用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試完畢,令你滿意的學校
go

面試完畢,令你滿意的學校

相信大家都in得七七八八,或等緊消息!

你覺得邊一間學校令你最滿意?

例如面試安排、學校環境or 教職員等等...

樓主, 你又如何呀??

我仲有3間要見, 暫時見左一半ONLY~

得知英華失敗了, 所以間間對我來說都冇乜所謂了, 最重要有定心丸就OK

我IN 8間, 最唔心儀係培僑~ 因為個仔既班主任話我仔適儀讀傳統小學, 所以, 希望都考到宣小. (但都唔敢抱太大期望, 因為實在太大競爭)

至於你想問題面試安排呀, 環境呀 & 教職員等, 我就冇乜所謂!!

你個仔既班主任話你仔仔適儀讀傳統小學,如以見得呢?!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-30 23:51 發表
樓主, 你又如何呀??

我仲有3間要見, 暫時見左一半ONLY~

得知英華失敗了, 所以間間對我來說都冇乜所謂了, 最重要有定心丸就OK

我IN 8間, 最唔心儀係培僑~ 因為個仔既班主任話我仔適儀讀傳統小學, 所以, 希望都考到 ...

音小.... 學校環境好 , 校風, 教職員也很禮貌

在我心目中,是英華呢!我in了幾間,只有英華這一間讓我在等小朋友時覺得很充實,因校長分享了很多寶貴的育兒意見,亦只有這間的校長會在小朋友面試過程的一小時中,沒有忽略家長們,讓我感覺這校很尊重家長 (不像DBX,居然連家長坐低等侯的基本要求也不給予,有尊重我們嗎?!)。在英華,連面試也有很多家長義工的協助,反映佢哋嘅‘家校’關係一定好好!

我最滿意係wkf,亦好好彩入到啦。我家姐個仔由開校讀到依家,升左中學喇,我睇過姨甥仔的學習材料,又了解過學校情況,加埋學校環境真係好好,學習資源好豐富。入到己經好開心。其他interview可以全部唔去了。

回覆 3# katrinafu 的文章

讚成音小!

Good Impressions:

1) Kowloon Tong Primary School
2) TSL
3) PK

Bad Impressions:
1) WKX
2) CKX
3) GX
4) LX

原帖由 Nancy'BB 於 10-10-30 23:37 發表
相信大家都in得七七八八,或等緊消息!mouth:" />

培僑都係呀,佢仲要係連中學部校長都黎埋解答家長問題添呀~~
原帖由 hinmo 於 10-10-31 18:15 發表
在我心目中,是英華呢!我in了幾間,只有英華這一間讓我在等小朋友時覺得很充實,因校長分享了很多寶貴的育兒意見,亦只有這間的校長會在小朋友面試過程的一小時中,沒有忽略家長們,讓我感覺這校很尊重家長 (不像DBX,居然連家長坐 ...

Same feeling !!!

在我心目中,是英華呢!我in了幾間,只有英華這一間讓我在等小朋友時覺得很充實,因校長分享了很多寶貴的育兒意見,亦只有這間的校長會在小朋友面試過程的一小時中,沒有忽略家長們,讓我感覺這校很尊重家長 (不像DBX,居然連家長坐 ...

因為我仔鍾意寫字! 鍾意做功課.

原帖由 dk486 於 31-10-2010 12:45 AM 發表
你個仔既班主任話你仔仔適儀讀傳統小學,如以見得呢?!

Pui Kui

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-31 21:03 發表
因為我仔鍾意寫字! 鍾意做功課.

HKUGA

Pui Kui

[/quote]

面試安排--高主教最好. 準時到, 準時面見, 15分鐘走得.

學校環境--DBS, CKY都好好. SPCC太遠喇. 想唔到, SLS裡面有個小型足球場, 禮堂又幾大, 建築物雖舊但有古典的感覺. 又有小一導向班給K3小朋友, 亦明知有很多人會在大抽獎後DROP OUT, 都有教無類的施予知識. 真慶幸沒有溜走報讀的機會.

原帖由 Nancy'BB 於 10-10-30 23:37 發表
相信大家都in得七七八八,或等緊消息!mouth:" />

好小見SLS, 係邊間呀??

醒目開學勳章

St Louis School (Primary Section) 聖類斯中學(小學部)

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-31 22:54 發表
好小見SLS, 係邊間呀??

醒目開學勳章

Good Impressions:

1)TSL
報名唔收profile, 只看面試表現, interview 好準時, 最欣賞佢1st in時group埋小朋友相同出生月分黎考, 有邊間school願意做咁的額外嘢?

Bad Impressions:
1) Wong Kam Fai - 收生通知太'小家'
2) DBS - 太唔體諒家長,小朋友. 只想製造排隊人潮

St Stephen (Stanley) Good arrangement ! We are being respected!!

SPCC -student + staff are very polite

Good impression:

1) Pui K - address child developmental level
2) TSL - address age group differences

Surprise(How can they do this??):

1) CKY - comprehension over video and work on worksheets, very disappointed, my elder daughter used to be accepted in the past, we turned down the offer due to expensive fee. This time, we tried again, I felt they have violate what they had said about "loving" and holistic teaching two years ago.....nobody challenge this policy

2) Kowloon Tong - test the academic knowledge out of kindergarten level, already know this as my elder daugter used to be accepted, but still feel disappointed, nobody challenge this policy!!

3) Logo - no respect for parents

4) GT - good respect for parents, but very commercialized feel, the principal was selling his books in the interview process, through his minor staff...saying that you can buy this book and get the principal signed on his book??? conflict of interest?? how could this be happen??

原帖由 YoungKY 於 10-11-1 00:39 發表
St Stephen (Stanley) Good arrangement ! We are being respected!!

SPCC -student + staff are very polite

絕對 同意!!!    可惜佢唔收我個仔