用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位媽咪, 可能幫手睇下我個仔係邊方面問題 ...
go

各位媽咪, 可能幫手睇下我個仔係邊方面問題 [複製鏈接]

我個仔而家23個月, 而佢的問題係:

1) 語言遲緩(到而家連一個有意思的單字都仲講到),

2) 專注力不足 (playgroup 一到手工時間, 坐唔夠幾秒鐘, 又要走, 又再返來坐坐, 又走...), 出街食飯, 開始坐唔十分鐘, 又要落地走, 跟住好難坐返張chair度

3) 脾氣曝燥, 一唔順佢意, 就打人

4) 社交障礙, shy (見到陌生人, 唔係好彩佢)

5) 勁活躍, 一落地行, 一定係跑, 唔會慢慢行

我初頭覺得佢好似自閉症傾向, 因為細個時, 佢好鐘意只玩係車輪, eye contact 又好少, 但而家比架車佢, 佢會係地度推下推下 (我個朋友醫生話, 自傾的小朋友唔識咁玩), 以前佢唔會同人bye bye, 而家佢會同熟人握手同bye bye, 同埋而家叫佢個名, 佢會望實你, 本來想同佢做自閉症評估, 但人地話太細, 做唔到D咪, 而家只係報名左言語評估同幼兒綜合評估.

各位過來人, 可否分享下, 我個只係過度活躍? 唔似自閉? thx.
   0    0    0    0

你快D帶佢去做評估啦!我個仔歲半我就帶佢去做評估,係乜野問題唔重要,最重要搵D合適的治療俾佢,即使最後無事,咪當番playgroup。

1) 24個月可以做自閉症評估

2) 第1-4點真係要pst 幼兒導師慢慢教你教仔。而第5點可以買幾塊地墊/浴剛膠墊,凹凸不平的,不同pattern,不同物料的,放在家中客廳地上,佢知道有地雷就不會亂跑,習慣了出街也不會亂跑。It works for my son when he was 2. 希望幫倒你。

原帖由 Roseyuen 於 10-11-4 13:19 發表
我個仔而家23個月, 而佢的問題係:  1) 語言遲緩(到而家連一個有意思的單字都仲講到),  2) 專注力不足 (playgroup 一到手工時間, 坐唔夠幾秒鐘, 又要走, 又再返來坐坐, 又走...), 出街食飯, 開始坐唔十分鐘, 又要落地 ...

多謝你地分享, 我之前已經排左言語評估同幼兒綜合評估, 不過仲等緊!

請問有無人知幾時可以check到有無語言障礙呀? 在哪可取資料?
我個女依家17個月都唔肯講嘢, 只會bb

話及用眼眨表達, 情緒又大, 不高興就會用頭撞地板..唉 好驚她有事

原帖由 Roseyuen 於 10-11-4 13:19 發表
我個仔而家23個月, 而佢的問題係:  1) 語言遲緩(到而家連一個有意思的單字都仲講到),  2) 專注力不足 (playgroup 一到手工時間, 坐唔夠幾秒鐘, 又要走, 又再返來坐坐, 又走...), 出街食飯, 開始坐唔十分鐘, 又要落地 ...

兩樣都似,不過好難講,因為太細個,而且給他一個標籤對小朋友本身沒有多大用處,反而給他恰當的訓練更有用

例如感覺統合訓練、語言能力訓練

原帖由 tingka2009 於 10-11-5 16:02 發表
請問有無人知幾時可以check到有無語言障礙呀? 在哪可取資料?
我個女依家17個月都唔肯講嘢, 只會bbhttp://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=1353&cb=2134 http://image.baby-kingdom.com/image ...

可以打電話去問下
http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/index.html

兩樣都似似地, 如ADHD 差不多到6歲才可Confirm, 建議妳到妳孩子做檢查的母嬰健康院問有關"3P"親子訓練課程, 應付小孩的行為問題, 只要堅持自己教小孩的原則, 一定可以改善, 這項課程是免費的啊 ! Add Oil !!!

原帖由 carvan 於 10-11-8 16:37 發表
兩樣都似似地, 如ADHD 差不多到6歲才可Confirm, 建議妳到妳孩子做檢查的母嬰健康院問有關"3P"親子訓練課程, 應付小孩的行為問題, 只要堅持自己教小孩的原則, 一定可以改善, 這項課程是免費的啊 ! Add Oil !!! ...

多謝你的資料, 等我打電話去問下!

thank you!

原帖由 sasahung 於 10-11-6 16:47 發表

可以打電話去問下
http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/index.html
‹ 上一主題|下一主題