用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: coco513
go

KV收生 [複製鏈接]

我細老個仔, 係10月尾細仔, 上年都係答對哂所有問題同唱歌拍chair, 守尾門既miss 都係乜都冇問, 小朋友講句多謝及byebye, 就收左!佢果班有個同學仔, 有答問題但冇唱歌, 守尾門果位miss 同樣冇問題, 冇叫佢唱歌, 結果都係收左....
收生準則眾說紛紜, 但我相信頭兩位interview 既miss 既comment 係最緊要...因為往後既選擇只會base on their comment on the form

Just wonder if there is any kids in the waiting list was finally accepted in last year?

醒目開學勳章

我 dec 收信 waiting
apr 收信收 pm class
我即寫信request 轉am
jun 收tel轉到am

阿女日日返學好開心

原帖由 Coki111hk 於 10-11-17 14:25 發表
Just wonder if there is any kids in the waiting list was finally accepted in last year?

去年好多WAITING都入返, 特別係女仔, 因為好多女仔轉晒去GH, 所以有位...

agreed.

原帖由 小克 於 10-11-16 08:18 發表
If she did not ask your kid any question, 2 possibilities: (1) your kid straight failed (2) your kid straight passed the 1st round (the 2nd round was internal selection (with reference to the comments ...
~easybring~

我朋友話 今年8000份app.  咼.  但係我呀b今年冇去in, 因為interview撞左靈糧堂全日制...  咁我就忍痛唔見羅...  但係靈糧堂都係1200收30個全日...  我呀b都係得waiting jar...

del del del

You mean they will give you 2nd chance if the applicant preformed bad in the 1st time . Is it a special arrangment or request?

唔係8000, 係約6000份至真, 今早收到kv電話, 佢叫我星期六去in多次(我小朋友上次表現唔好, 有哥哥讀緊kv) [/quote]

我個女都In得唔好, 也是有哥哥在讀KV, 不過我沒有收到電話再In, 所以應該好大機會是表現真的太差所以2nd In 也沒有了!

del del del

我之前聽過朋友個女完全唔答問題唔唱歌,
因為家姐讀緊而有2nd in, 最後收左!

我個女都有哥哥讀緊kv,
佢面試表現一般, 坐定定不過有d心不在言,
講野好細聲, 我答問題期間聽唔到佢有冇答問題,
但最後有自己唱歌!
我冇收到電話可以再in, 唔知結果係點呢, 好緊張!

你係事後打電話同學校講有特別原因?

原帖由 danielmama 於 10-11-18 00:55 發表

我小朋友上次全程冇出過聲, 冇唱歌, 冇推凳, 因為解釋咗某某原因比老師聽, 所以至有機會in多次, 若今次都
唔答老師, 肯定冇行
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

不會吧, 因為有家長問過老師, 如果有兄姐係度讀緊, 一定會比多次機會你IN, 即2ND IN, 如果你冇收到電話, 即係冇問題囉...GOOD LUCK!

原帖由 sarahlmf 於 10-11-17 23:58 發表
我個女都In得唔好, 也是有哥哥在讀KV, 不過我沒有收到電話再In, 所以應該好大機會是表現真的太差所以2nd In 也沒有了!

原帖由 2ndsister 於 10-11-18 10:35 發表
不會吧, 因為有家長問過老師, 如果有兄姐係度讀緊, 一定會比多次機會你IN, 即2ND IN, 如果你冇收到電話, 即係冇問題囉...GOOD LUCK!

是真的嗎, 但我小朋友表現真的不好呢, 不會直接就收她吧? 如果說是主要看家長的回答, 我的部份就應該OK, 好緊張呢, 因為阿哥讀緊, 真的好希望妹妹可以一起, 方便接送! 而且KV真的是好學校!

放心吧, 因為我都有小朋友讀緊..我暫時都未收到電話...最緊要對自己同小朋友有信心...我都覺KV係一間好學校...

原帖由 sarahlmf 於 10-11-18 10:46 發表

是真的嗎, 但我小朋友表現真的不好呢, 不會直接就收她吧? 如果說是主要看家長的回答, 我的部份就應該OK, 好緊張呢, 因為阿哥讀緊, 真的好希望妹妹可以一起, 方便接送! 而且KV真的是好學校! ...

del del del

原帖由 2ndsister 於 10-11-18 10:35 發表

2ndsister
係咪只有兄姐係度讀緊先會有機會再IN多次? 其他第一次的就一定沒有機會再IN多次呀?
‹ 上一主題|下一主題