用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2006出世, 選小策略, 請大家分享下呀..
go

2006出世, 選小策略, 請大家分享下呀.. [複製鏈接]

我細女係2006年出世

今日search 過
2006年出生率都幾高

大家有冇選小策略
   0    0    0    0

Hi, JOJA,

我囡囡2006年6月, 應該算是中女, 06年出生率比05年多五六千個小朋友, 見今年05年都咁激烈, 直資私校個d in完又要2nd in, 真係唔咁想像出年到亞女會點樣.

囡囡現在讀緊一間傳統女校幼稚園, 間學校有小學中學, 但到係津校要跟政府派位, 其實一路都想亞女可以一直讀上去, 但又怕派唔返原校小學, 另一邊又擔心傳統學校亞女讀唔上, 因亞女好有主見, 唔迫得, 有時教佢功課讀書都有自己個套, 唔想第日為咗學業上影響大家關係, 所以想找一間活動直資學校比佢讀, 等佢無咁大壓力之下學習, 有朋友又話活動教學會令小朋友心散, 成日掛住玩而無心讀書, 所以到現在自己都唔知自己想點?

原帖由 JOJA 於 10-11-3 16:40 發表
我細女係2006年出世

今日search 過
2006年出生率都幾高

大家有冇選小策略

原帖由 JOJA 於 10-11-3 16:40 發表
我細女係2006年出世

今日search 過
2006年出生率都幾高

大家有冇選小策略

下年就到我地, 真係擔心死....

原帖由 stephanielum 於 10-11-4 12:23 發表
Hi, JOJA,

我囡囡2006年6月, 應該算是中女, 06年出生率比05年多五六千個小朋友, 見今年05年都咁激烈, 直資私校個d in完又要2nd in, 真係唔咁想像出年到亞女會點樣.

囡囡現在讀緊一間傳統女校幼稚園, 間 ...

我個女都係細, 10月出世, 依家幼稚園有小學(私校)backup, 咁再去玩大抽獎, 都唔知報唔報直資或其他.

我個仔係細b(11月) 都唔膽心, 你地洗咩驚!!  更何況係女!!  女仔比男多好多選擇, sh, hy, 3m, dgs, spc, gh.... 真係不能盡錄

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-11-4 15:21 發表
我個仔係細b(11月) 都唔膽心, 你地洗咩驚!!  更何況係女!!  女仔比男多好多選擇, sh, hy, 3m, dgs, spc, gh.... 真係不能盡錄

我選人... 人地又會選我地?女仔政府既會多d選擇, 但直資都多數男女校呢~

我也十分担心,小皃中仔,心散,對沒興趣的東西,說十次也不記得,教完,馬上忘記,老師的評語也一樣.最叻就是玩,

我大仔已讀小學啦
所以都好明選小的煩惱

現在煩06年細女
考直資, 就算收又冇得抽奬
直資, 私小又難考

博抽奬又好講彩數.

其實, 大家有冇心儀直資, 私小會去考下呢?

一齊分享下囉

大家咁早己經諗定下年啦...............
睇黎出年真係又一番龍爭虎鬥....

原帖由 JOJA 於 5/11/2010 10:22 發表
我大仔已讀小學啦
所以都好明選小的煩惱

現在煩06年細女
直資, 私小又難考

博抽奬又好講彩數.

一齊分享下囉 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

你唔諗住亞女跟哥哥入同一間學校咩! 哥哥係咪讀津校呀, 係咪必收囉!

我只心儀一間直資培僑咋, 但又怕唔收唔知點算好?

原帖由 JOJA 於 10-11-5 10:22 發表
我大仔已讀小學啦
所以都好明選小的煩惱

現在煩06年細女
直資, 私小又難考

博抽奬又好講彩數.

一齊分享下囉 ...

差唔多啦, 諗諗下就好快到.....
何況有d私小直資好似每年三四月就有seminar聽, 做定功課差不多, 亞女K.1時我已經開始物色小學嗱!

原帖由 flostangraphy 於 10-11-5 10:42 發表
大家咁早己經諗定下年啦...............mouth:" />

原帖由 wingwing2004 於 10-11-4 17:14 發表
我也十分担心,小皃中仔,心散,對沒興趣的東西,說十次也不記得,教完,馬上忘記,老師的評語也一樣.最叻就是玩,

咁好大獲喎, 老師有無建議咩方法可以改善?

原帖由 stephanielum 於 10-11-5 11:32 發表
差唔多啦, 諗諗下就好快到.....
何況有d私小直資好似每年三四月就有seminar聽, 做定功課差不多, 亞女K.1時我已經開始物色小學嗱!

培僑响邊ga? 其實係唔係問下大家响邊區好d呢? 我係 91 net.

將軍澳有四間直資又係好多人考...

Delete.

原帖由 flostangraphy 於 10-11-5 10:42 發表
大家咁早己經諗定下年啦...............mouth:" />mouth:" />

大家咁早己經諗定下年啦...............mouth:" />

睇定做下功課都要, 好快就到....

我發覺現在d小朋友好多都好心散, 睇過d書講話同食物有關, 例如: 味精...都會令到專注力不能集中.

培僑書院係沙田大圍. 我係34網.

原帖由 晞晞豬 於 10-11-5 11:36 發表

咁好大獲喎, 老師有無建議咩方法可以改善?

培僑响邊ga? 其實係唔係問下大家响邊區好d呢? 我係 91 net.

將軍澳有四間直資又係好多人考...

原帖由 stephanielum 於 10-11-5 11:43 發表
我發覺現在d小朋友好多都好心散, 睇過d書講話同食物有關, 例如: 味精...都會令到專注力不能集中.

培僑書院係沙田大圍. 我係34網.

net34去到大圍會唔會遠咗d? 34都有好多好學校, 不過抽唔到又係擔心.....

我成日覺得自己太擔心..... 真係搞到有點神精失常..

總之一年慘過一年

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-11-5 11:56 發表
總之一年慘過一年

係.... 去咗統計處睇, 每年出生率都不繼上升.....

just read some information might help us:

小一面試自我訓練實務(上)
http://www.hked.org/epaper175.htm

小一面試自我訓練實務(下)

http://www.hked.org/epaper176.htm

培僑係直資.... 冇得抽o架!
所以唔駛擔心!

原帖由 晞晞豬 於 5/11/2010 11:47 發表

net34去到大圍會唔會遠咗d? 34都有好多好學校, 不過抽唔到又係擔心.....

我成日覺得自己太擔心..... 真係搞到有點神精失常..
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

hello sumyeema,
longtime no see!!! join the new battle next year again?

原帖由 Sumyeema1 於 5/11/2010 15:45 發表
just read some information might help us:

小一面試自我訓練實務(上)
http://www.hked.org/epaper175.htm

小一面試自我訓練實務(下)

http://www.hked.org/epaper176.htm
‹ 上一主題|下一主題