用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血收到信入黎傾下啦。。
樓主: sunnyvivian
go

跑馬地寶血收到信入黎傾下啦。。 [複製鏈接]

回覆 79# lamyy 的文章

同你一樣,若其他唔得,都留係寶血,去過兩次,好有好感,尤其嗰日交表嗰老師,她很友善,又認真介紹學校,我一路行,見D小朋友都很主動同佢打朝乎,D小朋友都好似讀得好開心。
已註冊am,另一間收左無註冊,仲等緊其他學校。

原帖由 fafaluilui 於 10-11-17 16:20 發表
想問你們是否都住在港島區? 我則住在將軍澳區, 可能要坐媬毋車,但問過媬毋車公司,話要搭約50分鐘才到學校……..有否家長也與我一樣住將軍澳,到時可以自組一架車的話, 可以很快回校呢 ...

將軍澳返跑馬地50分鐘車程已算少, 因為通常架車唔止一間學校咁少, 一定會JOIN埋其他學校, 仲會兜路. 咁早應該唔會塞車, 最怕放學唔止50分鐘咁少. 其實九龍都有好多好既學校, 舟車勞頓對小朋友嚟講真係好辛苦.

我住油塘可以的話JOIN埋一起
原帖由 miumiu98765 於 10-11-22 02:07 發表

將軍澳返跑馬地50分鐘車程已算少, 因為通常架車唔止一間學校咁少, 一定會JOIN埋其他學校, 仲會兜路. 咁早應該唔會塞車, 最怕放學唔止50分鐘咁少. 其實九龍都有好多好既學校, 舟車勞頓對小朋友嚟講真係好辛苦. ...

我想請問我現在有BB五個月, 我應該幾時申請寶血呢D學校呢?

我想請問我現在有BB五個月, 我應該幾時申請寶血呢D學校呢?
我有些朋友話有出世紙就要報, 是嗎?

吾需要甘早申請架,9月開學滿2歲8個月就可以入學,申請時間系入學前一年9月開始會有學校陸續有申請表取/遞交。通常10-11月份系面試月份,有部分可能會再遲D,所以我個女系下一年讀K1,今年9月就開始陸續報左D心儀學校。

對不起,
很想請問一吓已註冊的家長:

唔知註冊之當日,
學校有些什麼文件或資料交了給你們嗎?

因為我老公當天一註完冊,
便趕了回大陸工作,
相信所有回條和文件都留下在大陸,
不過已經找不到,

可以有家長幫忙?

1,註冊費收據
2,2011年雜費通知單
3,新生適應活動目錄
4,校車上落點及收費
我地暫時只有這麼多,睇睇其他人有沒補充....

原帖由 yaulinda 於 10-11-26 11:31 發表
對不起,
很想請問一吓已註冊的家長:

唔知註冊之當日,
學校有些什麼文件或資料交了給你們嗎?

因為我老公當天一註完冊,
便趕了回大陸工作,
相信所有回條和文件都留下在大陸,
不過已經找不到,

可以有家長幫忙? ...

當日回條分別有三張紙。
第一張:新生適應活動介紹,分別有下年2月新春嘉年華,4月愉快課堂,6-7月新生家長會的時間安排,詳細可以之後留意學校網頁的“新生資訊”欄,所以你可以不用擔心錯過了。
第二張:下年5月7日繳交雜費通知。雜費1770(支票),當天可以帶仔女到校買校服和書包。
第三張:660元的注册費收據。(學校應該會有留底,應該吾使擔心)

回覆 88# sunnyvivian 的文章

多謝晒你!

回覆 87# 美人魚LX 的文章

多謝晒你!

回覆 1# sunnyvivian 的文章

請問最細可以開始apply ar? my baby girl is 9 months old now. I am so worry now

回覆 22# fafaluilui 的文章

Please count me in... my girl is living in TKO.  My email is [email protected]

我個囡got am offer, 有興趣自組租車,但未confirm讀唔讀寶血。

d e l e t e

fyi.....they have nanny bus for TKO pupils.  You may check with the school.

my girl also lives in TKO, AM class. can join travel also. please contact me la... [email protected]

寶血小學定聖米迦勒(炮台山果間)???

請問這兩間哪間好的,包括升中派位??

回覆 1# sunnyvivian 的文章

太好喇, Lee 間係一間好學校!

LM:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題