用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 FS1-返了一段日子, 最大問題/滿意是什麼? ...
go

FS1-返了一段日子, 最大問題/滿意是什麼? [複製鏈接]

FS1爸媽, 大家在新學校返了一段日子, 最大問題是什麼?
我仔仔:
1) 不肯起床, me me more more刷牙食早餐, 天天要追校車
2) 平日無時間做課餘活動 (雖然功課已不多)
3) 課程比較淺

但學校真係名副其實"活動教學", 仔仔常說上堂"好玩", 科學做實驗好新穎, 媒體比小朋友自己揸相機周圍影也很有趣和創新, 綜藝要小朋友去看藝術展覽,真係"衝出課室", 我好鍾意呢方面
   1    0    0    0

Jamson,
1). 我大少以前情况一樣,自從做了《每日一篇》就有改善。(因我安排他上學之前做。)
2). 大少都知道做功課太慢(試過因無時間玩而哭了很多次),就無時間玩陀螺。我提議他在學校少玩一個小息,用來做少少功課。慢慢有改善。
3).好好享受現在的幸福,到FS2以上就不同了。DS更加厲害。
係呀!我大少亦十分享受學校生活。回家經常唱歌,他還主動寫信給老師呢。可見老師們好捉到小朋友的心。

TansonMa,

我和第二d學校家長傾開, 先知人哋小一都有好多功課, 但我又無所謂, 比埋d抄抄寫寫我仲唔鍾意, 自己細個比人填鴨得多, 不想孩子也一樣. 但都仲係唔夠時間用, 每晚 10:30, 就要he he her her上床瞓覺, 無得玩吓遊戲咁~

我諗上到FS2都OK, 反而上了DS要改用英文就驚D

原帖由 TansonMa 於 10-11-4 15:26 發表
Jamson,
1). 我大少以前情况一樣,自從做了《每日一篇》就有改善。(因我安排他上學之前做。)
2). 大少都知道做功課太慢(試過因無時間玩而哭了很多次),就無時間玩陀螺。我提議他在學校少玩一個小息,用來做少少功課。慢慢有 ...

阿女返真道後個人開心咗, 識嘢亦多咗, 佢超喜歡呢間學校同老師, 不過班裡面有啲比較惡搞嘅同學, 搞到佢返嚟有時會有少少唔開心樣, 夜晚亦試過發惡夢喊晒叫晒...但整體而言都係開心嘅.

至於學習方面, 明顯覺得女女自己開始畀壓力自己, 尋晚同佢傾傾下計, 佢喊咗出嚟, 話自己英文係全班最差, 成日都聽唔明老師講乜, 又畀同組同學怪佢答錯嘢得唔到分...唉~

anjogmail,
英文課方面,我大少的情况亦差不多。我們都是少講少聽的一族。暫時,我的對策是由最基礎重新出發(包括看書和做練習,不過無補習),做番好d。希望幫到他又幫到你啦!

原帖由 anjogmail 於 10-11-5 10:45 發表
阿女返真道後個人開心咗, 識嘢亦多咗, 佢超喜歡呢間學校同老師, 不過班裡面有啲比較惡搞嘅同學, 搞到佢返嚟有時會有少少唔開心樣, 夜晚亦試過發惡夢喊晒叫晒...但整體而言都係開心嘅.

至於學習方面, 明顯覺得女女自 ...

佢點知自己全班最差呀? 會唔會係佢自己"凝"住咋!

不過仔仔話老師會將dictation 100分d 同學名寫在 whiteboard又或者讀出嚟, (中文科都係架)所以佢成日話到比我知今次有無人滿分, 好似話唔係為咗showing off, 係方便佢哋儲印仔之類, 但都幾大壓力  

話時話, 大家知唔知原來小朋友上堂有本grammer exercise 架? 仔仔話淨係上堂做, 唔派返屋企架.

原帖由 anjogmail 於 10-11-5 10:45 發表

至於學習方面, 明顯覺得女女自 ...

Jamson,

The Grammer exercise will be done in the class and kept by the Eng teacher. No need to bring back home.

原帖由 Jamson 於 10-11-5 15:48 發表

不過仔仔話老師會將dictation 100分d 同學名寫在 whiteboard又或者讀出嚟, (中文科都係架)所以佢成日話到比我知今次有無人滿分, 好似話唔係為咗showing off, 係方便 ...

多謝你嘅分享

阿女入咗真道後都比以前喜歡睇書, 不過如你一樣, 因為阿女講/聽英文機會比較少, 而佢間幼稚園又著重品德培養多過趨谷英文, 所以搞到家陣真係好似要重新出發, 由基礎嚟過; 再加上被同組同學兜口兜面指住佢話佢英文渣害到佢哋組少分之後, 佢完全冇晒信心, 連BB時已識嘅簡單英文字都會話唔識...作為家長, 唯有盡力正面啲去輔助佢啦!

原帖由 TansonMa 於 5-11-2010 14:56 發表
anjogmail,
英文課方面,我大少的情况亦差不多。我們都是少講少聽的一族。暫時,我的對策是由最基礎重新出發(包括看書和做練習,不過無補習),做番好d。希望幫到他又幫到你啦!

...

阿女話有一位英文老師全堂全英文教學, 問問題時佢大部份都唔明, 舉手發問老師未必每次都能照顧到, 而答問題又常答錯被同組同學怪責話佢累到大家冇分...果晚睇住佢喊得好淒涼, 真係好心痛, 但亦只能正面啲同佢分享多啲之餘, 教佢努力啲, 唔好只諗自己唔及人哋, 而係要去向叻嘅同學學習人哋叻嘅嘢.

原帖由 Jamson 於 5-11-2010 15:48 發表

不過仔仔話老師會將dictation 100分d 同學名寫在 whiteboard又或者讀出嚟, (中文科都係架)所以佢成日話到比我知今次有無人滿分, 好似話唔係為咗showing off, 係方便 ...

Anjogmail,

嘗試和孩子去看〝小孩不笨〞這套戲。孩子和家長均有得着。

原帖由 anjogmail 於 10-11-7 12:55 發表
多謝你嘅分享

阿女入咗真道後都比以前喜歡睇書, 不過如你一樣, 因為阿女講/聽英文機會比較少, 而佢間幼稚園又著重品德培養多過趨谷英文, 所以搞到家陣真係好似要重新出發, 由基礎嚟過; 再加上被同組同學兜 ...

yes, but I want to see what they have learnt ah.

原帖由 kukukoo 於 10-11-5 23:44 發表
Jamson,

The Grammer exercise will be done in the class and kept by the Eng teacher. No need to bring back home.

唔知會唔會係 Ms Wong呢? 佢教 phonics, 係最難教嘅, 要認好多課外字, (好多字仲好少見的)上次家長會見佢講英文係三個老師之中最好聽, 所以我諗佢會全英文教.呀仔之前也說 phonics 好無聊, a-a-o-o, 我告訴他 Ms Wong 講英文好好聽, 好流利好清楚, 聽多d對佢好有幫助,現在佢也喜歡 a-a-o-o 了

但我問呀仔有無分組搶分, 佢又話好少, 多數自己答, 呀仔仲話, 老師派assessment 時會說出來, Peter, 20 marks, David, 18marks, Rose, 8 marks......"我聽到都驚埋一份  

原帖由 anjogmail 於 10-11-7 13:03 發表
阿女話有一位英文老師全堂全英文教學, 問問題時佢大部份都唔明, 舉手發問老師未必每次都能照顧到, 而答問題又常答錯被同組同學怪責話佢累到大家冇分...果晚睇住佢喊得好淒涼, 真係好心痛, 但亦只能正面啲同佢分享多 ...

多謝你 TansonMa ^^

今日帶阿女返學, 響課室門外睇, 佢真係有好明顯受氣現象 (因為某同學係連對住我哋大人都係果幅咀臉...), 唉~ 今時今日做大人又好細路又好, 都真係一點都不易!

原帖由 TansonMa 於 7-11-2010 23:00 發表
Anjogmail,

係呀係呀, 一二集都不容錯過, 家長必看!!!!
和呀仔看了一集, 等佢大d再看二集

原帖由 TansonMa 於 10-11-7 23:00 發表
Anjogmail,

How about Ms. Lee and Ms. Yang ? Are they also taught all in English ?

原帖由 Jamson 於 10-11-8 09:30 發表
唔知會唔會係 Ms Wong呢? 佢教 phonics, 係最難教嘅, 要認好多課外字, (好多字仲好少見的)上次家長會見佢講英文係三個老師之中最好聽, 所以我諗佢會全英文教.呀仔之前也說 phonics 好無聊, a-a-o-o, 我告訴他 Ms Won ...

kukukoo,

My son said all English lessons are taught in English mainly, but most of the time, the teachers will supplement with some Cantonese if they see that the kids are puzzled or if they think that the issues are rather complicated, my son said so.

One day, my son asked me what the meaning of "understand" was, then I first knew that their English lessons were all conducted in English and I felt curious and asked if he spoke and asked in English during the lessons, he said, "sometimes, teachers understood Cantonese also...."  God! Of course know la, they are not foreigners...   

原帖由 kukukoo 於 10-11-8 10:39 發表
How about Ms. Lee and Ms. Yang ? Are they also taught all in English ?

kukukoo,

My son said all English lessons are taught in English mainly, but most of the time, the teachers will supplement with some Cantonese if they see that the kids are puzzled or if they think that the issues are rather complicated, my son said so.

One day, my son asked me what the meaning of "understand" was, then I first knew that their English lessons were all conducted in English and I felt curious and asked if he spoke and asked in English during the lessons, he said, "sometimes, teachers understood Cantonese also...."  God! Of course know la, they are not foreigners...   

原帖由 kukukoo 於 10-11-8 10:39 發表

system failure, duplicated.

真係唔知要跟分派卷....都幾

Not all subject like this only one of the Chinese teacher has this practice. She will tell the class which students got full marks from the quiz only not to distribute the paper in descending order.

原帖由 YeungTina 於 10-11-8 15:44 發表
真係唔知要跟分派卷....都幾
‹ 上一主題|下一主題