用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 1GP-有無人知明天要串什麼英文生字?
go

1GP-有無人知明天要串什麼英文生字? [複製鏈接]

我個仔放學番黎話明天要串英文生字, 但係佢又唔知要串邊d字,請問有無人可話比我知?
   0    0    0    0

我都想知呀!!! 我個仔又係放學時話明天要默書, 不過都無範圍, 點幫佢溫。佢重話俾我聽已經唔記得哂.....唉!救命!!!

原帖由 petpet1117 於 10-11-2 16:36 發表
我個仔放學番黎話明天要串英文生字, 但係佢又唔知要串邊d字,請問有無人可話比我知?

放鬆一點吧, 小朋友有上堂的 !

你地班唔係每星期都學10個生字咩,我仔果班係每WEEK教10個字,WEEK END就每黙喎.
不過都唔洗太擔心,佢地識架只係咁問佢,佢地唔知啫,到時佢地就識架喇!我都試個有一兩次忘記問下佢,點知佢都識晒.

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

我哋唔係每星期都要默, 上次有派範圍同埋通知家長, 但係今次就好突然, 如果regular做的話會好好多。

原帖由 竹葉青 於 10-11-3 01:09 發表
你地班唔係每星期都學10個生字咩,我仔果班係每WEEK教10個字,WEEK END就每黙喎.
不過都唔洗太擔心,佢地識架只係咁問佢,佢地唔知啫,到時佢地就識架喇!我都試個有一兩次忘記問下佢,點知佢都識晒. ...

恕我多口, 我估身為家長的也想知道小朋友要默什麼字, 想幫幫他們之餘, 也想了解一下進度. 雖然每組有不同的老師, 但通知家長的方法總有規定吧. 為什麼小朋友又不用寫手冊, 又沒有默書範圍派給家長?

個別班有個別的做法, 有些要同學自己寫手冊, 有些由老師寫note給同學的..... 咁如果老師原意是想考考同學們上課時認知, 那不出範圍給小朋友回家溫習是好正常的.
我個小朋友只收過一次formal的"中文""英文"生字默書通知, 但數學就沒有通知就有份 test paper 回來(不過偶爾都有work sheet 取回, 但沒有留意是否test paper 來.)還有的是小朋友手冊都有"改正"要做的,  算是 test 定 work sheet 呢 ? 學倒進步中便是了 !

原帖由 bamama 於 10-11-3 19:34 發表
恕我多口, 我估身為家長的也想知道小朋友要默什麼字, 想幫幫他們之餘, 也想了解一下進度. 雖然每組有不同的老師, 但通知家長的方法總有規定吧. 為什麼小朋友又不用寫手冊, 又沒有默書範圍派給家長? ...

大家可以放鬆d,我見佢地黙的野都唔係太難,同埋佢做上堂有教,我地可以睇多幾次佢返黎既成績如何先啦,可以小朋友唔洗家長幫手,都攞到好成績呢!咁先可以睇到佢真正學到既野.
況且學校唔係傳統學校一d小黙/測都只係評估,小朋友無壓力可能做得更好.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

亞仔好似咩都唔知,又冇功課,手冊又冇寫,又冇書,都唔知在學校做d咩!

1GP家長意見

你地d小朋友有冇功課和寫手冊?我個仔好似一舊雲,都唔知教d咩?唔知上堂是否唔明白?

有的班是自己寫手冊, 老師會check, 有些是老師幫手寫在bag上note, 遲下個e-class 開左就會好一點.

原帖由 大頭bbb 於 10-11-8 00:20 發表
你地d小朋友有冇功課和寫手冊?我個仔好似一舊雲,都唔知教d咩?唔知上堂是否唔明白?

功課不是太多, 因為9成在課堂已經完成。至於寫手冊, 經過同老師溝通後, 知道不是日日都要寫手冊, 宜家阿仔間中都有寫手冊, 同埋請老師代為跟進一下, 因為阿仔幾大頭蝦, 進步中。

原帖由 大頭bbb 於 10-11-8 00:20 發表

下星期二(16/11)跟 Ms. CHOW 既 Chinese & Culture 會有默書 (己寫在student organizer )!

原帖由 Hinbabyma 於 10-11-8 14:04 發表
功課不是太多, 因為9成在課堂已經完成。至於寫手冊, 經過同老師溝通後, 知道不是日日都要寫手冊, 宜家阿仔間中都有寫手冊, 同埋請老師代為跟進一下, 因為阿仔幾大頭蝦, 進步中。

...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

對不起, 可能我真的太守舊了! 小朋友返學怎麼可以不寫手冊? 這習慣是要自小養成的, 但小朋友只得6歲, 又怎可能一開始便自己記得及會寫好手冊? 一定要在開始時好好訓練, 而老師的角色便很重要了, 所以教一年級學生, 從來都是最吃力的. 小朋友一開始便學好常規, 日後便煩少很多了. 宏信在這方面又怎樣看呢? 家長們又感覺如何呢?

另外學生的常規, 是否應有一個標準呢! 一班沒寫慣手冊, 到year 2 時, 接手的老師便很痛苦了, 因一班之中有人懂自己寫手冊, 有人又不懂 (每年也會重新分班), 那會浪費很多時間處理班務啊!

回覆 1# bamama 的文章

對…所以老師是否有教學經驗好重要,現在各方面都未如理想!
‹ 上一主題|下一主題