用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10大名校
樓主: 3pigmama
go

10大名校 [複製鏈接]

victoria really???i don't think so nowadays......how about st.paul's church and so chit???

, 吾好意思, SKH 全名是 ?

名到嚇死人...............

原帖由 w_y 於 10-11-5 11:52 發表
寶山...哈哈, 真係差D 唔記得佢. 我舉埋腳投佢一票.

但家長既決定亦會影響考直私既比率 wor...

原帖由 jaycee_mami 於 10-11-5 21:48 發表

我覺得幼稚園是否名校, 係視乎它的學生考直資/私校的往績, 而唔係幾多人派入去名官津.

原帖由 3pigmama 於 10-11-7 01:51 發表
, 吾好意思, SKH 全名是 ?

我都想知~我以為SKH只是聖公會的initial.

咪就係聖公會囉!唔係係邊間呀!
原帖由 雪豆 於 10-11-11 13:43 發表

我都想知~我以為SKH只是聖公會的initial.

There are 2 聖公會幼稚園 - one in Central & one in Mount Butler.

想請問VICTORIA (銅鑼灣)好唔過聖心咩?

根本兩間學校嘅culture同教學方式都就唔同,點比較…但如真的要比,就一定係計呢間K將來可以幫你入到邊間小學,果間小學又可以入到乜中學,果間中學出乜成績…對我來說,我非常著重小朋友嘅道德觀同紀律,也期望小朋友可上去傳統的小學受教育,所以聖心係我的首選 ,victoria完全不是我杯茶…
相反,如父母不想小朋友太辛苦,將來想讀直資或國際學校,咁就算送一個聖心嘅位比佢地,佢地都冇興趣…
原帖由 venetamama 於 10-11-11 16:35 發表
想請問VICTORIA (銅鑼灣)好唔過聖心咩?

醒目開學勳章

good answer!  

I guess parents really need to know what they are looking for themselves or what really suit their kids.  Just choose a kindergarten or a school simply by them being "famous" or "popular choice" will only bring them disappointment if they never understand them.

原帖由 sheffield 於 10-11-11 16:54 發表
根本兩間學校嘅culture同教學方式都就唔同,點比較…但如真的要比,就一定係計呢間K將來可以幫你入到邊間小學,果間小學又可以入到乜中學,果間中學出乜成績…對我來說,我非常著重小朋友嘅道德觀同紀律,也期望小朋友可上去傳統 ...

我意思係樓主所講既10大.....
(因為我見好多名人都like俾d小朋友讀victoria, 反觀聖心好似冇以前咁出名.... )

原帖由 sheffield 於 10-11-11 16:54 發表
根本兩間學校嘅culture同教學方式都就唔同,點比較…但如真的要比,就一定係計呢間K將來可以幫你入到邊間小學,果間小學又可以入到乜中學,果間中學出乜成績…對我來說,我非常著重小朋友嘅道德觀同紀律,也期望小朋友可上去傳統 ...

原帖由 venetamama 於 10-11-11 18:46 發表
(因為我見好多名人都like俾d小朋友讀victoria, 反觀聖心好似冇以前咁出名.... )

因為好多名人都唔會target傳統學校, 就算係都係top of the top既學校, 好似SPCC, DGJS之類. 不過何生d千金出國次前都係讀聖心既.

但都要睇邊間分校,名人子弟入o個間又未必普通人入到bor
原帖由 venetamama 於 10-11-11 18:46 發表

不過名人都好多類, 政府高官之類都係讀得書之人, 始終都鍾情返SPCC, DGJS之類.

原帖由 elmolly 於 10-11-11 20:04 發表

因為好多名人都唔會target傳統學校, 就算係都係top of the top既學校, 好似SPCC, DGJS之類. 不過何生d千金出國次前都係讀聖心既.

我個人認為名校是:
1.寶山
2.聖公會
3.聖保祿
4.聖心
5.基督堂
6.聖士提反女
7.根德園
8.St. Catherine
9.協恩
10.未諗到
但係st. catherine 收太多人, 入到都唔係咁韾香. 學校就算收st. catherine既學生, 都大把選擇. victoria都唔係好, 連入面既老師都唔比自己既仔女讀, 你話好唔好?

吾知Kenville同St Cat收吾收細B?

醒目開學勳章

If I am not mistaken, they sent their kids to Victoria for early playgroups and pre-nursery only.  There are not many choices for N1 so Victoria seems to provide a good platform.

醒目開學勳章

當日未大肚時 只聽過耀中…後來睇雜誌阿B嫂講佢女三年讀哂全港最好最出名既,我又去8下咁

‹ 上一主題|下一主題