用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 課程淺嗎?
go

課程淺嗎? [複製鏈接]

想問讀緊P.1 & P.2 家長...p.1 & p.2 課程係咪好淺(怕唔怕到p.3突然又好谷)...學校用咩出版社書...學校老師又點呢...希望再多d了解此校...thanks
   0    0    0    0

原帖由 靚靚安妮 於 10-11-2 14:01 發表
想問讀緊P.1 & P.2 家長...p.1 & p.2 課程係咪好淺(怕唔怕到p.3突然又好谷)...學校用咩出版社書...學校老師又點呢...希望再多d了解此校...thanks

我的孩子讀小一的,
同較出名的津貼小學的小一作比較:
.
興趣班,課外活動,
價格好多都比馬xx官立小學平.
人地馬小有勁多選擇,收費也 貴.

至於功課方面,
培道(英文)功課數量可以的,
質素較優,我們有2本grammar,1本作業,1本補充,grammar工作紙,comperhension工作紙(題目比坊間小一的comperhension補充深)等,英默模式也深d.

培道中文用普通話,上堂會多鼓勵朗讀,
中默範圍大,上次默書詞語及課文過100字.
包括讓,懷裏,依偎,撒嬌,頓,蝦,矮.......
堂上會有默書溫習的.
測驗的閱讀理解題目好有深度.
有小一生中文測驗不及格.

陳校長這兩三年的確好努力去提升課程質素
及提升孩子心靈發展,今年終於坐正校長位置,
她的成績有目共睹的。

多謝你的回應...平時功課量多唔多?一星期有中、英默嗎?課外活動會有學校校車安排嗎?我住沙田想問校車時間...可以問學校嗎?

原帖由 cha-cha-cha 於 10-11-20 18:28 發表

我的孩子讀小一的,
.
興趣班,課外活動,

至於功課方面,
質素較優,我們有 ...

Thanks for your information and sharing !  My son was registered yesterday. And Pooi To made a good impression to me,i like this school very much.

原帖由 cha-cha-cha 於 10-11-20 18:28 發表

我的孩子讀小一的,
.
興趣班,課外活動,

至於功課方面,
質素較優,我們有 ...

cha-cha-cha 發表於 10-11-20 18:28
我的孩子讀小一的,
.

中文好似好深

其實中文科的程度(本人)覺得幾好!(我兒讀緊小一)
‹ 上一主題|下一主題