用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關DBSPD第二輪收生的問題
go

有關DBSPD第二輪收生的問題 [複製鏈接]

本入是住在九龍塘區;想請教今天收到信的家長們、
如果今天未收到通知信是否表示已沒有機會了!
其實我也知機會很微,只是呀Q咁想今天冇、可能明天有呢…
因我仔仔很中意這間学校。
如果真是沒有機會都唔知點同佢講好,因他毎天都追問我DBSPD有2nd intervew通知未?
By the way恭喜晒已收到信的家長,很羨簒你們能有機會進入第二輪…
謝謝你們各位的幫忙。
   1    0    0    0

舊年都分幾次出信....
更何況,話唔定你仔仔既信聽日就到喇~~~比d信心自己
原帖由 Annngan 於 10-11-4 19:46 發表
本入是住在九龍塘區;想請教今天收到信的家長們、
如果今天未收到通知信是否表示已沒有機會了!
其實我也知機會很微,只是呀Q咁想今天冇、可能明天有呢…
因我仔仔很中意這間学校。
如果真是沒有機會都唔知點同佢講好,因他 ...

係唔係真係分開幾次寄ga?為什麼不是同一天寄呢?
唔好意思麻煩倒你,無論如何都很感謝你的安慰。

好象不是的,我昨天有打电话问过,他们说昨天已经一次全发信了,应该这几天就能收到了!过几天会有电话的!
我也没有收到信,但我想应该不行了!我看见我儿子面试那天,好认真的表情,我真的不是很忍心告诉他这个噩耗!因为我儿子告诉我当天有老师还多次表扬他很有礼貌呢!
如果他问我原因我都不知道怎么和他说!

[quote]原帖由 IANLEE 於 10-11-4 20:26 發表
你已問過学校是一次過寄岀的,咁會唔會有些地區还未收倒呢?如沒有咁即是冇希望囉!
唉!我們真是同病相憐…

应该不会了吧,因为我住的是大型屋苑,平时第二天都会收到的!我已经接受现实了!

但舊年係一次過寄冇錯,但過多幾日都有聽到再揀過一批,
(始終第一批都唔係校長親自揀)
我記得我朋友(舊年)都唔係第一批o個次收到o既.

唔好咁啦...
原帖由 IANLEE 於 10-11-4 20:26 發表
好象不是的,我昨天有打电话问过,他们说昨天已经一次全发信了,应该这几天就能收到了!过几天会有电话的!
我也没有收到信,但我想应该不行了!我看见我儿子面试那天,好认真的表情,我真的不是很忍心告诉他这个噩耗!因为我儿子告诉我 ...

[quote]原帖由 Annngan 於 10-11-4 20:53 發表
[quote]原帖由 IANLEE 於 10-11-4 20:26 發表
請問有冇住在九龍城區的家長已收到信呢?
請多多幫忙提供你們寶貴的意見…萬分感謝!
一個心灰意冷的mommy敬上…

係咪真架?定係只係安慰我哋?

好down好down,仔仔好鍾意DBS。可能希望越大,失望越大... 自細我哋已經好認真栽培仔仔,個個都話仔仔好聰明,夠out spoken,又唔係無禮貌,但係都係唔得。仲要係top priorities嘅都唔得,係咪我做錯啲乜?

原帖由 YUWEI 於 10-11-4 21:04 發表
但舊年係一次過寄冇錯,但過多幾日都有聽到再揀過一批,
(始終第一批都唔係校長親自揀)
我記得我朋友(舊年)都唔係第一批o個次收到o既.

唔好咁啦...
...

其實你仔仔有冇考其他DSS/PRIVATE SCHOOL 呀?

我仔仔YW & KTS 都 FAIL 左, 反而 DBS 有2ND IN.

有時臨場INTERVEW, 得個寧鐘, 點會IN 得仔細呀....你仔仔得到你咁適心既照顧, 佢真係好幸福. 去到6月仲會大執位. 唔好放棄.

原帖由 angelhair 於 4-11-2010 09:35 PM 發表
係咪真架?定係只係安慰我哋?

好down好down,仔仔好鍾意DBS。可能希望越大,失望越大... 自細我哋已經好認真栽培仔仔,個個都話仔仔好聰明,夠out spoken,又唔係無禮貌,但係都係唔得。仲要係top priorities嘅都唔得,係咪我做錯啲 ...

[quote]原帖由 angelhair 於 10-11-4 21:35 發表
我相信你沒有做錯,你和你仔仔已經盡了力。
可能錯在你唔識DBS的校董囉…又或者你唔係oldboy啦…
不過算啦!面試D結果始終不是我們所能控制的。
加油啦朋友;還有很長的路要走。

dlmcdlcl, 恭喜你!

講出嚟可能比人鬧,仔仔其實入到YW,KTS & CKY嘅 2nd interview。不過仔仔最鍾意DBS同SPCC,因為有朋友仔讀緊。當然我作為亞媽都最想佢入DBS或SPCC,可能自己都係喺傳統名校出身,有啲情意結掛。

眼見好多人都話仔仔聰明,學術同音樂都突出,所以對仔仔都有啲期望。。。唉,都唔知點講比仔仔知,佢一直都最最希望喺DBS讀書   

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-4 21:53 發表
其實你仔仔有冇考其他DSS/PRIVATE SCHOOL 呀?

我仔仔YW & KTS 都 FAIL 左, 反而 DBS 有2ND IN.

有時臨場INTERVEW, 得個寧鐘, 點會IN 得仔細呀....你仔仔得到你咁適心既照顧, 佢真係好幸福. 去到6月仲會大執位. 唔 ...

其實分幾批都唔出奇, 首先confirm300個有2nd IN 既小朋友, 印300封通知信, 再搵番果300個file出嚟, 用早前提供既回郵信封, 對清楚, 入信, 寄出.
都要用唔少時間, 分幾批出, 一d都唔出奇, 當然學校方便唔需要解釋o甘清楚.
總之點都會依幾日有信, 大家加油!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

I also have the same feeling with you in the past.  But I don't give up, I continuously train my child for the DBS Secondary School.

既然仔仔係出色的, 就唔怕了. 我估, 去到6月, 大抽獎中左LS 的會放小量位出來, 又或者考到SPCC 既又會放返D位出來. 總會有希望.

原帖由 angelhair 於 4-11-2010 10:06 PM 發表
dlmcdlcl, 恭喜你!

講出嚟可能比人鬧,仔仔其實入到YW,KTS & CKY嘅 2nd interview。不過仔仔最鍾意DBS同SPCC,因為有朋友仔讀緊。當然我作為亞媽都最想佢入DBS或SPCC,可能自己都係喺傳統名校出身,有啲情意結掛。

眼見好多 ...

其實d學校點解唔考慮將結果上網呢???? 好似YW咁幾方便, 又唔洗心掛掛, 驚寄失, 或郵差插錯隔離 (我間中都收到隔離座既信), 學校職員都唔洗打咁多電話OY!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

回覆 10# YUWEI 的文章

谢谢!我也梦想有奇迹!

My son got rejected by YW & WKF... I thought for sure no chance... So happy to receive 2nd int letter from DBS! Add oil everyone!

]原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-4 21:53 發表

有時臨場INTERVEW, 得個寧鐘, 點會IN 得仔細呀....你仔仔得到你咁適心既照顧, 佢真係好幸福. 去到6月仲會大執位. 唔 ... [/quote]

我又無收到信,之前in過果D全部無消息。我成個人好似跌左落萬丈深淵甘,想喊又喊唔出,我覺得自己好失敗啊!

原帖由 Annngan 於 10-11-4 22:04 發表
[quote]原帖由 angelhair 於 10-11-4 21:35 發表
我相信你沒有做錯,你和你仔仔已經盡了力。
可能錯在你唔識DBS的校董囉…又或者你唔係oldboy啦…
不過算啦!面試D ...

From my best knowledge, some directors' kids also not admitted.

Old boy score only counts after 2nd interview (Last year, 40% old boys kid).

Try again at P2.

‹ 上一主題|下一主題