用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul's Convent School, Primary Section
樓主: W211
go

St Paul's Convent School, Primary Section [複製鏈接]

Totally agree with this.

原帖由 cheng2 於 11-2-27 00:29 發表
I heard that most of st paul convent girls gave up marymount and stay in St paul though they got the seat through lucky draw.  For st paul girls, most of them give up st paul convent only when they go ...

I heard from my friend who study in SPK this year said only 1 girl get offer from DGJS and 15 girls from SPN get offer from DGJS and SPCC.

回覆 1# ABTreasures 的文章

It must be more than 4 girls get offer of DGJS in SPK.

醒目開學勳章

原帖由 pizzapan 於 2011/2/27 07:09 發表
Totally agree with this.

Agreed ! SPC student always think they are the best no. 4 of the class due to only No.1,2,3  will be posted.

Are they in SPN instead?

原帖由 MrsBunBun 於 11-2-28 13:19 發表
It must be more than 4 girls get offer of DGJS in SPK.

SPK for sure.

原帖由 ABTreasures 於 11-2-28 15:32 發表
Are they in SPN instead?

醒目開學勳章

原帖由 ABTreasures 於 11-2-28 11:52 發表
I heard from my friend who study in SPK this year said only 1 girl get offer from DGJS and 15 girls from SPN get offer from DGJS and SPCC.

15 Around 21%

醒目開學勳章

Don't forget SPN只有60+位女同学!咁樣成績,好叻喇!!  (如果以考到呢兩間学校為目標的話)

而其他絕大部份女同学都入了SPC,真係好開心!!沒有人會唔認同啩?

貢獻勳章

原帖由 hellomickey 於 11-2-28 23:04 發表
Don't forget SPN只有60+位女同学!咁樣成績,好叻喇!!  (如果以考到呢兩間学校為目標的話)

而其他絕大部份女同学都入了SPC,真係好開心!!沒有人會唔認同啩? ...

首先我唔想抹煞佢哋嘅能力 (能夠有咁嘅成績,當然係值得高興),不過係正常情況下去猜測,前輩喺該些學校嘅成績,唔多唔少對佢哋都有一 D 正面嘅影響o卦 ?? (係都要爭 D 功勞
[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 cheng2 於 11-2-27 00:29 發表
I heard that marymount drop recently  ...

應該唔係噃......今日有家長叫我睇 marymount and spc 的09-10的報告,裏面很清楚講及佢哋會考考獲6科14分或以上的學生比例, 分別係 :

marymount : more than 90%
spc : 86.1%

就咁可睇到成績方面marymount 係好d喎....
所以真係唔怪得有好多媽咪轉軚囉!!

原帖由 angrybirds 於 11-3-2 10:05 發表

M中學收番自己小學既比例遠低於S中學,因此M中學在收生時可以將質素較差M小學畢業生西走,收多D質素較好既外來人,將整體質素拉高。

如果S中學差不多收哂自己小學而又可以做到86%,足証明S中學和S小學教學質素之高。唔好唔記得S小學既學生大部分來自其下幼稚園同幼兒園,一間學校組織將同一批人由3歲教到S5可以做86%。

有 point.

原帖由 angrybirds 於 11-3-2 10:05 發表

M中學收番自己小學既比例遠低於S中學,因此M中學在收生時可以將質素較差M小學畢業生西走,收多D質素較好既外來人,將整體質素拉高。如果S中學差不多收哂自己小學而又可以做到86%,足証明S中學和S小學教學質素之高。唔好唔 ...

你一定係家長喇!!!哈哈........
我都係照學校report所講攞出嚟 share啲, 得罪到sp 家長真係唔好意思.......

其實你講到的都不無道理. 我朋友個女現讀緊小學部, 佢哋一定要中英數三科合格先可升班. 佢就講有一年d女嘅數好多唔合格, 唔通留晒佢哋班咩, 咁結果再設補考先掂. 第ニ年又輪到中文, 學校又局住再發功. 聽佢形容. 學校好有辨法教d 女同保住成績.

原帖由 angrybirds 於 11-3-2 14:57 發表

我唔係家長。

中英數三科合格既機制已經算好鬆,始終要有D機制,否則全世界都唔使讀書,這也是很多中學反對强制結龍既原因,我好肯定SMC既中學成績以後一定會退步。 ...

sorry sorry........ 你唔好咁嬲咁激動!

我係sp 家長都無你咁激........., 其實我亦只係照 report 講咋!!不過踩埋 marymount 就唔係咁好囉, 仲講到"我好肯定SMC既中學成績以後一定會退步....", 好易招人"插"!!!

都係果句, 作為父母梗係想仔女入到適合自己的學校. 我都只係發夢睇下有冇咁好彩抽中, 到時可以多個選擇啫.....到時抽唔到咪留返係sp 囉!!!

講真, 我就係覺得中英數三科合格既機制好鬆, 驚個女"鬆"到散哂, 所以才考慮其它學校啫.......!

I think your daughter must be very smart for you to worry about she is too relaxed in SPCS.  I reckon it is not easy to obtain above 90 marks in all 3 subjects without any study.

原帖由 harrison 於 11-3-2 16:30 發表
講真, 我就係覺得中英數三科合格既機制好鬆, 驚個女"鬆"到散哂, 所以才考慮其它學校啫.......!
HELLO!

M中學收番自己小學既比例遠低於S中學,因此M中學在收生時可以將質素較差M小學畢業生西走,收多D質素較好既外來人,將整體質素拉高。如果S中學差不多收哂自己小學而又可以做到86%,足証明S中學和S小學教學質素之高。唔好唔 ..

英雄所見略同

原帖由 harrison 於 11-3-2 16:30 發表

起咁鬆機制下都能夠令大部份學生達到14分或以上,我真係諗唔到有咩唔好;by the way, spc 好似可以比小朋友repeat 最少兩次,我唔敢講佢係有教無類,但事實好多小學都唔容許,更莫說名校。如果你有間學校可以好似spc做到"鬆"得來學術仍能達標,小朋友品德好,升u百分比高,學校包容高...請介紹!

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-3-2 18:08 發表

起咁鬆機制下都能夠令大部份學生達到14分或以上,我真係諗唔到有咩唔好;by the way, spc 好似可以比小朋友repeat 最少兩次,我唔敢講佢係有教無類,但事實好多小學都唔容許,更莫說名校。如果你有間學校可以好似spc做到"鬆" ...

其實呢個平台都係比我哋分享和舒發一些感受, 我唔係自己踩自己, 只係將學校嘅數據 post 出嚟.  這是真確的事實, 根本都唔係談論學校用乜機制和方針去教班女仔, 更加無必要去討論"咁鬆的情況都有好多學生達14分有咩唔好"嘅話題......

fatping1,  我個女一d都唔 smart, smart 嘅已經比dgjs收咗. 就因為咁擔心佢會鬆到散晒, 我朋友個女就係個例子比我睇到. 至於講到小一, 根本大把學生個個都係9字頭, 就算係名校都係咁話. 90分為基本已成風氣喇!!

我作為父母當然係想仔女得到最好的. 如果唔係, 學校裏點會有9成9嘅女都走去報 dgjs同co-ed呢? 就連sp嘅在職教師個女都有報其他小一.

我以為在這裏可以得到善意和正面的意見, 怎知充滿火葯味........重申, 我講事實並非刻意踩sp, 單憑人哋 marymount上次會考成績來比較確係高過我哋, 請唔啱聽嘅sp家長和die hard fans 息怒..........!!
‹ 上一主題|下一主題