用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) GH kinder 越來越好啦
go

GH kinder 越來越好啦 [複製鏈接]

Hi,

之前一路都擔心GH kinder辦得唔好,又有一d負面嘅消息,亦曾想退學,返回原本的幼稚園,最後無位唯有留低。但後來看到學校同我哋d家長有溝通,合理嘅要求,學校都儘量配合,課程不斷進步,阿女亦很喜歡學校及老師。放學後,問阿女今天在學校做咗mud嘢,都能一一回答。回家後,飯前自動自覺祈禱,仲領禱tim(之前我叫佢祈禱,佢話呢度係屋企,唔係church, 所以唔洗祈禱。不過我自己都唔係次次記得,返church時氣氛就真係唔同d嘅),我就總算放下心頭大石。

祝GH kinder越來越好,祈求上主照顧GH kinder上下員工及每一位可愛的小Good Hoper。

2    0    0    0

原帖由 icbb1230 於 10-11-3 00:47 發表
Hi,

之前一路都擔心GH kinder辦得唔好,又有一d負面嘅消息,亦曾想退學,返回原本的幼稚園,最後無位唯有留低。但後來看到學校同我哋d家長有溝通,合理嘅要求,學校都儘量配合,課程不斷進步,阿女亦很喜歡學校及老師。放學後,問阿 ...

老師就真係幾好,不過d行政人員、主任就虛假d,特別係李主任,都幾造作同浮誇;都幾似吳校長,短話長說。另外,吳校長真係無咩料到,好似課程會咁,佢都係答非所問,一大篇理論,好似抄書咁,都唔實際;之前吳善琳校長既講座實際好多!

雖然眾所周知吳校長同趙主任的婆媳關係,但家長座談會好似係趙主住主持,好多野都好似佢話晒事。我覺得吳校長真係好無經驗,講野又唔得體。

算吧la.... 總有人話好或唔好,讀得佢都係想上小學部,希望kg有進步

我覺得好在有sister pauline在主持大局,令好多嘢好快上軌道,對各樣事情都好快有反應,唔會拖拉,呢樣係抵讚的.

原帖由 yukiyu 於 10-11-3 06:54 發表

老師就真係幾好,不過d行政人員、主任就虛假d,特別係李主任,都幾造作同浮誇;都幾似吳校長,短話長說。另外,吳校長真係無咩料到,好似課程會咁,佢都係答非所問,一大篇理論,好似抄書咁,都唔實際;之前吳善琳校長既講座實際好多!

雖 ...

Hi Yukiyu,

其實有mud唔滿意呢? 你阿女K1 or K2? 如果係K2, 我好明白你那種患得患失嘅心情, 因我們K2家長會不自覺地跟舊kinder去比較, 尤其是初時GH有做到不足的地方。但係如果是K1, 那有何不妥當呢? 校車問題? 課程唔好?

在K2座談會上, 我聽到好多家長發表意見或提出詢問, 有些是很實際, 只要家長和學校配合, 便能做到。但有些我本人就覺得不切實際, 好像只是在滿足個人喜好, 而忽略了現實的可行性。課程方面, 我們大部份K2家長都認為是可提高一點, 我們都滿有信心女兒們必定能應付得到的。學校方面都解釋, 現階段是各方學校來的小朋友與GH kinder的磨合期, 當在下學期各小朋友都達到水平後, 課程就會加快加深, 我已有心理準備到時功課量會增多, 真的要抽時間同阿女溫習, 為應付下年考小學的準備。

至於吳善琳校長, 新吳嘉美校長及李主任, 我並不很認識她們, 跟大部份家長一樣, 都是入了GH kinder才認識她們。無疑吳善琳校長是富有相當經驗, 但她只是上任了一個月便離開了, 何來談得上"實際"呢? 她都只是跟我們家長見了兩三次面, 她都沒提及過課程的事, 只是叫家長唔好讀兩間幼稚園, 唔好迫小朋友學太多嘢而已, 唔通我聽漏o左? 新吳校長及李主任, 我覺得未了解她們就判斷人家不好, 未免太不公平吧。如果你新上司或有個客一見到你, 同你唔夠十句嘢, 就話你唔掂, 又得唔得呢?

我"收到"的是學校的聆聽, 關愛, 接納, 定改, 進步, 小朋友的笑聲, 歌聲及禱聲。我是絕不會只用眼耳去看去聽一些不知道真實與否的東西。

icbb1230

雖 ...

成日要覺人地做得唔好要諗退學.
但退學既人係你. 唔係你個女想退學囉.
我絕不否認人的能力是有高低之分的.
Sister Pauline做事能幹早就公認的了.
別的人比不上其實很正常不過的.
但人地校長主任教師一星期玩足六日.日日都係早8晚6~7 (唔知有冇補水)
但都算係長時間啦.放工後又要打電話俾我地咁. 想點呀.
咁當然收得人錢做到晚12都要架啦.食飯都應是有錢的. 已比大奸樂好吧
開頭一兩年梗係有甩皮甩骨架啦.
到行順左之後. 其實你自己實會覺得冇錯.
要記住. 申請入學既人 .係你. 唔係學校叫你去返
自己申請得入去讀. 係學校俾唔到信心你.還是你自己本身信心有限呢.
問一問自己吧.
同埋呢. 人地私生活. 你管得幾多?
難道放工煲煙講粗口的人就不會教書!?
使唔使未結婚既都要驗下係咪VIRGIN先俾佢入去教咁好唔好
係咁既話我諗要請教師都幾難LU

十分同意!最少我們見到學校會接納家長意見,這點已經令人十分鼓舞!相信學校是有決心把幼稚園辦好的,給她們多一點時間,多一點支持和鼓勵吧!

My girl like GHS so much~!
She always sings the school song after school~
She is proud of being a little goodhoper~so lovely
To be their parent, we need to trust GHS. It's a very good school

哈,我鐘意呢句:
使唔使未結婚既都要驗下係咪VIRGIN先俾佢入去教咁好唔好?

十個讚呀!

原帖由 SalasIwak 於 10-11-3 11:32 發表
成日要覺人地做得唔好要諗退學.
但退學既人係你. 唔係你個女想退學囉.
我絕不否認人的能力是有高低之分的.
Sister Pauline做事能幹早就公認的了.
別的人比不上其實很正常不過的.
但人地校長主任教師一星期玩足六 ...

Sister Pauline固然之係好重要, 但其他老師及上下員工都要一齊努力先有成果, 唔可以抹殺晒其他人嘅付出o架!

我感激每一位GH教職員, salute!

原帖由 ericter 於 10-11-3 09:24 發表
我覺得好在有sister pauline在主持大局,令好多嘢好快上軌道,對各樣事情都好快有反應,唔會拖拉,呢樣係抵讚的.

醒目開學勳章

Agree!

Agree Agree! 其實最重要囡囡讀得開心, 而且學校好多野都已經進步了很多. 點解d人仲要嫌三嫌四呢? 真係唔明? 又冇人迫你地入黎....唉....

原帖由 Newapple 於 3-11-2010 16:49 發表
Agree!

Again, fully support GH!! My girl love to go to school everday. She enjoys her school life very much~

我呀女都係勁開心,勁愛德望,我最鍾意sister Pauline會係facebook留言,講真我呀女之前係SC兩年我都未見過校長,之前有擔心有不安,諗住細妹唔會考德望,但上星期開完家長會後另我改變主意,同埋我見到佢地真係好有心想做到最好同埋不斷咁進步,現在我已經再無憂慮,十萬個支持

雖 ...

我都認同學校越黎越好, 我個女都好鍾意返學. 不過真係對李主任既"presentation"/way of working唔係太識欣賞. 先聲明老師既私生活唔係我既concern, 因為有好多老師朋友既私生活都真係不敢恭維. 就我起開學至上次既家長會所見, 點都叫係主任, 但佢比我既感覺好輕挑, 對d家長問題答非所問, 無樣野答到point, 再唔係就以笑遮醜. 無意冒犯, 可能李主任既辦事能力好高, 只係我見識淺未見過d咁樣style既主任

原帖由 yoyokaka 於 10-11-4 00:04 發表

我都認同學校越黎越好, 我個女都好鍾意返學. 不過真係對李主任既"presentation"/way of working唔係太識欣賞. 先聲明老師既私生活唔係我既concern, 因為有好多老師朋友既私生活都真係不敢恭維. 就我起開學至上次既 ...

不太明白您所指的"老師既私生活"是甚麼意思?之前BK在有家長讚李主任很有笑容,但個人風格是很難判斷。我以為李主任習慣了跟小朋友談話,所以與我們家長談話也離不開她一貫作風吧?

我都覺得呢d係個人風格,没有太大問題的;反而我覺得吳校長份人太按本子辦事,如果能夠圓滑點,多點人情便好了.

原帖由 GHcat 於 10-11-4 00:37 發表

不太明白您所指的"老師既私生活"是甚麼意思?之前BK在有家長讚李主任很有笑容,但個人風格是很難判斷。我以為李主任習慣了跟小朋友談話,所以與我們家長談話也離不開她一貫作風吧? ...

李主任: 有個活潑點的老師都好呀! 當日家長會悶悶地 , 她一發言氣氛就輕鬆了~

吳校長: 好似比較緊張和嚴肅, 可能壓力太大, 所以笑唔出. 其實她都有一定的經驗. 不過的確欠一些親和力. 如果她 relax 點, 笑多d會好d.

其實GHK 的管理層和老師我都很欣賞, 她們很關愛學生, 對教育有熱誠, 否則也不會晚晚OT 也去抽時間攪多埸家長會. THANK YOU SO MUCH!!

雖 ...

actually, it is just my personal feeling!! pls don''t nervous!!

I just submitted application form last Sat. The schools looks impressive, big, neat and tidy, clean, facilities.......
I really want my little one to study there.

Hope can tell you all more later.

‹ 上一主題|下一主題