用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症病徵
go

自閉症病徵 [複製鏈接]

剛被CAC 評估為輕微自閉症病徵, 知道時心情去到谷底, 不明白什麼叫輕微? 但是語言及智商是正常? 我有什麼可以幫到個仔? 是否要轉校? 很多的問題都一一浮現. 請問大家可否給我解答一些問題. 謝謝
1/ 阿仔是社交溝通弱, 去到公園會推人, 不鍾意同人地一齊玩, 人地玩緊D 咩玩具, 佢就行去攪人, 又唔鍾意排隊, 可以點做?
2/現在是否不用轉校 ?
3/ 他們的將來會是怎樣 ( 此是我最擔心的) ?
4/ 原本計劃生多個, 但現在我擔心下一個都會....應該點做?
   1    0    0    0

1.How old for your son?
2. Any follow up by CAC? S or I or E seat?

原帖由 小B仔 於 10-11-4 13:00 發表
剛被CAC 評估為輕微自閉症病徵, 知道時心情去到谷底, 不明白什麼叫輕微? 但是語言及智商是正常? 我有什麼可以幫到個仔? 是否要轉校? 很多的問題都一一浮現. 請問大家可否給我解答一些問題. 謝謝
1/ 阿仔是社交溝通弱 ...

你住邊區?我住九龍區,我個女情況都係自閉症,如果住得近的話,我們可以交流下

我仔仔都係出現了特徵,智力正常,算是較輕微,又係不愛同小朋友玩,會推人,但就會主動同成人(即使陌生人)溝通。

我想第一你可從新了解"自閉"這個課題。傳統話俾我地知自閉無得醫,但現今的醫學絕對告訴我地知"Autism is treatable!",自閉係可以治理,有些輕微患者成長後更十分正常,有社交、有婚姻、有工作,完全看不出童年曾有這個特徵。重點係童年要有及早並適當的訓練。香港普遍採用行為療法,外國則普遍行為療法+生物療法。

第二,轉校問題。我個人認為,這關乎學校與老師的包容性,若原本的學校明白小朋友的問題,有愛心和包容,唔會覺得小朋友純粹一般的洩,加上E位(課餘的早期訓練),其實都係一個理想的配合。但亦有媽咪認為,可以先轉去I位幼稚園,(即使是I位裡的普通位),因為那些老師應較包容和體諒。

第三,他們的將來。我想自閉患者中最有社會成就的係Temple Grandin,她現時為美國畜牧學博士,對美國的畜牧業很有貢獻,出產了許多畜牧學及研究自閉症的書,早前其生平被拍成電影。過去亦有外國研究顯示,一些很有成就的科學家,可能是輕微Asperger的患者(對此我有所保留,因為人都死了,無從證實)。

第四,根據www.autism.com提供,slibings同樣患有自閉症的或然率是5-10%。

另外,除了給小朋友治療外,我們可以多與其他同樣有這問題的媽咪交流,便會發現不再孤單和無助,而且她們有很多經驗和心得分享,獲益良多。

最後,我認為自閉症可以是沒大不了的事。這個症候會影響到生活,但影響不到生命的榮美和救恩,而且努力必有成果,小朋友日後的成就無人知。心存盼望,常存感恩,縱然有點辛苦,但向前看還是大路一條﹗

回覆 4# 小B仔 的文章

路過, 比d 意見.

1. 遂步教曉社交技巧.

2. 想轉去邊? 學校有無投訴?

3. 同上一個媽咪看法相同, 可以過正常生活, 雖然行為或語言可能有些怪異. 可能做教師, 發明家, 音樂家, 畫家等. 但不能做律師, 政治家等.

4. 上一個媽咪已說出機率. Go ahead if u want.

Hi Charisma07

睇完你以下那段的回覆, 眼淚都不其然地留下, 真的只有我們這種問題的媽咪才能明白, 好多時旁人只有白眼,覺得小朋友無家教, 有時候都很矛盾, 好似去公園咁, 是希望給小朋友增加多些社交機會, 但係你一唔跟住佢, 又怕佢整到其他小朋友, 一有大人的介入, 小朋友同小朋友的溝通便沒有了.
阿仔今年3歲, 醫生給我選擇排早期訓練或混合位, 我選擇了早期訓練, 因暫時k1都未有大問題. 而且, 亦叫了醫生寫信給我排期看兒童精神科. 自己亦積極找一些訓練給他, 現在想試一下遊戲治療, 請問你有沒有介紹.
真的感謝你的鼓勵!!

原帖由 charisma07 於 10-11-4 23:37 發表
我仔仔都係出現了特徵,智力正常,算是較輕微,又係不愛同小朋友玩,會推人,但就會主動同成人(即使陌生人)溝通。

我想第一你可從新了解"自閉"這個課題。傳統話俾我地知自閉無得醫,但現今的醫學絕對告訴我地知"Autism is treat ...

謝謝你的感動,不用流淚呢﹗我覺得兒子同我,跟一般的小朋友同媽咪一樣咁開心、咁享受生命。這亦是很有趣的關聯:當自己看小朋友如同正常的,佢的表現就好給你看。我常常見街上的人,看見我的小朋友,也覺得他很攪笑很可愛(其他人唔知細情,只覺得佢亂講野好攪笑)。當然我仔發脾氣時,就有人投下不滿的目光,但我知他們是未做人父母或未會包容,我不會介意,亦會藉此反思小朋友真係要再進步多點。

如果去公園玩有推人的問題,或者你可以去玩之前,先行同佢講規矩「不可推人,因為……若推人就點點點……」,一定要望住佢講到好細緻好清楚,佢地才會收到。若智力無問題,應可以講得明並控制得到﹗

遊戲治療係幾好的,可以教到父母如何藉著玩,教他規矩、增進表達能力、增進親子關係……我之前上的那個在屯門的非牟利機構,未知是否合適你,若需要我可寫下資料。

原帖由 小B仔 於 10-11-5 11:20 發表
Hi Charisma07

睇完你以下那段的回覆, 眼淚都不其然地留下, 真的只有我們這種問題的媽咪才能明白, 好多時旁人只有白眼,覺得小朋友無家教, 有時候都很矛盾, 好似去公園咁, 是希望給小朋友增加多些社交機會, 但係你一 ...

多謝你地既鼓勵.
你地既小朋友做緊什麼既訓練? 是密集式的還是係一星期一,兩次?

我而家做緊言語+職業+社交小組,全都在協康會,有好有唔好。
‹ 上一主題|下一主題