用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑有無2nd Interview?
樓主: mamakitty
go

培僑有無2nd Interview? [複製鏈接]

原帖由 老馮 於 10-11-12 12:16 發表
睇黎都幾多人要 second in 喎, 收到電話唔識反應, 無問駛唔駛見家長, 又無問形式, 有無人知??

收到電話時做緊嘢唔方便問,之後打返去個接電話姐姐一問三不知,佢話只係按list打電話通知。

回復 1# RM1213 的帖子

我唔係今年應考培僑, 是出年先同囡囡報考的, 因培僑是我心儀的唯一學校, 而我認識在培僑讀書家長, 所以知道小小資料, 希望幫到你地要second in家長, 認識個位在培僑讀書家長她囡囡G4, 幾年前她一樣要面對2nd in, 她告訴我是先幾組家長, 約五六組左右, 當時有校長及另一位主任一齊圍住圓圈坐著in, 開始時主任話唔計分, 但個家長話見個主任有家長答完, 佢都會在寫野, 學校會問家長幾條問題, 為何會選培僑, 希望你小朋友在培僑會學到甚麼之類問題, 睇哪一位家長先答, 所以我想大家要in既家長要多作主動回答, group in之後再由校長單獨見每組家長及小朋友, 學校會問小朋友一些日常問題, 問她喜歡甚麼, 鍾唔鍾意閱讀... 再問家長一些問題便完.

以上是三四年前2in既形式 ,不知近年有否轉變, 如有舊年家長知道有何形式, 希望她們可以回應一下吧!

希望各位家長子女成功入讀心儀學校!

問左培僑,佢答話唔會in 家長,其他interview 形式就唔肯講la!
http://hk.myblog.yahoo.com/vincciemail

請問是否 分兩 個 list
一係 直接 offer?
一係 border line 再來 2nd in?

如果收不到電話 不代表被 reject 吧

我都收到call 17/11 2nd in.
我又係乜都唔記得問

聽到很多家長話收到培僑電話要2nd in在下星期見副校長,
於是就打話去学校了解情況,結果係不是每位考生也
須要2nd in只是個別情況,咁沒有被學校通知的是否係
reject呢?他說不是,總結是收到電話嘅就於指定日期、時間
去面試但不用見家長,沒有收到電話的可在本月尾上學校網页
查詢取錄結果但沒有確定邊日公佈。
祝各家長好運啦……

等... 寂寞至夜深 ...

*****藍藍天空掛著我的夢*****

回復 1# Annngan 的帖子

簡介會時已講過, 不是每個人都需要 2nd in, 第一輪面試表現好的會直接取錄, 如果一些 marginal case, e.g. 覺得佢可能因為緊張所以表現唔好, 學校會安排多一次面試. 所以無收到 second in 既唔代表一定 reject, 因為可能已經直接收了.

We will have 2nd In next week too.

回復 16# 眼超超 的帖子

我今日都收到電話2nd in

嘩, 15-19 號都有人2nd in, 0甘米好多人囉!!

我琴日收到電話,下星期 interview..

我都係緊張到唔識問野。今日借頭借路打返去問,佢地話唔駛 in 家長,只見小朋友呀!!!

2nd in 真係會考小朋友啲咩呢?

I received the call for 2nd in, the interview is for the child only.  I am bit shock when I received the call. Because my boy told me that the teacher said he was performace very well in the interview.

回復 4# manvvgigi 的帖子

會唔會佢每日只係安排放咗學既時間先見, 所以要分咁多日? 不過就咁睇, 都唔少人要 second in, 競爭仍然激烈

唔係放學ar...我個仔in 早上10:00...
http://hk.myblog.yahoo.com/vincciemail

死火,我收唔到通知添.....即係衰左啦

my boy interview time is morning too!

未收到call嘅...可能係表現好好,即收呢!

if 2nd in = borderline case, then borderline cases are overwhelming
‹ 上一主題|下一主題