用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通常學幾耐violin可以考試?
go

通常學幾耐violin可以考試? [複製鏈接]

知唔知通常要學幾耐violin, 老師才會覺得可以考試?
   0    0    0    0

原帖由 Joshua_BB 於 10-10-30 15:20 發表

視乎想考幾多級吧?
你想小朋友考試嗎? 其實可以試下問老師. 但一般預備考試都要預半年時間左右.
我的小朋友學了大半年, 老師就問我. 現在我若再選擇就不會考試了. 小朋友考二級, 無乜意義和用處, 還要請伴奏, 用了很多錢. 早知讓他學多幾首歌, 遲幾年先考.

原帖由 wootaitai 於 10-10-30 06:01 PM 發表
violin比piano級數可上的快。 不過quality有幾好同級也可以分別也很大
求級數的話,基本上一學就可以一年内一級, 兩年三級

我唔覺得violin比piano 上得快,尤其呢2 年考官要求越黎越高,不過我同意同一級既人仔拉出黎其實差好遠
係而家呢個咁既教育制度下,我個人好接受小朋友為考試而學琴,起碼大家唔使咁辛苦會開心d,我教過11個月2 級,2年4 級, 3年5級.

其實你有預計有期望既,應該開心見城同老師講呀~ 如果老師無提過,學左一年都大概可以問下嫁喇

我小朋友學左兩年, 但老師話可以遲D先.  我唸係咪佢學得慢, 又懶練琴, 所以老師都覺得無謂waste money去考試.

原帖由 lillymarie 於 10-10-30 15:56 發表

視乎想考幾多級吧?
你想小朋友考試嗎? 其實可以試下問老師. 但一般預備考試都要預半年時間左右.
我的小朋友學了大半年, 老師就問我. 現在我若再選擇就不會考試了. 小朋友考二級, 無乜意義和用處, 還要請伴奏, 用了 ...

原帖由 Joshua_BB 於 10-10-30 22:23 發表
我小朋友學左兩年, 但老師話可以遲D先.  我唸係咪佢學得慢, 又懶練琴, 所以老師都覺得無謂waste money去考試.

唔係個個老師都贊同密密考試的. 我小朋友現在的老師就完全無意慾要佢去考試. 佢今日先同我講, 佢如果拉到嗰級數既歌, 咪有嗰級數的能力. 聽佢拉咩歌, 拉成點已可以估到佢有咩級數云云.

我小朋友考完二級, 我就呻笨, 哂錢. 我已同佢講, 考試咁貴, 非必要都唔會幫佢報考試了. (例如將來想報中學/報樂團)

我全職教鋼琴和小提琴﹔小提琴的話﹐學生一般都要學年半至兩年半﹐我才會考慮幫他報琴試。一考就至少考三級﹐一二級就免了﹐學小提琴頭兩年的基礎最為重要﹐無謂因為操練考試而耽誤了學習進度。反正基礎好又全面的話﹐憑著本身的實力﹐考三級時只需四五個月時間準備﹐考試成績優秀之餘﹐之後輕輕鬆鬆學多兩三年﹐練習有法的話﹐直接考八級也可以了。期間可以每年參加校際比賽﹐累積演奏經驗。

原帖由 Joshua_BB 於 10-10-30 15:20 發表

‘呢2 年考官要求越黎越高’從何見得? 願聞其詳

至於為考試而學琴﹐很多在香港當老師的﹐其實都只能無奈接受此類學生/家長。幸好我絕大部份學生家長都很合情合理﹐也會接納我的意見。我會堅持我的原則﹐如果我真的不讚同﹐覺得考試對他們孩子的長遠發展有害無益﹐他們也會接受並暫時放下考試的念頭。當然﹐理念太不一樣的家長﹐我也會‘建議’他們另覓老師﹐又或者他們本身也會知道我並不是他們要找的人。

原帖由 KnN 於 10-10-30 19:11 發表

我唔覺得violin比piano 上得快,尤其呢2 年考官要求越黎越高,不過我同意同一級既人仔拉出黎其實差好遠
係而家呢個咁既教育制度下,我個人好接受小朋友為考試而學琴,起碼大家唔使咁辛苦會開心d,我教過11個月2 級,2年4 級, 3年 ...

原帖由 ohmygosh 於 10-10-31 10:49 PM 發表
‘呢2 年考官要求越黎越高’從何見得? 願聞其詳

至於為考試而學琴﹐很多在香港當老師的﹐其實都只能無奈接受此類學生/家長。幸好我絕大部份學生家長都很合情合理﹐也會接納我的意見。我會堅持我的原則﹐如果我真的 ...

我教左十幾年, 以前唔見G2 要0瑕疵, 近年有學生考低級, 岩音岩拍子有速度, 小小大細聲(大6 $3xx既琴無辦法), pianist都話好好無問題,出到黎得23 分,comment 就係話無大細聲,一個問題就得番23 分.其他comment 好似scales 話無phasing, sight reading 話無感情, 我覺得好無奈.
根本唔需要標籤話”呢類”,”果類" 家長,大家咁大個人,知道自己要咩,我相信佢地知結果係點,而且所謂既基本功(除左姿勢一定要岩), 咪又係考試要求, 個個人能力唔同,擅長既野唔同,所謂要全面,其實對小朋友去享受音樂一d關係都無.
離晒題了,哈哈

原帖由 Joshua_BB 於 10-10-30 10:23 PM 發表

你去問下老師得小朋友拉成點嗎....

我畢業回港後﹐至今私人教了三年多﹐學生一半鋼琴﹐一半小提琴。我最近兩年也有五位學生考小提琴試﹐大部份都是用幾百蚊的大陸琴﹐不同的centre﹐不同的考官﹐但成績都很理想﹐也是意料之內。五位之中最差的一位﹐總分130﹐三首歌26,26,25﹐scales 18﹐sight-reading 20﹔最好的那位﹐總分137﹐三首歌29,28,29﹐scales滿分﹐sight-reading 18。﹐comments也很公道﹔個人完全不覺得考官的要求越來越高。而考官所寫的comments我也會向學生詳細解析﹐以及著他們認真及嚴肅面對﹐不能輕視/為自己找借口。

原帖由 KnN 於 10-11-1 09:36 發表

我教左十幾年, 以前唔見G2 要0瑕疵, 近年有學生考低級, 岩音岩拍子有速度, 小小大細聲(大6 $3xx既琴無辦法), pianist都話好好無問題,出到黎得23 分,comment 就係話無大細聲,一個問題就得番23 分.其他comment 好似scales ...

我女都係學左三/四年,老師都係叫我地吾吏急去考試,話出年先考三級,睇黎佢都講得對.

原帖由 lillymarie 於 10-10-30 15:56 發表

視乎想考幾多級吧?
我的小朋友學了大半年, 老師就問我. 現在我若再選擇就不會考試了. 小朋友考二級, 無乜意義和用處, 還要請伴奏, 用了 ...

先打好基礎﹐以後的路才走得好﹐走得遠﹗

原帖由 SUSANNA 於 10-11-19 15:43 發表
我女都係學左三/四年,老師都係叫我地吾吏急去考試,話出年先考三級,睇黎佢都講得對.
‹ 上一主題|下一主題