用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 敲擊樂vs大提琴,邊樣對考龍頭一線中學有利? ...
go

敲擊樂vs大提琴,邊樣對考龍頭一線中學有利? [複製鏈接]

Target係DBS ,St Paul Co-ed,唔知應該學邊種較易獲得垂青?又唔知P6時考到幾級謂之叫做見得人?請有研究既家長指教指教!

3    0    0    0

大提琴好D, 中西樂都用到. 不過有時睇佢既貨倉既貨源. 朋友兩年前敲擊都考了8級, 讀九宣, 全級考十幾, 小1至小4都考1-3名, DBS唔收.

原帖由 VKwan 於 10-10-29 02:03 發表
Target係DBS ,St Paul Co-ed,唔知應該學邊種較易獲得垂青?又唔知P6時考到幾級謂之叫做見得人?請有研究既家長指教指教!

...

小一至小四考1-3名,小學就插入喇沙,DBS啦!唔洗靠學器添!
我朋友個仔升小三,今年插入了喇沙,只靠成績,無樂器!

原帖由 catcatmom 於 10-10-29 07:47 發表
大提琴好D, 中西樂都用到. 不過有時睇佢既貨倉既貨源. 朋友兩年前敲擊都考了8級, 讀九宣, 全級考十幾, 小1至小4都考1-3名, DBS唔收.

原帖由 wunma 於 10-10-29 12:22 發表
一定係大提琴! 如果有演出經驗更好, 即能說出曾於何時何地表演過獨奏或/及合奏, 機會不會比考級差.

低音大提琴又如何?侄仔咋天傳來喜訊,第一次考琴,考8級,有130+。值唔值錢?

原帖由 judy 於 10-10-29 15:15 發表

低音大提琴又如何?侄仔咋天傳來喜訊,第一次考琴,考8級,有130+。值唔值錢?
哇!第一次考就咁勁,學左幾耐?

點解妳的侄仔, 個個都咁利害的?

我都流口水。

佢小学凈学鋼琴,升中後加入校隊,當時咩都唔識,有時負責打鈴。学校見得一個拉低音大提琴,叫多两個学,由学校出錢請導師教,一星期一次。

佢中三已是学校低音琴主力,但我見佢係樂团,都係久不久才需勞煩佢拉幾下,以為冇料到。佢又唔肯考級,依家先考,估唔到高分。

插班入喇沙- 單靠考插班份卷高分就收了,校長仲同家長講: 份卷好高分喎! 朋友個仔就係甘入了喇小, 樂器運動MUG都無.

DBS就唔知.   

原帖由 mayc 於 10-10-29 08:57 發表
小一至小四考1-3名,小學就插入喇沙,DBS啦!唔洗靠學器添!
我朋友個仔升小三,今年插入了喇沙,只靠成績,無樂器!

原帖由 catcatmom 於 10-10-29 23:49 發表
插班入喇沙- 單靠考插班份卷高分就收了,校長仲同家長講: 份卷好高分喎! 朋友個仔就係甘入了喇小, 樂器運動MUG都無.

DBS就唔知.   
聽講db冇插班位,因為冇人走,唔知係咪?

原帖由 catcatmom 於 10-10-29 23:49 發表

DBS就唔知.   
喇小我就唔想去,催谷得黎太死板,學生質素又較參差,我地間小學都好理想,雖然我中意喇中,但冇理由為咁長遠既事放棄現在手上既利益!而喇中盡收band 1生,peer group方面的確幾理想,而且讀書風氣好,我都好欣賞。

嘩!係唔係宜家小學有八級程度已經太普通,唔通要攞埋diploma至掂?
原帖由 catcatmom 於 10-10-29 07:47 發表

我仔仔今年小六,拉小提琴:
1.7级小提琴.
2.新界青年弦樂團的團員(音統)
3.小提琴比賽"冠軍"(不昰校際)
4.學校管弦樂團(首席)
5.成績:30-40名(小五)-九龍塘xx小學

應該見哪間中學,機會大D?

原帖由 VKwan 於 10-10-30 18:31 發表
聽講db冇插班位,因為冇人走,唔知係咪?
不是,每年都有插班生的。

原帖由 wootaitai 於 10-11-1 00:58 發表
樂器真的有用嗎? 有沒有成功例子?

上到中學係睇左成績先.....樂器再叻都作用唔大.....有人考完DIP,都係無用..音樂節評判係分紙點名讚都無用(隊際賽,唔係個人喎)...實際D啦....

原帖由 judy 於 10-10-29 15:15 發表

好叻喎....不過又唔見我女係咁吃香.....可能佢級數低....

我個女是拉大提琴的, 但沒有天份, 純粹money搭夠在小六的頭一學期考了個第三級剛好用來佈中一, 但因好低級所以在profile上只輕輕帶過唔多着墨, 但靠成績已考到理想中學, 當中亦沒有因沒才藝而有阻滯, 如果成績唔係好好, 其實父母唔應該用其他才能入名校, 入到去除非只靠特別技能生存, 否則又係要讀書, 到時苦了的只有小朋友!

Sindy講得啱的"上到中學係睇左成績先", 讀書才是小朋友本份, 不要本末倒置.

原帖由 Sindy 於 10-11-1 04:00 發表

上到中學係睇左成績先.....樂器再叻都作用唔大.....有人考完DIP,都係無用..音樂節評判係分紙點名讚都無用(隊際賽,唔係個人喎)...實際D啦....

原帖由 melindalsl 於 10-11-1 09:17 發表
我個女是拉大提琴的, 但沒有天份, 純粹money搭夠在小六的頭一學期考了個第三級剛好用來佈中一, 但因好低級所以在profile上只輕輕帶過唔多着墨, 但靠成績已考到理想中學, 當中亦沒有因沒才藝而有阻滯, 如果成績唔係好 ...
請問你女女大約咩成績?我想作參考。我仔成績十分ok,我見個仔讀書有天資,只不過想早d多一點部署,我唔想浪費左個仔。當然,將來即使盡左力都入唔到一線頭中學都唔緊要,我仍然會努力栽培佢既。
‹ 上一主題|下一主題