用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 re: DGS Application
樓主: iamjoy
go

re: DGS Application [複製鏈接]

你同事個女係邊樹讀呀?是否成綪或某項技能突出?我有個同事(香港區住)早兩年派到去庇理羅士,其實佢係想去英華女校,但考唔到(自行時考英華,大抽奬時放英華第1,庇理第2,所以知係抽入去),初初讀時話都有壓力和幾辛苦.
原帖由 Lilo 於 10-12-1 15:39 發表
我同事個大女自行考到DGS,今年中三,佢話校內競爭好大,個個同學都好叻,唔識減壓,或者自己揾唔到定位會幾辛苦。到個細女舊年升中放榜派到庇理羅士,之後DGS call佢話有位,但係同事衡量過細女無大女咁叻,加上唔係咁識處理壓力, ...

對唔住!我攪錯左,係自行考英華,大抽奬放庇理第1,因為當年仍然只得1個自行選擇.同事當年行"讀普通小學,考前幾名"好過"讀名校小學,辛苦考唔知幾名"呢個方法投考出名中學,佢果女都好叻,係前幾名的,又好自律,好似係P4時開始彈琴,大約1年就考到第1個Dist的2級,跟手果年直考5級,都係Dist,好似上年考到唔知6or7級Merit,果女話部琴唔好,令佢只考到Merit,阿媽今年換了部新琴,可以上到高級好多,6萬銀甘上下,係學校都參予唔少樂器活動,如果我果囡有甘自律就好了!

原帖由 Rattie 於 10-12-2 16:41 發表
好難相信 BPS 擺第二都仲有機會抽到入去,英華同BPS又唔同區,住香港區都唔係全香港區嘅學校任得你揀。

係好似住係中環甘上下,定係上環我都唔係好清楚,今年會搬去"天后",行上去就係學校了!

原帖由 Rattie 於 10-12-2 16:41 發表
好難相信 BPS 擺第二都仲有機會抽到入去,英華同BPS又唔同區,住香港區都唔係全香港區嘅學校任得你揀。

緣來必有因,學業成績好外,又有其他特長.我果囡上年有個師姐,成績唔係好突出,應該講唔係叻果批,不過游水係區內攞奬,係P5和P6時,但如果比自己女拔果D游水女將,我諗佢唔算突出,元朗區係游泳界成績(新界區)算包尾,出到去分齡賽只能達標(自己D媽咪都甘講,係有一兩年出過成績突出者),竟然(對唔住用左呢兩個字,但係真係估唔到)考到去女拔,傳出來(游水果批)話係人事攪入,我覺得有些是因游水而考入,但又唔覺游水成績可以去到被揀中的地步,到現在我都百思不得其解?如果你話琴係被揀選原因之一,我又認為好大影响,因為現在好多人都學琴,考上5級或以上大有人在,這變成好似理所當然,識彈琴的學生,我諗女拔應可以攞個law來盛,唔係甚麼大技能(唔係睇少,在元朗區有間所謂有名氣的中學一早已和考生說,"琴"不是甚麼大技能,我地大把...唉!);有時我都好想知考入者是甚麼能耐入去的?
原帖由 Lilo 於 10-12-3 17:24 發表

我同事住炮台山,兩個女唔知係讀循道定理 (我分唔清邊間打邊間),校內成績固然好啦,游水仲好勁,琴就好似都有6級,其中一個仲係吹管樂,大女更係代表過香港參加過奧數比賽攞到奬,所以考到DGS,我地成班同事都覺得唔出奇。 ...

...如果你話琴係被揀選原因之一,我又認為唔係好大影响,因為現在好多人都學琴,考上5級或以上大有人....

原帖由 Sherryko9 於 10-12-6 13:27 發表
緣來必有因,學業成績好外,又有其他特長.我果囡上年有個師姐,成績唔係好突出,應該講唔係叻果批,不過游水係區內攞奬,係P5和P6時,但如果比自己女拔果D游水女將,我諗佢唔算突出,元朗區係游泳界成績(新界區)算包尾,出到去 ...

回復 25# Mrs.Wong 的帖子

收據no.應該作唔到準,因為receipt是一本,物收據應該都係出完一本才一本,我聽有媽咪講(唔知信唔信得過?)第1輪shortlist係2百幾3百份喎?係聽聞,實則我都唔知,只得1日interview,我諗唔會幾百個卦?點in呀?(都係估吓!)

回復 27# Nanny01 的帖子

嘩!唔係化?點in呀?得1日?佢放幾多位呀?又係聽返來!(唔好意思,全部都係聽化來...)話開多1班(以前開多2班),1班入面還會預留比預早收果D特異人士(可能1半),究竟我聽返來果D料堅定流?

回復 36# angel333 的帖子

收風(今年讀F2,當年亦是外校生考入去)話有1篇中文,要用普通話讀喎?
通常1組有幾多人呀?如果係甘形式,好多中學亦如是,好處:考急材/應變能力和基本語文工夫.

我諗angel1333資料應該準確過我,因為我都係第3手資料,加上那個女孩是F2,都唔知係first interview狀況定 second interview狀況?
SPCC=聖保羅男女中學?佢地網上都有講2種語言interview和要普通話要好,但學費好貴喎?成6-7千1個月,好鬼貴族 ,收左都唔知讀唔讀好?(講吓笑)

原帖由 pizzapan 於 11-2-10 14:10 發表
I have heard SPCC uses PTH as Chinese test.  But DGS uses 成語. Is it right?

回復 43# specialapple 的帖子

我聽朋友話今年唔會開多班喎!即係今年只收多50幾人,還要包特異能士,可能只收到正常程序外校生廿零三十人喎!(只聽番來架!)

請問中文又點考?用甚麼語言考?

原帖由 candytl 於 11-2-10 16:51 發表
第一次面試考中英數+小組討論(用英文), 據囡囡(外校生)講難度分別係英>數>中, 小組討論係輪住講, 阿囡那組的題目好似係"有乜野原因令學生返學遲到", 第一個講著數啲, 最后一個講可能俾人講晒啲POINT, 不過, 英文好的 ...

點解你知幾日後就會收到面試信(成功進入第2輪者)?八卦一問
我覺得第1次唔可以叫interview,係test,第2次才可以甘叫 祝各位好運!當然實力一定有.

原帖由 yildary 於 11-2-20 23:25 發表
Yes, 2nd interview will be conducted early March.  Successful applicants will receive acceptance letter few days after her interview.  Good Luck!

希望你唔好介意我的見解,關於朗讀中/英文文章問題,可以在限時讀晒唔係main point,我覺得在朗讀文章中,讀音和感情(當然唔係指朗誦甘)是佢地想聽到的效果;另外,據BK友講,數學唔夠時間做晒,都唔一定差;祝各位好運

原帖由 hahe 於 11-2-21 11:21 發表
我阿囡話佢表演OK,不過我諗都係唔好咁大冀望,咁到時就唔會失望,佢就一啲都唔在乎,真係俾佢激死。佢話佢英文全部讀晒,不過有啲人就讀唔晒,我其實好懷疑佢可能讀到快到老師都聽唔到佢讀咪.數學佢就唔夠時間做晒,因為唔慣 ...

希望你唔好誤會我criteria你,只想交流意見,作賽後檢討 ;攞得入場卷,實力一定有甘上下,呢點我從沒懷疑過各小朋友.
我覺得參予吓呢Dtest,幾好 ,起碼比D小朋友知其他小學學生表現如何,再從中學習,當作熱心,因為自行選校大多無甘快面試,呢個係起步,等大家見識見識;就算囡囡入唔到下次,我都係到祝福各位好運 .囡囡話佢"I've done my best",我已心滿已足,起碼可以好好預備下次自行面試,囡囡亦講得出英文那部份(4人小組),其他參加者讀英文比自己同班同學仔好,總之英/中小組見識到表現好者和沉默參賽者,2種語文無1個讀得晒全部內文(在囡囡那2組),之前我教囡囡一定要有停頓和投入+語氣轉接,所以她亦讀不晒,現在還是摸索朗讀問題中,都唔知邊種恰當?她說出自己唔一定係最好,但一定唔係最差,因為每種語言小組討論,實有1個比較沉默或不發表意見.

原帖由 hahe 於 11-2-21 12:48 發表
這個當然知,我囡囡都知,不過佢唔肯合作啫,佢有佢自己嘅主見,所以先俾佢激死。佢係school Eng & Chi speech festival 都攞過啲獎項,多數公開比賽speech or story telling,老師一定會揾佢代表學校參加, 所以佢係絶對明白 ...

之前有果BK友都話小朋友答唔晒數學題,我諗無一定標準,囡囡都係答得十幾題,還有些skip,得啖笑 .
我最開心唔係結果(雖然未知),係過程,囡囡講得好清楚D人流點分和情況,起碼我知佢唔係瞓著覺 ,之前問親佢物都話唔記得,幾驚佢"人講佢瞓,瞓醒就問"!  

原帖由 specialapple 於 11-2-21 13:58 發表
我覺得老師係想考同學發音, 流暢度同感情, 唔係鬥快.  我個女數學答咗19題, 不知合唔合乎標準呢.

回復 60# hahe 的帖子

因為係直資,所以我幫囡囡報,入到1st interview階段,已好開心,知囡囡唔係太差卦!唔想做井底之蛙,因為佢係學校入面已算好那批,希望見識多D出面學校同學仔質素,又可以作下次"自行階段"前預備,.
知道自己諗多左都好D,囡囡還有個直資面試,實則無意去,但想"實踐是最好的準備",好過上甚麼的面試班,囡囡懶唔想去,但媽咪話已報了,又有得面試,去又何況?當給自己見識,又知自己實力去到邊處,點都好過報面試班啦!

我都問過阿囡,但佢竟然唔知有幾多題數喎!之前,我都好担心佢唔聽人(小組討論)講野,甘就死得la!平時我提佢做D野,成日話唔記得,好似夢遊甘!我覺得有得面試已是一個好好的經驗,從中學識很多野,阿囡話佢係英語閱讀時有D緊張,知自己讀錯個字----situation,明明識讀,都可以讀錯,我覺得甘都好,令佢知自己放鬆面對才有好效果,數佢都係讀中數,唔係英數,所以有些題目唔係好理解.到現在呢刻,我好滿足了,對佢表現亦收貨,有無下文已是bonus!

原帖由 hahe 於 11-2-21 15:53 發表
我囡話有29條數學題, 佢就答咗17條數學題。另外有學生廣東話唔好咁好,想用普通話講, 不過老師話唔得。

BK區好似有人話1st in大約300人,2nd in大約150人,實收100人(上年數字),今年唔知.我諗今年1st in應該超過300人,有機超過400人,因為估計下晝都有成2百幾人.
我亦估2nd in應該寄信通知,唔會只得電聯卦?如果收唔到/走失電話點算呀?所以估唔會電聯,頂籠寄信後再電聯確認,正常程序.

原帖由 709394 於 11-3-1 15:09 發表
有成16XX人申請表NO. 不知再選多少人2ND INTERVIEW 呢?
‹ 上一主題|下一主題