用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正定係祟真?
go

培正定係祟真? [複製鏈接]

囝囝本身係培幼學生, 會直升培小, 老公唔贊成去考祟真, 因佢勁鍾意培小, 如果真係培小好D我就連祟真的INTERVIEW都唔去LU....

So 培小好d定係祟真好d?
   0    0    0    0

SURE 培小啦..........

祟真唔係唔好, 但佢好似間中學好似叫基祟, 真係未聽過. 另外, 培正咁多人掙住想入.....必有道理.

但係, 祟真的英文環境 & 課程又係做得幾好 (我親戚的女女讀緊)

但如果你問我, 我幾大都揀培正. 英文就搵私人TRINING~!

培正俾人嘅感覺嚴謹啲,學術表現幾好,兼且幼小中學校舍一齊,令學生好有歸屬感。崇真唔太清楚,只聽朋友講過較鬆及一般。我諗除非另一間優勝過培正,如果唔係又何必浪費心力?留番個機會俾真係需要又喜歡崇真嘅人啦。

=_= 你對培正有什麼不滿?
k1 你小朋友應該都是in 入去的吧, 唔易啊
小一又來過?

梗係培正啦!

You need to think what is your preference? English or Chinese?  English TT, Chinese 培正.  My friend's daughter was study in 培正 before and switch to international at P5.  Because she want her daughter has good english background before study aboard.  培正 not able to provide such environment.  SO make up your mind what is your focus.

培正無咩唔好, 只係英文較輸蝕, 所以我都無咩報其他小學INTERVIEW...你地岩, 都係一心讀培小, 反正阿仔勁鍾意!

I like 崇真

原帖由 Sheepy 於 10-11-4 01:05 發表
培正無咩唔好, 只係英文較輸蝕, 所以我都無咩報其他小學INTERVIEW...你地岩, 都係一心讀培小, 反正阿仔勁鍾意!

這點已經好緊要.

崇真

崇真好 !
*****藍藍天空掛著我的夢*****

梗係培正啦!

我喜歡崇真

回覆 12# winchoy16888 的文章

Hi winchoy16888,

My son will attend 崇真 interview on Nov 19.  Would you mind to share with me any tips for preparation?  Does it need to interview parents at the 1st interview?

Many thanks!

回復 11# QQ_Monster 的帖子

中文教學...己經輸蝕....

全中文教學....我不如讀政府準貼......

小朋友課餘又要勁補英文.......教英文的老師都係中國人講中文的英文老師....

培正佢係有個名....但係我個friend係到畢業都唔幫佢囡囡楝因為全中文教學.....

英雄所見略同, 不要盲目跟隨為之上策, 年代吾同左啦, 兩文三語事在必行

醒目開學勳章

我會揀崇真.

因為培正英文唔夠.  我唔想放學仲要去惡補英文, 因為我諗過, 就算你唔比佢補, 夾硬上中學, 到時仲難攪, 加上我認為英文係要講多聽多, 日日補單對單一個鐘, 都唔及喺學校課堂學.

當然樓主都要concern個學費啦.  崇真, 就算主流, 學費都要$3,600.  計埋飯錢, 都要 4xxx, 如果仲要搭校車呢.  放學有ECA(可自由參加) 每堂$10, 另外拔尖係$1,200 /m (可自由隨意參加) 如果喜歡, 仲有功課班可以參加.   

其實, 樓主, 兩間都係好學校, 不過睇你自己想比咩你小朋友, 因為崇真主流部係兩文三語, 國際部只有中文科係用中文.

‹ 上一主題|下一主題