用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 小兒已報讀了下年小一,你呢?
go

小兒已報讀了下年小一,你呢? [複製鏈接]

我已為我兒子報讀下年小一。雖然校舍不大,校區也不好,但感受到學校校長的愛心及包容!註冊前,我專程去到學校門口問家長的意見,大多數都指小朋友讀得開心!功課都不多。我又訪問原打算報讀津校的家長,他們只說功課不會小,看小朋友能力!但我問讀得開心嗎?無人回應!後來我想通了,我希望我的小兒在愉快的環境下成長及學習,不要靠做功課及不停的黙書來學習!我覺得最緊要令小朋友喜愛學習,多些課外活動,去多些博物館、科學院等,使小朋友眼光遠大。學校功課不多,便多了時間閱讀!我都有報讀其他直資,但感覺好commercial! 有否已註冊的家長,請分享!
   0    0    0    0

kapachiu

多謝你的分享!囡囡K2時我已留意呢間學校,好認同你的講法。學校雖然細,但勝在五藏俱全。

唯一令我仍然有點考慮係呢間學校的成績。我唔係要囡囡讀一間好top 嘅學校,但都想了解多d呢間學校的程度係點。佢的中文教學十分好就毋容置疑,但就想知道學生的英文、普通話程度又怎樣呢?唔知有冇讀緊的家長可分享下?

原帖由 kapachiu 於 10-10-29 19:22 發表
我已為我兒子報讀下年小一。雖然校舍不大,校區也不好,但感受到學校校長的愛心及包容!註冊前,我專程去到學校門口問家長的意見,大多數都指小朋友讀得開心!功課都不多。我又訪問原打算報讀津校的家長,他們只說功課不會小,看小朋 ...

聽講課程程度不比出面學校低,每日會有30分鐘外籍老師及英語老師一起上英文堂。聽學校職員說佢吔教數學會叫學生到操場用呎度!不是齋上堂望書本!校長超好人,我諗校長有愛心,自然都會用些有愛心的老師!
不過我都想聽聽讀緊此校的家長心聲!

原帖由 jsbaggio 於 10-10-30 00:01 發表
kapachiu

多謝你的分享!囡囡K2時我已留意呢間學校,好認同你的講法。學校雖然細,但勝在五藏俱全。

唯一令我仍然有點考慮係呢間學校的成績。我唔係要囡囡讀一間好top 嘅學校,但都想了解多d呢間學校的程度係點。佢的中文 ...

I believe the teachers there are nice and kind. The software of the school should be good.
However, we might not have too strong confidence to its sec. school allocation at this moment. That's why we didn't go to register at last.

仔仔面試左咁多間學校, 我對呢間學校印象最好.

我一收到信, 第二日就註冊. 我仔仔係十二月細仔, 考既私校都係waiting list. 但呢間學校面試完兩星期就收左我仔仔. 我好感動佢冇因為我仔仔係細細仔而冇比機會佢.  但好現實, 我唯一吾讀既原因只有一個, 就係我首選私校收我.  

學校由校工, 老師, 外籍老師, 校長都好親切, 相對一般大校, 行政多, 校長又忙. 呢度感覺應該可以較多機會同老師校長溝通.  我自己好buy中文用廣東話教學. 因為我覺得母語溝通掌握得好, 小朋友有自信表達, 外語自然吾難學好.  佢地亦有提供午餐, 小朋友吾駛食飯盒. 我地係基督徒, 上次面試問過老師, 佢話大部份老師都係基督徒, 而佢地亦有宗教教育. 佢地都算係小班, 上語文堂 (英文, 普通話)有兩個老師. 我感覺揀呢間學校既家長都係想小朋友快樂學習, 較純樸. 呢間學校暫時未有往積, 所以大家都會擔心升中. 但我自己就只想要小朋友愉快學習, 有良好學習動機, 打好基礎. 聽日既事都諗吾到咁多, 更何況六年之後既事.
nil

我都交了留位費,但都諗左好耐,到最後個日先交去,我覺得學校是適合阿囝的,又近屋企,但只擔心中學問題,原本可直入家姐個間在九龍城區津校,但真的不想他讀傳統學校,所以放棄了自行了。

原帖由 kapachiu 於 10-10-29 19:22 發表
我已為我兒子報讀下年小一。雖然校舍不大,校區也不好,但感受到學校校長的愛心及包容!註冊前,我專程去到學校門口問家長的意見,大多數都指小朋友讀得開心!功課都不多。我又訪問原打算報讀津校的家長,他們只說功課不會小,看小朋 ...

我個仔現在小一,我見他本來是一個害羞,被動的小小孩(12月的細仔)現在個個老師都話佢依家活潑開朗咗好多,學校的老師,校長真係好好~~班主任仲話佢係一個優秀的學生,放心晒!!
我現在已經知道我沒有選錯學校了:)

你地講緊邊間學校呀??
‹ 上一主題|下一主題