用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無WKF 收生新消息
go

有無WKF 收生新消息

10月尾, In 左成 2個多月, 仍然不知result, 有無人可以 update 一下新消息

冇囉...都唔知點既...係咪要我地做後、後、後備都通知下o丫...離曬普...

AGREE !!!!

The staff said if you haven't received the letter this week, you can call the school on 1 Nov (next Mon).

剛剛打左去問...佢話信一批批出...最遲個批應該下星期有喎...叫我等埋下星期先

見咁多間, 最早in係呢間, 收得最貴手續費又係呢間 ($100), 最無"搭圾"都係呢間!! 見左2個月, 乜下文都無!

醒目開學勳章

原帖由 靚靚安妮 於 10-10-29 13:51 發表
剛剛打左去問...佢話信一批批出...最遲個批應該下星期有喎...叫我等埋下星期先

我上次打去問, 都係同上面ctytang講法一樣, 話11月1號或之前收唔倒信, 就打去check, 咩而家仲要等多一星期....................

醒目開學勳章

原帖由 X'mas2002 於 10-10-29 13:55 發表
見咁多間, 最早in係呢間, 收得最貴手續費又係呢間 ($100), 最無"搭圾"都係呢間!! 見左2個月, 乜下文都無!

已經好過真道啦, 真道我6月尾in完, 至而家已經4個月, 全無下文, 報名費仲要 $200添.

醒目開學勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-29 14:20 發表

已經好過真道啦, 真道我6月尾in完, 至而家已經4個月, 全無下文, 報名費仲要 $200添.

Wa, $200貴d wor, 我仲以為英華$120係最貴tim....我真見識少 hehe

講番正題, 都係果句, 得就得, 唔得就早d通知我close file.
分嘜鬼批啫, 預其咁'鬼鼠', 不如大方d通知家長after註冊後如仍位會再通知interview時較佳的小朋友., 咁係咪大方d呢!....

講真根本在家長心中, 已將所報名的學校排序, 有非君不嫁, 有要黎warm up etc, 學校唔需要怕家長介意自己小朋友係次輪入, 係fans嘅就1定叩門叩到得為止的!

唔好吊住吊住.  我覺得咁好影响學校的image !
這純是个人感受, wkf fans勿插

醒目開學勳章

等下等下,我都係當5得算.

The management of this school is very poor. One of my friend's girl also studied their kinder. He changed kinder in K2 due to poor management.

Frankly, this school is my back up only.

等等等, 等完又等
對呢間學校簡直失望到極
打電話去問, 乜都好似無可奉告咁, 鬼薯都死

人人話間學校管理上有問題, 初初都吾係好信, 宜家大家有眼睇 la

Don't be upset la. 呢間係好學校黎架!

interview之前學校話左十月尾寄晒信,咁依家都未算係遲,都唔可以話係行政混亂既。我家姐的仔讀緊,係第一屆的小學生,今年升左中喇。佢話學校各方面都進步左好多,有人辨睇,所以我先至同亞仔報呢間。希望下年我地大家可以做同學仔啦!

原帖由 mamakitty 於 10-10-29 17:19 發表
等等等, 等完又等
對呢間學校簡直失望到極
打電話去問, 乜都好似無可奉告咁, 鬼薯都死

人人話間學校管理上有問題, 初初都吾係好信, 宜家大家有眼睇 la

...

agree no more.  完全讚成大家所講。

佢當我地back up,  其實更多家長當佢係back up..

等到變化石, 今日終於收到 reject letter,好彩已有心儀學校 offer。

即係今日收到o既...好大機會係reject啦!

same same.

原帖由 tamzhuzhu 於 10-10-30 13:58 發表
等到變化石, 今日終於收到 reject letter,好彩已有心儀學校 offer。

原帖由 dk486 於 10-10-29 22:43 發表
佢當我地back up,  其實更多家長當佢係back up..

係睇到呢幾個post先知原來仲有得等,一早已經當係reject左啦!

謙爸謙媽雖然同唔少家長一樣,只當佢係back up,但考得o既梗係想佢收架啦。謙媽因而就有點兒沮喪。我就同謙媽分享我o既一段經歷。

話說我當年會考放榜,成續好marginal,擔心原校未必收,四圍去撲學校。一個同學陪我去,登記完之後,那個同學唔知搞邊科,忽然話要報埋。人家一睇佢o既成續,ABC盛惠各三個,即刻就叫佢咪玩喇,返原校啦。那個同學仲嘴硬,話原校未必收(因為假假地都係名校也),人地梗係唔信佢!

我就對謙媽話,怕且間學校in完個小朋友,知道佢唔會係池中之物,所以先下手為強,我reject 你好過你refuse我,都唔係無可能。謙媽話我咁講只係得啖笑。

呢兩日陳守仁同英華出second in shortlist, 小謙僥倖都榜上有名,謙媽開始認識到我呢個神神化化o既呀伯講野有時都唔係話唔make sense 架!
如得其情,則哀矜而勿喜。

好心唔收就一早比信啦