用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 表現好不=實収的...
go

表現好不=實収的... [複製鏈接]

我個女報了2間"啓思",Interview的時候表現都OK~有問有答,完全無出錯的地方,我覚得有85分 但仍然被Reject....

其實我係想講,各位家長不要比太大圧力自己,小朋友都会Feel 到的,Relax~~

我突然間在想...可能係我表現吾好,所以被Reject~~HAHA!!

継続努力la~~
   0    0    0    0
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

唔知學校0既收生準則係點, 唔駛比太大壓力自己同小朋友啦

今年爭報K1實在太多小朋友,家長覺得自己小朋友唔錯,到試場時其實個個小朋友都精精靈靈,可愛非常,所以學校要決定收取那個小朋友為學生都好頭痛。我的心得是除了平日對小朋友多加訓練,增强小朋友臨場表現外,家長還須留意:
1. 家長及小朋友面試時穿著適當
2. 家長切勿過份呵護小朋友,讓小朋友能表現獨立一面
3. 家長必須熟讀學校之辦學宗旨/理念/教學特色以便有可能要回答:
a.  對該校之期望
b.  為何為小朋友選擇該校
c.  作為家長將如何配合學校方針
4.  另外,我相信學校亦會考慮小朋友的家庭背景、家長職業及平日誰來照顧小朋友等等因素,因為所有資料都有機會反映小朋友將來得到多少資源,對小朋友將來學業、情緒及德育教養發展等

原帖由 orsiuping 於 10-11-7 21:04 發表
今年爭報K1實在太多小朋友,家長覺得自己小朋友唔錯,到試場時其實個個小朋友都精精靈靈,可愛非常,所以學校要決定收取那個小朋友為學生都好頭痛。我的心得是除了平日對小朋友多加訓練,增强小朋友臨場表現外,家長還須留意:
1. ...

非常認同!講真我都會覺得自己個女in得唔錯,但一山還有一山高,用平常心會舒服d!真係考唔到就自覺同間學校無緣,盡力就得!

唔好太灰心,啟思真係唔難入的,因為每年報名的人真係好多的,你試下寫信比校長,睇下有無多個機會。
我個女讀緊 K2,當年 in 我地的老師,都唔係太 in 小朋友,反而問我同先生簡單問題。

我都好認同你所講,當年我個女 in 民生,爸爸話阿女全部都答哂同答對,表現 OK 的,結果都唔收。

原帖由 jo@pong 於 10-11-7 19:39 發表
我個女報了2間"啓思",Interview的時候表現都OK~有問有答,完全無出錯的地方,我覚得有85分 但仍然被Reject....

其實我係想講,各位家長不要比太大圧力自己,小朋友都会Feel 到的,Relax~~

我突然間在 ...

其實要老師短短係幾分鐘內去了解一個小朋友真係唔易, 所以我覺得小朋友面試表現外, 其實某程度上都好睇眼緣.
我自己方面, 都同囡囡報左好多間幼稚園, 因佢細b來, 不過面試我唔會比佢壓力亦唔會抱好大期望, 對我來講囡囡肯定定回答一個陌生人既提問, 我覺得已係好叻女了, 而且依家真係有太多小朋友呀...心儀學校競爭咁大, 下下幾千份申請, 原來收生只得8%左右, 所以收與唔收有真唔等於你小朋友程度及表現呀...relex. ^^

真係旁觀者清...叻叻小朋友+醒目家長真係好多.

話說我去 group in, 1 家長+小朋友, 個家長係咁谷個女, 好大聲咁叫佢串生字俾老師聽, 可能個小朋友唔出聲/太細聲, 個媽咪就越講越大聲, 串啦 abcd 咁串!! 你識架.....個媽媽好緊張, 其實已經幾失儀, 即使個小朋友表現幾好, 我諗老師都驚左佢啦. 我相信個小朋友平時係識串字, 但係都無用啦.

而家間間稍有名氣都成村人去 in, 我都盡量放鬆d, 唔得係正常, 得~~我當中獎.

我都唔中意咁樣呢....可能小朋友面win左表現, 但家長就輸哂儀態家教, 對大人小朋友都唔係一個良好既回憾.

原帖由 w_y 於 10-11-8 09:19 發表
真係旁觀者清...叻叻小朋友+醒目家長真係好多.

話說我去 group in, 1 家長+小朋友, 個家長係咁谷個女, 好大聲咁叫佢串生字俾老師聽, 可能個小朋友唔出聲/太細聲, 個媽咪就越講越大聲, 串啦 abcd 咁串!! 你識架..... ...

我有次見到個爸爸interview前鬧到個女苦瓜乾咁, 唉!點會好表現, 真可憐!

係呀, 有時係呢度見到家長好睇重小朋友表現同結果, 攪到大家都好辛苦, 何必呢? 好學校係重要, 但唔係全部. 呢兩年我見比起3 年前我大女考k, d 家長真係好瘋狂. 一些當年唔算熱門的二線學校, 今年都話一位難求, 真係驚嚇.

個爸爸倒自己米喎.  我家大爺in 果朝, 我忍忍忍忍忍你~~
原帖由 靚媽媽店 於 10-11-8 09:31 發表
我有次見到個爸爸interview前鬧到個女苦瓜乾咁, 唉!點會好表現, 真可憐!

其實我覺得係彩數問題..

我都聽過上年有小朋友8成唔答都到,
但全部答曬加送跳舞唱歌都唔收..

我估一二綫kg+埋應有至少4000個位,一定有書讀,入不到心e的可寫信申請插班同上補習班以補不足。人生路長,家長不須太緊張,面試開開心心當上playgroup便可。

原帖由 pandabonita 於 10-11-8 14:03 發表
我估一二綫kg+埋應有至少4000個位,一定有書讀,入不到心e的可寫信申請插班同上補習班以補不足。人生路長,家長不須太緊張,面試開開心心當上playgroup便可。 ...

係呀, 學校教唔到0既, 咪另外再搵出面centre學囉, 唔駛太緊張0既, 最緊要小朋友鐘意返學, 開心學習
‹ 上一主題|下一主題