用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如住#41校網, 有幸有英華offer, 會否放棄參加大抽獎 ...
樓主: miumiu9040
go

如住#41校網, 有幸有英華offer, 會否放棄參加大抽獎 [複製鏈接]

我一早已放棄41區, 因為好多朋友同我講LS 已經唔係想像中咁優質. 好多叻仔已經比o個3間男校收晒.

how about you?
Where's your children attending school now?

原帖由 fotk 於 10-11-6 20:14 發表
But all my friends at 41 got good lucky draw results to LS and Maryknoll, or go to Holy Family..

Their strategies:

Reserve seats at APS and Kowloon Tong Primary school or SFS or good hope or CKY, th ...

係~! 特別係英文方面....

原帖由 愚人 於 10-11-8 15:08 發表
我一早已放棄41區, 因為好多朋友同我講LS 已經唔係想像中咁優質. 好多叻仔已經比o個3間男校收晒.

但中原既website係話net 41 bor ?

http://www.centadata.com/pih09/pih09/estate.aspx?type=2&code=EGPPWPPJPY&lang=b5

原帖由 Jen2008 於 10-11-7 10:20 發表
畢架山峰is in Sham Shui Po instead of Kowloon City net bor...

其實LS小一向都係津貼學校, 無得選學生, 所以學生質素一直都有參差架LA, 不過事實係年年都有最TOP的小朋友考插班入, 加上學校裏面都有一D叻人, 所以呢間學校D程度一路都KEEP得到....但係入得LS小, 大部份人既目標都係間中學, 個個都係睇住間書院架嘞...不過既然樓主都已經有間唔錯既學校係手, 可以TAKE左先, 如果第日自己小朋友真係咁標青, 考到全級最TOP果幾個, 咪可以試下插入LS囉, 唔駛交學費之餘又可以好大機會直上書院...

原帖由 愚人 於 10-11-8 15:08 發表

依個方法agree 一點, 插班/之後叩門都係一個好的選擇

原帖由 bb2 於 10-11-8 21:15 發表
其實LS小一向都係津貼學校, 無得選學生, 所以學生質素一直都有參差架LA, 不過事實係年年都有最TOP的小朋友考插班入, 加上學校裏面都有一D叻人, 所以呢間學校D程度一路都KEEP得到....但係入得LS小, 大部份人既目標都 ...

舊年我朋友放棄英華抽LS,結果派咗去黃大仙某小學。

咁後來你朋友點呀?

原帖由 karen55407 於 10-11-9 09:01 發表

其實我睇左咁耐, 都唔係好明, 既然你朋友的目標係LS, 有英華收都唔要, 咁當初點解要咁辛苦去報DSS, 叠埋心水等大抽奬咪得囉    

原帖由 karen55407 於 10-11-9 09:01 發表

最後佢叩門入到一間不錯的天主教學校
原帖由 nicolemummy 於 10-11-9 09:13 發表
咁後來你朋友點呀?

因為信仰問題,我朋友並非教友,起初唔理丈夫反對照考英華,考到後,丈夫重申希望兒子讀天主教學校,媽媽唯有忍痛放棄,雖然入唔到LS,但最終叩到一間都好出名的天主教學校。
原帖由 joanho66 於 10-11-9 10:28 發表
其實我睇左咁耐, 都唔係好明, 既然你朋友的目標係LS, 有英華收都唔要, 咁當初點解要咁辛苦去報DSS, 叠埋心水等大抽奬咪得囉    

‹ 上一主題|下一主題