用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 想幫囡囡來年考插班小二,想認識多些這間學校 ...
go

想幫囡囡來年考插班小二,想認識多些這間學校 [複製鏈接]

你們好!我想幫囡囡來年考插班小二,想認識多些這間學校,唔知有無家長可以發表呢?

學校的課程特色如何?
對學生有什麼要求?
老師對學生的關顧如何?
你們的女女讀得開心嗎?

謝謝各位
   2    0    0    0

課程特色 --> 津校都無乜特色, 因為比教統局限定左, 但英文科用高一年級的書
學生要求 -->打扮簡潔, 純樸就好; 用的文具也不要花巧
老師-->有愛心, 也樂意與家長溝通
女女讀得開心, 從來都未聽過話唔想返學, 仲要想搭校車, 因為可以早D返到學校....爸爸車佢8點返到去都話唔好, 情願早20分鐘起床搭校車@_@

個人覺得英文Grammer教得好好。課程循步漸進,比一般官津校較深,功課量不多,對學生要求頗高,紀律嚴緊,宗教氣氛濃厚,老師僕實,呀女好鐘意老師,對學校有歸屬感,好鐘意返學。
原帖由 hchlma 於 10-10-27 13:46 發表
你們好!我想幫囡囡來年考插班小二,想認識多些這間學校,唔知有無家長可以發表呢?

學校的課程特色如何?
對學生有什麼要求?
老師對學生的關顧如何?
你們的女女讀得開心嗎?

謝謝各位 ...

Do St. Mary has place for P.2 this year?
I like skiing!

回復 1# igundam 的帖子

我估好難有位,有都不多,無人會放棄個學位,你可以試吓。

樓主最後成唔成功插班呢?
‹ 上一主題|下一主題