用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
樓主: dolphinmama
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

原來唔會一間都唔收!
今天收到offer啦,在此再三感激安慰過我的媽媽們,祝願大家都有理想的offer!!

各位媽咪同爸爸 一齊加油呀!!!! cheer up!!!

其實我應該一早加入你地的話題....因為我有個0801大仔但現在只講單字...但番學咩都會...坐的定很會同小朋友玩...但見學校時就真是佢在度選啦!鐘意就做吓等的久就不耐煩...到佢IN時時好簡單的問題就算唔會講但一定識做的..但佢就唔做....以架我已幫佢報左15間學校...見左六間三間已出結果..但三間都唔收....另三間都涷過水啦!!

我真是一日比一日擔心...驚慌....唯有每間都發封求情信去...希望如果有媽咪放氣個學位可以俾佢補上....真希望有奇蹟出現.....又或者阿仔佢快啲找到一間合佢心意的學校俾心機去見能取旳正取生的位置...俾佢阿媽我安心的啦....

原帖由 tinaleung 於 10-11-3 09:53 發表
各位媽咪同爸爸 一齊加油呀!!!! cheer up!!!

原帖由 anlywan 於 10-11-3 13:06 發表
其實我應該一早加入你地的話題....因為我有個0801大仔但現在只講單字...但番學咩都會...坐的定很會同小朋友玩...但見學校時就真是佢在度選啦!鐘意就做吓等的久就不耐煩...到佢IN時時好簡單的問題就算唔會講但一定識 ...

唔好咁灰啦,15間總有一間收嘅,好多mama比好多間留位但始終而係要一個位,總有offer嘅!
我女都係只講單字,仲要超怕羞,interview仲要我抱住tim

完全同意!

原帖由 calbee6 於 10-11-2 00:08 發表
小朋友既脾氣比天氣仲難捉摸,每次帶佢見人都驚佢無啦啦鬧情緒。

唔好咁早擔心住......努力加油!支持你!

原帖由 anlywan 於 10-11-3 13:06 發表
其實我應該一早加入你地的話題....因為我有個0801大仔但現在只講單字...但番學咩都會...坐的定很會同小朋友玩...但見學校時就真是佢在度選啦!鐘意就做吓等的久就不耐煩...到佢IN時時好簡單的問題就算唔會講但一定識 ...

醒目開學勳章

原帖由 dolphinmama 於 10-11-2 15:04 發表
原來唔會一間都唔收!
今天收到offer啦,在此再三感激安慰過我的媽媽們,祝願大家都有理想的offer!!

恭喜哂!

醒目開學勳章

原帖由 dolphinmama 於 10-11-2 15:04 發表
原來唔會一間都唔收!

恭喜哂!

而家我個女就係咁啦!
佢都係大女兼且有返學, 應該好穩定, 點知呢期玩情緒波動, 玩吾開心, 玩吾叫人/ 應人, 相信一定吾會有kinder 收佢呀 , 整定讀而家個間nursery lar!

原帖由 elmolly 於 10-11-2 00:05 發表

隨緣啦, 我個女都係大女, 平時講野好ok, 唯獨係舊年由7-8月開始就唔睬人, 撞啱呢段時間interview, 當然心儀唔心儀既學校都食白果. 佢要到呢兩個月先好返好多, 有時d野整定 ...

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-2 10:28 發表

我個話5歲,有次問佢個口用來做乜佢話all po po

我跟住問pat pat有乜用佢話食嘢

係又一村學校,所以都幾開心,因為可以完全唔使再諗in屋村就已經係好正啦!
原帖由 小克 於 10-11-3 08:18 發表
Yes, congratulations!
Offer of which one?

其實男仔係會遲d先講野這是眾所周知的事,所以你首先唔好覺得自己個仔有咩問題,另外就係佢都表達都俾你知佢其實係識野既,你就唔使擔心佢係咪"有野"啦,你放心,如我所說,原來一定有學校收,仲要唔會係最差的,只要你識選擇,唔好灰心,做媽媽的一定要相信自己的孩子!!!!!!!

你放心啦,唔係你小朋友唔叻呀,我之前都想囡囡讀培正,但無奈我個b係細仔

多謝晒各位有心媽媽:
我今晚番完教會而架心情又好啲...一切由主去安排及引領.我又何需特別怕呢? 感恩!

原帖由 dolphinmama 於 10-11-3 17:45 發表
其實男仔係會遲d先講野這是眾所周知的事,所以你首先唔好覺得自己個仔有咩問題,另外就係佢都表達都俾你知佢其實係識野既,你就唔使擔心佢係咪"有野"啦,你放心,如我所說,原來一定有學校收,仲要唔會係最差的,只要你識選 ...

對呀!! 唔好俾咁大壓力自己同埋d小朋友, 主會有祂的安排!!!

原帖由 anlywan 於 10-11-3 23:29 發表
多謝晒各位有心媽媽:
我今晚番完教會而架心情又好啲...一切由主去安排及引領.我又何需特別怕呢? 感恩!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

吓~ 報15間 雖則我B識成句講...但我只報咗5間(已衰一間), 咁咪C~~~  依+好多幼稚園已經截止報名tim架~ 點算好呢?   

超認同7樓講嘅嘢

原帖由 LamCoco 於 10-11-4 03:13 發表
吓~ 報15間 雖則我B識成句講...但我只報咗5間(已衰一間), 咁咪C~~~mouth:" />  依+好多幼稚園已經截止報名tim架~ 點算好呢?   
喂! coco..我都報報吓越嚟越多! 包in第一間衰晒! 我都好灰架! 之後同你同日in兩間, 加記雖然in時都肯答大部份, 不過老師既面口睇嚟唔多好, 我諗小朋友自己都有第六感, 唔鍾意間學校/老師當然表現麻麻, 之後in第二間好ok喎! 可能我地都好鐘意間學校, 老師又有愛心表達到對小朋友關顧, 前日收到呢間全日班offer呀! 你同小爺仔加油呀!

我都係報下一間報下一間,現在都唔記得真係報左幾多間囉,收到信先記得原來報左邊間邊間,哈哈~~~~但只要自己最想的那間一有offer,就一定唔會再去in囉,可惜仲未到果日,希望唔使in到1月啦~~~~~我好想過一個輕鬆的聖誕節呀!!!!!!!!
原帖由 kakashi 於 10-11-4 10:40 發表
喂! coco..我都報報吓越嚟越多! 包in第一間衰晒! 我都好灰架! 之後同你同日in兩間, 加記雖然in時都肯答大部份, 不過老師既面口睇嚟唔多好, 我諗小朋友自己都有第六感, 唔鍾意間學校/老師當然表現麻麻, 之後in第二間 ...
‹ 上一主題|下一主題