用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘉諾撒小學(新蒲崗)
go

嘉諾撒小學(新蒲崗) [複製鏈接]

嘉諾撒小學(新蒲崗)

請問有無人知道嘉諾撒(新蒲崗), 如果在統一派位都派唔到的話, 這間學校可否有叩門的機會呢, 我聽講舊年這學校做後補生係無機會見校長的, 只是填張from比曬的成績表各資料就得, 如果今年有機會見, 我個心會定好多, 因大抽獎時都未必會仲獎, 雖然間學校係係我屋企樓下, 但都無抱太大的希望會仲獎, 因舊年有些媽咪話佢都都係選屋企樓下既學校都抽唔仲, 好鬼擔心呀!!!

Re: 嘉諾撒小學(新蒲崗)

yeung99,
請問你係咪報 43區 ?
係既話, 依區仲有咩好學校 ?
上年機會率如何?
因為我家在將軍澳. 亦可報新蒲崗43區.
將來若行三三四制, 我對將軍澳區既中學尚有保留.
所以而家考慮新蒲崗43區.
thanks!

phoebepanpan 寫道:
yeung99,
請問你係咪報 43區 ?
係既話, 依區仲有咩好學校 ?
上年機會率如何?
因為我家在將軍澳. 亦可報新蒲崗43區.
將來若行三三四制, 我對將軍澳區既中學尚有保留.
所以而家考慮新蒲崗43區.
thanks!

我係45區既, 我都想知上年既機會率如何, 我只知43區保良局何壽南小學係好多人既首選, 好多人爭架,  我都會將佢放係甲部既第2志願,

yeung99,
我擺烏龍..hehee.
知唔知伍華如何 ?

phoebepanpan 寫道:
yeung99,
我擺烏龍..hehee.
知唔知伍華如何 ?

伍華以前我個年代就 好多人爭, 我31歲, 而家好似無咩人選伍華, 如果係我會選保良局何壽南, 但真係好多43區既人爭,唉,,,,,, 好既學校真係好多人爭!!

我知舊年都有好多人叩門,我識一個在8月尾才通知收佢。

fatfatmami2004 寫道:
我知舊年都有好多人叩門,我識一個在8月尾才通知收佢。

嘩, 8月尾先通知, 咁佢有無讀呀, 都應該已經買曬之前間學校的書和校服架喎, 咁校長會唔會見家長同小朋友架? 其實我都真係好擔心入唔到~~ :cry:

Yeung99,

小女幸運地15分抽到此校.

放心吧! 相信1999年的出生率是較1998年低, 下次大抽獎時, 將心水學校填甲及乙部的第一志願, 應該好大chance.  況且net45除了這外, 有好幾間也不錯的, 如錦泰, 聖博德及聖文德等等....
Jurlique

我朋友話在叩門時,學校要收copy

因多數學校都係8月尾開新生適應日, 如當曰冇出席的學生,校方會打電話確定該生是否繼續讀此校,有位才通知後補生, 你知拉! 津校不用交學費或留位費, 咁你話洗唔洗咁遲呢 :exclaim:  
就算開左學幾日先通知你
那校是你心儀的, 你都即刻轉過去啦   

fatfatmami2004 寫道:
因多數學校都係8月尾開新生適應日, 如當曰冇出席的學生,校方會打電話確定該生是否繼續讀此校,有位才通知後補生, 你知拉! 津校不用交學費或留位費, 咁你話洗唔洗咁遲呢 :exclaim:  
就算開左學幾日先通知你
那校是你心儀的, 你都即刻轉過去啦   

你都講得岩, 如果係我都會轉

[quote]
kiukiumummy 寫道:
我朋友話在叩門時,學校要收copy

jurlique 寫道:
Yeung99,

小女幸運地15分抽到此校.

放心吧! 相信1999年的出生率是較1998年低, 下次大抽獎時, 將心水學校填甲及乙部的第一志願, 應該好大chance.  況且net45除了這外, 有好幾間也不錯的, 如錦泰, 聖博德及聖文德等等....

但係聖文德好似一般炸喎, 慈雲山天主教會否好些呢?

我有個教小學的親戚告知學校村聖文德是較慈雲山天主教好一點.
Jurlique

jurlique 寫道:
我有個教小學的親戚告知學校村聖文德是較慈雲山天主教好一點.

jurliue , 想請問你, 你的親戚有否說錦泰好些, 還是嘉諾撒好些呢?
‹ 上一主題|下一主題