用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 挫敗!亞仔唔肯講嘢,實無學校收!!!
go

挫敗!亞仔唔肯講嘢,實無學校收!!! [複製鏈接]

今日去咗ST PAUL同禮賢會面試,好大挫敗感。噚日已經同佢練習過,响屋企就好OK。點知今日見到老師,一句都唔講,連問我係佢邊個都唔答,又唔同老師講Bye Bye,肯定全線敗北。之前又撰擇無報到真光等女校,只報咗5-6間,我依家好驚亞仔一間都無呀,點算好???
   0    0    0    0

我唔係好明你講咩,你個"仔"唔報真光女校有咩問題?報左就真係有問題啦!
另外,唔會一間都唔收,你話5-6間,是否都是要求好高好高的學校呢?如果唔係,應該總有一間ok,放心啦!

肯講都唔一定收啦.   
你仔係咪細仔呀? 有無讀緊N1?

唔好咁大壓力啦. 學校一定有, 只要你唔要求一線名校.

真光去到中學係女校, 所以好多男仔唔會報囉. 不過幼稚園同小學一樣收男仔.

原帖由 dolphinmama 於 10-11-6 18:21 發表
我唔係好明你講咩,你個"仔"唔報真光女校有咩問題?報左就真係有問題啦!
另外,唔會一間都唔收,你話5-6間,是否都是要求好高好高的學校呢?如果唔係,應該總有一間ok,放心啦! ...

唔答唔代表唔收,我女女有間全程答曬,又如何?都係得後備

我囡囡仍然講單字. 報左很多九龍塘k. 應該all reject
留在原校讀k ~

醒目開學勳章

我囡囡今日IN兩間學校,第一間IN時一樣唔肯回應老師問題,仲跑開玩玩具添,被佢激死,好擔心呢間學校唔收囡囡
第二間就好少少,肯答肯照老師意思擺玩玩具,但IN既人太多,唔知到時收唔收囡囡。

我女女呢個禮拜唔知有咩情緒問題, 突然咩都唔肯答, 連nusery老師同佢打招呼都唔騒, 尋日去st cat都答唔到1/3問題, 最基本既講名講幾多歲都無反應,  同平時既佢好大差別, 唔知係咪我地呢個禮拜成日問令佢覺得好煩好大壓力呢...

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-6 21:54 發表
我囡囡今日IN兩間學校,第一間IN時一樣唔肯回應老師問題,仲跑開玩玩具添,被佢激死,好擔心呢間學校唔收囡囡
第二間就好少少,肯答肯照老師意思擺玩玩具,但IN既人太多,唔知到時收唔收囡囡。 ...

醒目開學勳章

我B今日interview都唔肯講野, 佢返到屋企就多多野講

佢係細B, 仲未夠age 讀PN.....可能咁樣, 同其他B差好遠

原帖由 w_y 於 10-11-6 18:21 發表
肯講都唔一定收啦.   
你仔係咪細仔呀? 有無讀緊N1?

唔好咁大壓力啦. 學校一定有, 只要你唔要求一線名校.

我囝又係呀...佢今日本來要in3間o架...不過後尾都只係in咗2間, 一間我覺得in得幾好..有問有答..當中都有少少脾氣仔啦..不過我估收既機會都幾高...但in第2間既時候...就不得了喇...全程唔合作...係噤喊...最後in既時候, 被老師帶返出o黎...o係o個一刻...唔好講話收唔收喇...個感覺好似我囝連interview既資格都被reject...幾有挫敗感...

我已經唔係單選名校啦,我住中西區好似間間學校都競爭好激烈,到到都人山人海。我亞仔是慢熱型,所以一開始要講嘢佢就死緊,反而要佢做動作或ROLE PLAY佢就OK。佢係大仔,連老師都話佢應該著數D,點知 .... 亞仔噚日心情特別差,我諗佢都好有壓力,依家唯有安慰自己要隨緣,唔想亞仔唔開心。

我仔唔講野兼扭計tim呀

我覺得畀左好大壓自己同阿囡, 成日重覆問佢咩名, 幾歲, 攪到阿囡覺得好煩, 已經唔想再答我...
interview時又坐唔定, 睇怕都死晒...

Last year, I got the same experience like you.  My son is shy and takes time to warm up.  I got an interview in Kowloon Tong Think around October.  He didn't make any response, not even telling his name or age.  Of course, he is rejected.  Then I called the school again in March.  They offer us another interview in April.  This time we even got an offer for AM school.  If you really like that school, just keep trying ask for the offer.  Don't give up.
Good luck!

唔講嘢,唔一定唔收的,我有個朋友嘅仔响面試上全部問題都識答,但都唔收,所以都唔知道學校要什麼的。不用擔心,順其自然,唔好俾咁多壓力俾自己和囝囝啦!

唔駛擔心, 我個女IN LAMTIN 啟思, 完全唔彩老師, 1句野都無講過, 但竟然收左佢讀K1-AM CLASS, 不過可能哥哥係度讀緊所以收左佢

要加油,俾信心自己及仔仔..因為我是過來人.我個仔以架已經2歲10個月大.但都是少些單字...我同佢做很多治療及課外活動. 佢以架先有少許進步...我幫佢報左十五間學校.以架已見左10間..四間出了結果都唔收.....我明知機會好少但我仍努力去試...希望總會有一間真是唔單單睇佢說話能力...希望佢遇到有教無頪的老師及學校.....
我知個種恐懼及擔心是很難受..但現在我會順其自然...請你亦一樣..千萬別給自己太大壓力....

小朋友都係2歲多d, 唔好要求咁高; 好多小朋友都係哭緊又或者唔出聲interview; 其實都好睇老師既眼緣, 讀書既路好漫長, 現在先係剛起步, 我仔仔今年考小學, 報左3間, 1間reject, 1個收, 仲有1間等緊結果, 大家加油!

醒目開學勳章

小朋友本身未識講或者未講得好,呢種情況我相信較易接受.....但明明平時識講識答但一到interview就粒聲唔出,大好機會就此錯過,做父母的真的很心酸.....
‹ 上一主題|下一主題