用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 ...
樓主: ziyi
go

我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 [複製鏈接]

個兩間野擺明係當左你係新移民,及要撃退所有呢d申請啦.
咁既教學理念,唔入就擺啦.

比我實向教育署,入境署,蘋果投訴.
無知是福

Just for information: The issue of HKSAR passport can be less than 2 weeks if you can state your reasons for urgent process.

醒目開學勳章

最大問題是5天內可以嗎
而且,下星期一的booking還有位嗎

by the way thank you for your information

可能是接連打擊,日子會過
而神自有安排,當我了解神叫我學的功課,我會努力學習

原帖由 family916 於 10-10-29 17:42 發表
Just for information: The issue of HKSAR passport can be less than 2 weeks if you can state your reasons for urgent process.

醒目開學勳章 王國長老

其實係WOR, 親身上去申請, 就算唔拎到本PASSPORT, 起碼有回條証明入境處職員已收晒有關文件處理中

如果唔合資格都唔會處理啦!

當然如果學校職員有心留難............算把啦, 其實係唔係香港人, 有咩關係? 佢地要向政府申請FUNDING???

FYI, 我同事試過2日取証(岩岩暑假既事), 當然已經唔可以ONLINE MAKE APPOINTMENT, 係一家大細親身上去搏同情, 9AM去到拎籌都要排到下午4PM再去, 至於職員肯唔肯做快証, 真係睇天意喇

原帖由 family916 於 10-10-29 05:42 PM 發表

醒目開學勳章

其實入境處hotline的職員也說了
叫學校打電話,他們會解釋,但只不過沒有什麼証明信
也有說,你可以申請passport,有收據
但學校信唔信,就學校的問題了
但,明明上網都可以看到,只有香港居民才可以申請到回港証
有條件居留的只可申請DI
我只因為沒有打算在小一前帶佢去外地旅行,費時浪費了

可能真的是我的問題了,邊叫我唔早早申請
相信政府的文件是合法,及有認受性

真的只能怪自己

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-29 17:51 發表
其實係WOR, 親身上去申請, 就算唔拎到本PASSPORT, 起碼有回條証明入境處職員已收晒有關文件處理中

如果唔合資格都唔會處理啦!

當然如果學校職員有心留難............算把啦, 其實係唔係香港人, 有咩關係? 佢地要向 ...

回覆 25# ziyi 的文章

Don't blame yourself, that's not your fault. You case definitely help other parents to plan ahead for next year.

Can you name which schools?

醒目開學勳章

No I don't want to say the name of school
Is the special cases between school and me
And I don't let the parent bad list the school
If the issue is propular and I will say the name of school to reminding the parents

原帖由 ANChan59 於 10-10-29 18:46 發表
Don't blame yourself, that's not your fault. You case definitely help other parents to plan ahead for next year.

Can you name which schools?

其實學校也有比較僵化的,要他們接受特別的情況,他們寧可不冒險,特別是 "永久性居民" 之類那麼技術性的問題。

真沒有想過,學校會在1st int就要提供居留權證明文件,時間又那麼緊迫,如果可以在面試前和他們談得成折衝辦法,例如有沒有其他他們可以接受又可以快點辦好的替代文件,就可以減少你的折騰。

盡力而為吧,周末拍好證件照,星期一早上和女兒往入境處申請並求他們特事特辦,也許會來得及的。

也許是神給你的考驗,你別就這樣放棄啊!
原帖由 ziyi 於 10-10-29 18:01 發表
其實入境處hotline的職員也說了
叫學校打電話,他們會解釋,但只不過沒有什麼証明信
也有說,你可以申請passport,有收據
但學校信唔信,就學校的問題了
但,明明上網都可以看到,只有香港居民才可以申請到回港証
有條件居 ...

作死你呀!!! 男人老狗, 唔準喊!!!
唔好放棄!!
就算香港居民,非香港居民都照考先....
一有passport, 即刻補上!!
唔信你個女有料佢唔收!
努力奮鬥!!

原帖由 ziyi 於 29/10/2010 17:18 發表
另一間卻一定要我填囡囡是非香港居民
很坦白說我想像以西結一樣問神
為什麼我呼求你,你不應允我
為何使我看見罪惡

我做錯了什麼?我說了半句謊言?
我為什麼要經歷如此有口難言

而且是以你為主的學校

唔通她們唔俾 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

回覆 27# ziyi 的文章

Noted. I wish they can see their silly procedure and "Liberal study" standard "通唔".

You case really remind other parents in next year.

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 喊咩鬼wor, 都唔似你style
快d去影相執文件, 聽日9am撲上入境處啦

入境處星期六唔辦公喎
原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-29 19:38 發表
係呀, 喊咩鬼wor, 都唔似你style
快d去影相執文件, 聽日9am撲上入境處啦

男人都要發洩架,點解要我地死谷爛谷?

喊過就算啦,積極面對先至係上策。
原帖由 flostangraphy 於 10-10-29 19:10 發表
作死你呀!!! 男人老狗, 唔準喊!!!
唔好放棄!!
就算香港居民,非香港居民都照考先....
一有passport, 即刻補上!!
唔信你個女有料佢唔收!
努力奮鬥!!

...

樓主:不要氣餒! 根本唔關你事, 你可以請有關學校職員參考教育局通告: 22/2009。
回港證已經係可以証明持有人有香港居民嘅身份, 有關學校職員唔識, 真係要打
有d學校要証明申請人係咪香港居民, 原因係因為有d學校, 例如直資係受政府資助, 所以呢d學校只會資助合資格香港居民, 如果唔係佢地比嘅學費就唔一樣, 所以你可以問吓學校點解要攞有關資料? 係咪要收貴d???

醒目開學勳章

多謝各位關心了
真的對不起,失態了
亦祈禱交給神
得到的回答是:這不是神所安排給囡囡的學校,雖然是以基督為本的
所以不會去面試了,但卻不是以不符合學校的要求被除銷資格的情況
因此,我會跟學校好好解釋,我的囡囡已經提供了足夠的資料,完全的符合資格
再上路

原帖由 ziyi 於 10-10-30 03:48 發表
亦祈禱交給神
得到的回答是:這不是神所安排給囡囡的學校,雖然是以基督為本的
所以不會去面試了,但卻不是以不符合學校的要求被除銷資格的情況
因此,我會跟學校好好解釋,我的囡囡已 ...

Wisdom from the Lord..... >>>> wisdom from us.....

Like Like Like!

很理解你當時的焦慮,所以不用介意。

你是位細心又付出的爸爸,在 bk的無私分享成為我的榜樣,非常值得我們做爸爸的借鏡學習。

希望你的女兒能夠入到最適合她的學校。努力加油!
多謝各位關心了
真的對不起,失態了
亦祈禱交給神
因此,我會跟學校好好解釋,我的囡囡已 ...

當務之急,你又咁想入 lee 兩間,乜都要試5下....

去入境處羅本 "如果申請回港証", highlight requirement 果 part,  同時申請passport, 比passport 申請receipt 比兩間學校,親身去校務處解釋。

盡力而為..

醒目開學勳章

如果你對呢兩間學校仍有興趣,除咗同學校解釋之外,仲可以星期一晨早九點去灣仔入境大樓(入境署總部),帶齊學校要求你extra證明嘅文件,同埋一封你自己寫嘅懇切求情信,請求入境處提供協助,係幾月幾日前出個passport比你。入境處其實有彈性,但當然要佢地睇過個case,覺得合資格先幫你啦。試咗唔得無辦法,叫做盡人事,看天意,不過,唔試就一定唔得囉。祝你好運。

多謝各位關心了
真的對不起,失態了
亦祈禱交給神
因此,我會跟學校好好解釋,我的囡囡已經提供了足夠的資料,完全的符合資格
再上路
...

好耐無入黎「小一選校」了,呢度好多人我都唔識,自己又無睇清楚。賴醒目以為比意見樓主,原來自己的意見九唔搭八兼搭錯線,怪不得樓主都唔啋我。 :(

放鬆D喇!最好的一間總會出現架!
‹ 上一主題|下一主題