之。教統局人馬踏踏,卻又任由這些学校為非作 ...

原帖由 CrabPincers 於 10-11-8 09:34 發表

如果對成績好的學生來說, 又一心諗住升返上直屬中學既, 甘就緊係無問題啦, 又或者甘講, 去考其他直資/私校, 未無問題law, 但如果成績吾好, 直屬中學吾收返既(我識一個人真係直屬中學吾收), 甘就自求多福啦, 直屬中 ...

慘!到時都唔知點好!無 la la 要去讀 Band-3,跟本無學校想收。

不好意思,我想叉開少少問條低能問題. 我兒尚小,我對升中一點概念都無,看教育局的網頁又見一大堆字,一頭霧水. 剛看了你們的posts,了解了一丁點,不過仍然請教各位: 如果讀了直資小學,如果學校又呈分,是否自己仍然可以在自行考官津中學? 是否跟家住的校網?

醒目開學勳章

原帖由 happyvalley 於 10-11-9 21:04 發表

慘!到時都唔知點好!無 la la 要去讀 Band-3,跟本無學校想收。

慶幸該同學未去到band 3 c 的中學, 真係不幸之中的萬幸

醒目開學勳章

不好意思,我想叉開少少問條低能問題. 我兒尚小,我對升中一點概念都無,看教育局的網頁又見一大堆字,一頭霧水. 剛看了你們的posts,了解了一丁點,不過仍然請教各位:

如果讀了直資小學,如果學校又呈分,是否自己仍然可以在自行考官津中學?
-可以, 但因為直資中學會係一早(未公佈派位result 之前)叫你留位+自願放棄政府派位, 所以, 我吾會覺得有分別

即係話,如果你揀左直升直資中學既話, 甘你就無得參加政府的官津中學派位

是否跟家住的校網?
- 跟小學校網, 但可以填表前吾知幾多個月(吾記得左), 申請將中學校網, 轉返去屋企的校網

Some DSS school will consider lower banding students from famous school. Or else the student concerned may become the elite of a Band 2 school. Let's be optimistic.

原帖由 Teresa 於 10-11-7 23:22 發表
其實佢地係咪一定唔呈分?

我仔讀既直資都有中學部. 中學部都係唔參加派位, 雖然assume收番全部小學部學生, 不過小學部都成日強調考試係呈分試, 又話家長可以自由參加派位.

咁我點知佢地係咪有將自己小學既學生"呈 ...

‹ 上一主題|下一主題