用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 小二 ~ 2010 至 2011 交流區
go

小二 ~ 2010 至 2011 交流區 [複製鏈接]

各位小二家長, 有耐無傾啦.....就快又測驗啦.
我估常識科測驗會問:
智利鑛難
世博展期
衛星-嫦娥二號
廣州亞運
旅行團人質事件 - 那個國家

大家重有咩心水?
   0    0    0    0

原帖由 MimiCactus 於 10-11-4 12:41 發表
我估常識科測驗會問:
智利鑛難
世博展期
衛星-嫦娥二號
廣州亞運

大家重有咩心水? ...

hi hi, 你好, 終於有個小二出現.

我地班竟然星期三仲要數學評估, 真係神奇.

至於常識問題, 都係你果d啦, 不過原來我唔知 "衛星-嫦娥二號" 喎, 似乎我要讀下常識 ...

數學評估.....我都要狂操亞仔D文字體, 佢對連環加減數的文字解題較弱.
原帖由 newfather 於 10-11-16 00:07 發表

hi hi, 你好, 終於有個小二出現.

我地班竟然星期三仲要數學評估, 真係神奇.

至於常識問題, 都係你果d啦, 不過原來我唔知 "衛星-嫦娥二號" 喎, 似乎我要讀下常識 ... ...

原帖由 MimiCactus 於 10-11-4 12:41 發表
我估常識科測驗會問:
智利鑛難
世博展期
衛星-嫦娥二號
廣州亞運

大家重有咩心水? ...

自己入去睇 9/10/11月2010年

http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509-action-viewspace-itemid-82067

原帖由 MimiCactus 於 10-11-16 13:56 發表
數學評估.....我都要狂操亞仔D文字體, 佢對連環加減數的文字解題較弱.

星期一通知星期三評估, 好明顯唔比時間溫, 係突擊評估

原帖由 wensi 於 10-11-16 16:59 發表

自己入去睇 9/10/11月2010年

http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509-action-viewspace-itemid-82067
嘩, 呢個網勁呀

我係過路人, 我仔小一做咗兩次數學評估都係冇通知喎, 我都係派返嚟先知做咗
原帖由 newfather 於 10-11-16 22:15 發表

星期一通知星期三評估, 好明顯唔比時間溫, 係突擊評估

原帖由 Kimuimoon 於 10-11-17 11:49 發表
我係過路人, 我仔小一做咗兩次數學評估都係冇通知喎, 我都係派返嚟先知做咗
唔係卦, 咁我又未試過喎, 唔通係新招?  

醒目開學勳章

係呀, 我地班都係呀 (1年級) ! 成日無啦啦做左評估我地都唔知, 到派番要家長簽名至知。乜以前唔係咁架咩?  其實我覺得今年好似唔同左, 之前都無聽d家長講暑假csk已經要d學生讀定本小一生字表。而且9月份半日適應期又好似短左咁。

原帖由 newfather 於 10-11-17 21:47 發表
唔係卦, 咁我又未試過喎, 唔通係新招?  

sorry~~~可否send張飯單比我, 呀仔唔見左呀~~~唔該

原帖由 MimiCactus 於 10-11-18 19:59 發表
sorry~~~可否send張飯單比我, 呀仔唔見左呀~~~唔該
pm 你個 e-mail 比我啦

學校忽然改左會唔會同一個傳聞有關呢?  話說今年九月開始, CSK College 同深水埗某間中學齊齊在中一班開一班中文班, 本來無咩問題, 但果間深水埗某中學, 出年九月可能只可以開一班英文班(即又降grade la), 家下果間中學既小學部的小五小六家長好徬徨, 都唔知點.  可能CKS唔想步後塵, 就催谷自己學生 law~
原帖由 Funny 於 10-11-18 09:45 發表
係呀, 我地班都係呀 (1年級) ! 成日無啦啦做左評估我地都唔知, 到派番要家長簽名至知。乜以前唔係咁架咩?  其實我覺得今年好似唔同左, 之前都無聽d家長講暑假csk已經要d學生讀定本小一生字表。而且9月份半日適應期又 ...

係呀, 我地班都係呀 (1年級) ! 成日無啦啦做左評估我地都唔知, 到派番要家長簽名至知。乜以前唔係咁架咩?  其實我覺得今年好似唔同左, 之前都無聽d家長講暑假csk已經要d學生讀定本小一生字表。而且9月份半日適應期又 ...

我仔今年都係小二,聽聞前年小一暑假已經有生字表,但我哋有寫手冊幾時做評估喎!

我仔都係無聲無色評估左.  老師都係想知佢地有乜唔識.  邊d 好多人錯.

適應期係要改ga 啦! 一個月成校返半日跟本教唔切書, 而且出面好大陪分小學都係得兩星期.  而家小朋友都好適應係唔係唔?  CSK 都好適中ga 啦, 我有d 朋友係一week 默兩次英一次中唔理測唔測驗,  考試又有默書.  又有分reading level 一至六年級,  一年測兩次唔達標要見家長.

同自己小學比較, CSK上年小一生活係hea 左好多, 所以升上小二就覺得辛苦左.  好似依家英默緊, 亞仔果班唔係好多penmanship要寫, 跟住就默書.  不過, 都仲係好hea, 隔星期先默, 我自己以前, 每個星期都有架.
今日開始派測驗卷啦, 我都好驚, 唔知考成點?!

原帖由 wensi 於 10-11-27 10:17 發表

我仔都係無聲無色評估左.  老師都係想知佢地有乜唔識.  邊d 好多人錯.

適應期係要改ga 啦! 一個月成校返半日跟本教唔切書, 而且出面好大陪分小學都係得兩星期.  而家小朋友都好適應係唔係唔?  CSK 都好適中ga 啦, ...

想問下是否已派發中期考試範圍通告?  校車站的小一家長話星期三已派, 要開始溫習.....但我問囝囝小二考試範圍通告是否派了, 佢又話好似派左; 又好似未派, 但我係書包又唔見, 正話上學校網又唔見? ?? 想問大家是否真的派了?

係派咗通告(33)即(齊上網大行動)嗰張, 附錄咗一年級考試範圍, 張通告只是一年級適用
原帖由 MimiCactus 於 10-12-17 08:28 發表
想問下是否已派發中期考試範圍通告?  校車站的小一家長話星期三已派, 要開始溫習.....但我問囝囝小二考試範圍通告是否派了, 佢又話好似派左; 又好似未派, 但我係書包又唔見, 正話上學校網又唔見? ?? 想問大家是否真 ...

原帖由 MimiCactus 於 10-12-17 08:28 發表
想問下是否已派發中期考試範圍通告?  校車站的小一家長話星期三已派, 要開始溫習.....但我問囝囝小二考試範圍通告是否派了, 佢又話好似派左; 又好似未派, 但我係書包又唔見, 正話上學校網又唔見? ?? 想問大家是否真 ...
洗唔洗 send 比你 ?

要呀!  唔該你呀~ New Father.  我在校網搵唔到, 有家長話係33A通告, 但我就搵唔l到aw.  我要係聖誕假好好鞭策 呀仔先得啦.  麻煩晒  
原帖由 newfather 於 10-12-21 22:59 發表
洗唔洗 send 比你 ?

原帖由 MimiCactus 於 10-12-22 20:56 發表
要呀!  唔該你呀~ New Father.  我在校網搵唔到, 有家長話係33A通告, 但我就搵唔l到aw.  我要係聖誕假好好鞭策 呀仔先得啦.  麻煩晒   

send 左, 大家一齊努力鞭策 呀
‹ 上一主題|下一主題